Nieuws

LOKAAL: Vooruit Mechelen maakt Grote Markt een stukje toegankelijker: “Tijd voor een toegankelijkheidsscan van geheel onze stad”

Vooruit Mechelen

Monday 05

September 2022 10:47

Op vraag van Vooruit-fractieleider Thijs Verbeurgt werden enkele grote verhoogde granieten stenen op de Grote Markt verwijderd. Deze stenen maakten de terrassen aan de schaduwkant van de Grote Markt ontoegankelijk voor wie in een rolstoel of met rollator iets wou drinken. Bovendien zorgden de blokken ervoor dat terras- en marktbezoekers regelmatig struikelden. “De stenen hadden door de uitbreiding van de terrassen hun functie verloren. Door dit soort kleine ingrepen maken we de Grote Markt een stukje toegankelijker en veiliger. Wij roepen het stadsbestuur dan ook op een toegankelijkheidscan door te voeren op het gehele grondgebied om dit soort onnodige hindernissen te detecteren en te verwijderen,” aldus Thijs Verbeurgt.

Het waren enkele Mechelse terras- en marktgangers die er de Vooruit-fractieleider op wezen: de verhoogde granietstenen zijn gevaarlijk en maakten de terrassen moeilijk toegankelijk. Daarom bevroeg Thijs Verbeurgt het stadsbestuur. Uit het antwoord van de bevoegde schepen bleek dat sommige van deze stenen inderdaad hun oorspronkelijke functie verloren hebben en dus verwijderd zouden kunnen worden. Wat vorige week ook effectief gebeurde.

“Dat niet alle stenen meteen wegkunnen, begrijp ik perfect,” aldus Verbeurgt, “aan de binnenkant van de markt moeten ze bijvoorbeeld voorkomen dat marktwagens over de glazen platen van de ondergrondse parking zouden rijden. Maar waar ze weg kunnen, gaan ze best gewoon weg. Ik ben tevreden dat dit ook effectief gebeurde.” Vooruit roept het stadsbestuur op om voor de overgebleven stenen na te gaan of er geen alternatief mogelijk is dat veiliger maar even efficiënt en esthetisch is.

“De verwijderde stenen zijn het voorbeeld van hoe kleine ingrepen Mechelen toegankelijker en veiliger voor voetgangers kunnen maken. Toegankelijkheid is niet alleen een groot principe, het is ook de kleine dagelijkse realiteit voor veel Mechelaars. Daarom vragen wij dat het stadsbestuur werk maakt van een toegankelijkheidscan van de gehele stad, samen met de adviesraad voor personen met een handicap, Buitengewoon Meedoen. Een dergelijk scan zal zaken aan het licht brengen waarbij door kleine ingrepen de toegankelijkheid drastisch kan verhoogd worden. Voor stad die inclusiviteit zo hoog in het vaandel draagt, moet dit toch een evidentie zijn,” zo besluit Thijs Verbeurgt

 


Ga naar Vooruit Mechelen
Over de Auteur

Vooruit Mechelen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant