Nieuws

LOKAAL: Welkomstpunt voor Oekraïense vluchtelingen voor psycho-sociale hulp en een pad naar werk

Vooruit Antwerpen

Monday 16

May 2022 16:04

Stad opent WERKloket om Oekraïense vluchtelingen snel met vacatures te matchen, en Welkomstpunt voor psycho-sociale hulp

In Den Bell op het Antwerpse Zuid opende op 11 april WERKloket. Bij dit loket kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht met alle vragen omtrent tewerkstelling in Antwerpen. De bedoeling is om het stijgend aantal vluchtelingen na de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk aan een job te helpen, hun vragen rond werk te beantwoorden en zo vacatures op de lokale arbeidsmarkt in te vullen. Stad Antwerpen werkt hiervoor samen met VDAB, die vacatures voor deze doelgroep online bundelt via de hashtag ‘#werkplekvrij'.

 ‘Tijdelijke bescherming' voor nieuwkomers uit Oekraïne

Samen met VDAB biedt de stad maximale ondersteuning aan Oekraïense nieuwkomers. In tegenstelling tot andere nieuwkomers kunnen vluchtelingen uit Oekraïne 'tijdelijke bescherming' aanvragen. Dit is een speciaal statuut dat de overheid in het leven riep als reactie op de situatie in het door oorlog geteisterde land. Nieuwkomers met dit statuut hebben recht op huisvesting en sociale zekerheid, en krijgen toegang tot de arbeidsmarkt. Zij mogen dus in België werken en moeten geen wachttijd doorlopen.

Voor vluchtelingen die willen werken en kinderopvang wensen, zal de stad mee zoeken naar een oplossing.

Tom Meeuws, schepen voor sociale zaken: “Zoals we dat doen met álle leefloners, leggen we ook bij deze mensen de klemtoon op het vinden van geschikt werk. Een arbeidsinkomen is immers de allerbeste dam tegen armoede. Daarom ben ik heel blij met de opening van dit WERKloket. Daarnaast bieden we ook psycho-sociale ondersteuning. Dat doen we onder meer in het eveneens vandaag geopende Welkomstpunt in de Cuylitsstraat 22. Dit bevindt zich aan de achterzijde van de Sint-Michielskerk, die door veel Oekraïners wordt bezocht. Daar krijgen de nieuwkomers een warm onthaal, en worden ze wegwijs gemaakt in de stedelijke administratie en dienstverlening. De twee onthaalcentra liggen dicht bij elkaar, wat voor de vluchtelingen in deze moeilijke periode een handig voordeel is.”

Vacatures voor anderstalige nieuwkomers via hashtag ‘#werkplekvrij'

VDAB lanceert tegelijkertijd de campagne ‘#werkplekvrij' om nieuwkomers en ondernemers te matchen. De overheidsorganisatie vraagt ondernemers vacatures waarop Oekraïners kunnen solliciteren op hun website te plaatsen en er de hashtag #werkplekvrij aan toe te voegen. VDAB had eind vorige week bijna 1700 van deze vacatures op haar website, waarvan ruim 200 in de stad Antwerpen. Het grootste deel van die oproepen is voor huishoudhulpen, en er zijn ook verschillende jobs bij bedrijven uit de industriële sector.

WERKloket is elke werkdag open van 9.00 tot 16.00 uur en is gevestigd in Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen. Meer info is online te vinden via doorklikken op de overzichtspagina www.antwerpen.be/oekraine

(bron: invlaanderen.be)


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant