Nieuws

LOKAAL: ‘De 100 van Deurne’ het buddyproject tegen kansarmoede

Team Vooruit

Thursday 02

December 2021 19:23

Het district Deurne en ArmenTeKort willen kansarmoede een halt toeroepen. Ze slaan de handen in elkaar met het project ‘De 100 van Deurne'. Bedoeling is met een buddyproject kansarme en kansbiedende Deurnenaars te koppelen om hen onder meer uit hun sociaal isolement te halen.

Frank Vercammen, Vooruit-schepen: “Deurne wil en zal het sociaalste district van ’t Stad worden. Met ons buddy-project ‘De 100 van Deurne’ tegen kansarmoede zetten we weer een flinke stap.”

Het district Deurne scoort een 4,4 op de kansarmoede-index. Dat betekent dat er een groot aantal bewoners zich op de rand van kansarmoede bevindt. Zo wordt bijvoorbeeld 25% van de baby's in Deurne geboren in een kansarm gezin. Hiermee staat Deurne op nummer drie van alle Antwerpse districten. “En toch zijn wij in staat om het meest sociale district van Antwerpen te worden”, zegt districtsschepen van Sociale Zaken, Frank Vercammen (Vooruit). “Dat doen we door mensen samen te brengen, zodat ze steun vinden bij elkaar en samen op stap kunnen gaan. Deurne kan een fantastisch voorbeeld zijn voor de rest van België.”

ArmenTekort werd in 2014 opgericht. Het burgerinitiatief heeft een ambitieuze doelstelling. Het heeft zichzelf tien jaar de tijd gegeven om te bewijzen dat kansarmoede de wereld uitgeholpen kan worden. En die strijd begint lokaal. ArmenTekort is al actief in de stad en de districten en kon al 1200 duo's vormen met zijn buddysysteem.

De organisatie koppelt kansarme buddy 's aan kansbiedende buddy 's. Ze gaan twee jaar samen op stap, ze leren van elkaar en er ontstaat een vriendschap. En dat het werkt, bewijzen de getuigenissen van zij die de afgelopen jaren in het project stapten. “We zien dat 71% van de mensen in kansarmoede sterker uit het project zijn gekomen”, zegt Rik Rijnders van ArmenTeKort. “Het gaat niet enkel om de financiële moeilijkheden. Velen onder hen twijfelen door de situatie waarin ze zitten ook aan zichzelf. Ze geloven minder en minder in hun eigen kunnen. Ze zien hun eigen kracht niet meer en belanden zo ook in een sociaal isolement. Met het buddyproject willen we die gedachte omkeren. Niet door financiële hulp te bieden, maar door er te zijn voor hen, samen op stap te gaan, plezier te maken,... We merken heel sterk dat de duo's er ook na het project blijven zijn voor elkaar en dat er (h)echte vriendschappen ontstaan.” Om het project nog meer bekendheid te geven, is nu het project ‘De 100 van Deurne' opgestart, in samenwerking met het district. ArmenTekort trekt de komende weken naar verschillende cafés in Deurne om het project voor te stellen. Zo hoopt de organisatie de Deurnenaar te overtuigen om buddy te worden. “Volledig vrijblijvend”, benadrukt Rijnders. “Het is een moment om met een gezellige babbel onze werking te leren kennen. Op 30 november waren we al in Bar Stark, op 7 december zijn we in De Vennebar en op 15 december in café Den Witten Hert, en daar komen binnenkort nog locaties bij.

Kim & Babette: een mooi verhaal

Kim (37) uit Deurne leerde in februari haar buddy Babette (27) kennen via het buddyproject van ArmenTeKort. Het was haar begeleidster in Multiversum, een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, die er voor het eerst over het initiatief vertelde. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat in het begin helemaal niet zag zitten”, bekent Kim. “Wat een ongelofelijk seut moet dat ook zijn, dat ze vrijwillig met mij op stap wil. Die heeft waarschijnlijk geen leven', dacht ik. Maar al bij de eerste ontmoeting ben ik helemaal bijgedraaid. Babette is een jong, kwiek ding en we konden het al snel goed met elkaar vinden. Maar het was pas na de tweede ontmoeting dat ik echt blij was dat ik me had ingeschreven. Zo'n eerste kennismaking is toch altijd wat raar, maar daarna klikte het echt.” Kim en Babette spreken geregeld met elkaar af, om Monopoly of Scrabble te spelen of om op uitstap te gaan naar de dierentuin. “In december gaan we naar de Efteling”, zegt Kim. “We sturen ook berichtjes en bellen een keer per week. Babette is echt een vriendin geworden en ik zal niet snel iemand een vriend of vriendin noemen. Ik heb al veel aan haar gehad. Ik kan op haar rekenen en het doet deugd om bij iemand terecht te kunnen. Mentaal heeft me dat echt wel een boost geven.” Kim voelt zich ook minder eenzaam dan voorheen. Het is iets waar veel mensen in kansarmoede mee worstelen. En Babette heeft er ook voor gezorgd dat Kim opnieuw wat meer zin in het leven krijgt. Binnenkort start ze bijvoorbeeld als vrijwilliger in de kinderboerderij van het Rivierenhof. “Ik weet dat het niet evident is om de stap te zetten”, zegt Kim. “Maar dit buddyproject heeft me echt wel een duwtje in de rug gegeven. Aan iedereen die twijfelt zou ik zeggen: Doe het gewoon. En als het niet klikt, kan je nog altijd stoppen. Het is en blijft vrijwillig.”

Bron: GVA - Foto: Sigrid Spinnox (ArmenTeKort)


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant