Nieuws

LOKAAL: Extra financiële steun voor Hasseltse sportclubs die investeren in hun infrastructuur

Vooruit Hasselt

Monday 26

February 2024 12:47

Stad Hasselt wil haar sportclubs die investeren in hun infrastructuur nog beter ondersteunen. Op de Hasseltse gemeenteraad van februari stelt Schepen van Sport Habib El Ouakili dan ook een vernieuw regelement ‘investeringstoelage sport” voor. “Onze sportclubs staan de volgende jaren voor grote uitdagingen”, beseft El Ouakili. “Alleen al om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen, neergeschreven in het Vlaamse Energie- en klimaatplan 2030, zullen zij grote investeringen moeten doen.” El Ouakili wil daarom ook een extra inspanning leveren. “Het is namelijk belangrijk dat we de toekomstige werking én het voorbestaan van onze clubs veilig te stellen.” 

 

In het vernieuwde reglement staan 2 mogelijke investeringstoelage beschreven. “Wanneer Hasseltse sportclubs vandaag hun infrastructuur willen updaten, verbeteren of zelf uitbreiden, kunnen ze een subsidie van 70.000 euro ontvangen van de stad Hasselt”, verklaart El Ouakili. “Een belangrijke én populaire subsidie waarvoor wij elk jaar minstens 350.000 euro vrijmaken.” Het enige nadeel? Het bedrag werd uitgekeerd over 2 jaar. “We beseffen dat die spreiding in tijd vaak voor moeilijkheden zorgt, de rekeningen moeten namelijk op tijd betaald worden. Via het nieuwe regelement verkorten we de termijn daarom van 2 naar 1 jaar. Zo ontvangen de clubs meteen het hele bedrag.” 

 

Extra inspanning voor grotere investeringen

 

Naast die aanpassing van de bestaande subsidie, luidt de Hasseltse sportschepen een bijkomende financiële steun in het leven. “Wanneer onze sportverenigingen een ingrijpendere investering moeten doen, is die bestaande subsidie vaak niet voldoende”, beseft El Ouakili. “Bij grote investeringen aan de infrastructuur van boven de 200.000 euro willen we daarom tot maximaal 70% tussenkomen.” Stad Hasselt maakt hiervoor alvast een extra 500.000 euro vrij in de begroting. “Deze nieuwe toelage vergt wel een andere werkwijze”, duidt El Ouakili, “Dossiers zullen case per case en onafhankelijk van elkaar behandeld worden. Het spreekt voor zich dat we ook in deze nieuwe toelage diverse criteria hanteren.”  Criteria zoals veiligheid, duurzaam en -vooral- toegankelijkheid, die laatste zorgt voor het inclusief benaderen van de Gsport in het aanbod.

 

Stad Hasselt blijft zich bovendien borgstellen bij grote lening van sportclubs. “Lenen is vandaag niet meer evident en dat is voor sportclubs niet anders. Naast het optimaliseren van onze subsidie en het vrijmaken van extra budget, blijven wij ook borg staan voor de clubs. Allemaal inspanningen om onze clubs financieel zo goed mogelijk te ondersteunen en zo hun voortbestaan te garanderen”, besluit El Ouakili. 

Het nieuwe reglement gaat– mits goedkeuring van de gemeenteraad- van start op 1 maart 2024.

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant