Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over ‘Life iftar’ samen met Kom op tegen Kanker: ‘Prachtige blijk van solidariteit’

Vooruit Lokaal

Monday 27

March 2023 11:58

Van 22 maart tot 20 april vieren de moslims in ons land de Ramadan, de vastenmaand. De ‘iftar’ is de maaltijd die ze in die maand nuttigen direct na zonsondergang, vaak in groep. Sinds enkele jaren is de ‘Life iftar’ in samenwerking met Kom Op Tegen Kanker een mooie traditie. Op zaterdag 25 maart vond die plaats in zes steden in Vlaanderen, onder andere in de Moskee Tevhid in de Ferrerlaan in Gent.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, sprak er de aanwezigen toe, net voor het panelgesprek over omgaan met kanker in de familie. “Voor mij staat de iftar-maaltijd voor beleving binnen de moslimgemeenschap, maar óók voor openheid voor anderen en verbinding tussen gemeenschappen. En vooral ook: voor solidariteit met mensen die het mínder goed hebben. Dat blijkt ook heel mooi uit deze heel bijzondere iftar…”

Dag van de Levensbeschouwingen

Voor het Gentse stadsbestuur is respect voor ieders eigenheid hét belangrijkste fundament onder onze samenleving. “Dat geldt uiteraard óók voor ieders levensbeschouwelijke overtuiging. Wáár iemand in gelooft behoort voor ons tot de persoonlijke vrijheden. Maar we willen wél de ‘motor’ zijn van respectvol en begripvol samenleven. We hebben 14 dagen geleden nog een prachtige ‘Dag van de levensbeschouwingen’ gehouden, in de Aula van onze universiteit. Da’s alvast één van de manier om dichter tot elkaar te komen, om elkaar beter te leren kennen.”

‘We zijn AMAL Gent’

In Gent kunnen iftars ook steun krijgen uit de subsidiepot ‘Samen Aan Zet’, om het samenleven in diversiteit te bevorderen. “Want los van de ‘gewone’ redenen om tijdens een iftar samen te komen, is hier omgaan kanker opnieuw bespreekbaar gemaakt. En tonen we ons solidair met mensen die helaas kanker hébben. Die solidariteit zit diep ingebakken in het DNA van onze stad. Als je ziet hoeveel vrijwilligers er in onze stad elke dag in de weer zijn; als je ziet hoe sterk ons sociale middenveld is; als je ziet hoeveel steun er op gang komt na die verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië, door gewone Gentenaars, die de handen uit de mouwen steken, schouder aan schouder - dat is geweldig schoon. Dan ben ik trots om Gentenaar te zijn. Dan denk ik, nog maar eens: “De meeste mensen deugen”, ongeacht hun afkomst of hun politieke of religieuze overtuiging. Kortom: ‘We zijn (écht!) AMAL Gent’.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant