Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent tijdelijk buurthuis in Malem: ‘Echt voor én door de buurt’

Vooruit Lokaal

Wednesday 29

June 2022 20:09

Astrid De Bruycker, onze schepen van Buurtwerk, heeft op woensdagmiddag 29 juni 2022 het tijdelijke buurthuis in Malem geopend, op het terrein van de stedelijke Wegendienst in de Normandiëlaan.

“Er gebeuren hier de laatste tijd geweldige dingen, onder andere als onderdeel van ons stadsvernieuwingsproject in de Brugse Poort. Ik ben onlangs naar het fantastische buurtfestival ‘Planeet Malem’ geweest, als eerste activiteit binnen het project ‘Expeditie Malem’ (dat er kwam dankzij een subsidie uit mijn Wijkbudget). Máár: er was nog geen plek voor de jonge gasten… Daar komt nu dus verandering in. Tijdelijk, in afwachting van de bouw van het definitieve buurthuis op het Landingsplein. Maar wel echt voor én door de buurt.”

‘Echt samen de stad maken!’

Allemalem vzw kreeg, als bouwheer, 170.000 euro subsidie. Labland vzw bedacht het concept, Lab15 heeft het buurthuis gebouwd. “De jongeren uit de buurt, de buurtwerkers en andere partners kwamen de laatste twee weken ook meehelpen. Vandaar dat het ook heel snel ging. ‘We maken samen de stad’, zeggen we graag in Gent. Wel: hier is dat letterlijk tot in de praktijk omgezet. Chapeau, en proficiat voor wat het geworden is!”

Er is met veel recuperatie-materiaal gewerkt. De bedoeling is bovendien dat het tijdelijke buurthuis (met containers en overkapping en al) later ook naar andere plekken in de stad kan verhuizen. “Da’s toch wel bijzonder. In tijden van – terechte – grote aandacht voor duurzaamheid, kan dat tellen.”

Jonge gasten krijgen de sleutel

Die samenwerking wordt ook verdergezet in het beheer van het tijdelijke buurthuis. “Dat zal gedaan worden door de jongeren van Malem zelf, verenigd in de feitelijke vereniging ’t Groot Plein, en begeleid door vzw Formaat. De jonge gasten die al van in hun kindertijd wachten op een plek zoals deze, krijgen nu de sleutel van dit buurthuis. Ze gaan er vol goesting hún plek van maken. Maar tegelijk ook een plek voor de vólgende jonge generatie op Malem.”

‘Meisjes, laat jullie gelden!’

Astrid eindigde haar toespraak bij de opening met een opvallende oproep. “Aan de straffe meisjes en vrouwen van Malem. Voorlopig zijn de jonge gasten van ’t Groot Plein allemaal jongens, dus ik zou zeggen: meisjes, laat jullie gelden. De tijdelijke invulling is er uiteraard ook absoluut voor jullie. Denk mee, doe mee, beheer mee. Je zou mij daar een plezier mee doen, maar je zou daar vooral jezélf een enorm plezier mee doen.”

 

Meer info op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant