Nieuws

Vooruit maakt écht het verschil voor onze kunstwerkers - Gennez: “We hebben hard gestreden voor hun bescherming en dat is gelukt”

Team Vooruit

Monday 14

April 2025 12:40

Dankzij Vooruit blijft het kunstwerkattest ook de volgende jaren in zijn huidige vorm behouden. Het kunstwerkattest - ingevoerd door Frank Vandenbroucke en een update van het vroegere kunstenaarsstatuut - biedt onze kunstwerkers een volwaardige sociale bescherming, net zoals voor iedere werknemer geldt. Vlaams minister van Cultuur, Caroline Gennez, reageert tevreden. “Rechtse partijen wilden het kunstwerkattest afzwakken. Daar hebben we onze voet gezet en die strijd van Vooruit voor cultuur heeft zijn vruchten afgeleverd.”

20 jaar geleden werd - onder impuls van Vooruit en  meer bepaald Frank Vandenbroucke, die toen een eerste keer minister van Sociale Zaken was - het kunstenaarsstatuut ingevoerd. Met specifieke regels gaven we kunstenaars voor de eerste keer de mogelijkheid om hun werk autonoom te organiseren (via zogeheten 1bis contracten) én boden we hen tegelijkertijd toegang tot de sociale bescherming voor werknemers.  

Maar dat kunstenaarsstatuut was toe aan een update. Vooruit zag de systeemfouten in de regeling, en hoorde de geluiden van de sector over de evoluerende professionele praktijk, die complexer is dan ooit. Artistieke loopbanen zijn nu nog grilliger en projectmatiger, met periodes van werk op de plank afgewisseld met periodes van creatieve denkprocessen.

Caroline Gennez, Vlaams minister van Cultuur: “Daarom werd dankzij Vooruit en opnieuw Frank Vandenboucke de voorbije jaren het kunstwerkattest ingevoerd. Dat was een noodzakelijke update van het kunstenaarsstatuut. Het biedt échte sociale bescherming zoals voor elke werknemer geldt: in de sociale zekerheid, voor auteursrechten, met een primostarters-regeling, of voor opbouw van pensioenrechten."

Dankzij de Kunstwerkuitkering krijgen onze kunstwerkers ook een vergoeding voor de periodes waarbij ze - bijvoorbeeld - niet actief op de plank staan. Tussen verschillende opdrachten door, tijdens een denkproces voor een nieuwe creatie. Tijdens de voorbije begrotingscontrole van de federale regering wilden rechtse partijen die kunstwerkuitkering echter beperken in de tijd.

Gennez: “Daar heeft Vooruit haar voet gezet. Wij hebben hard gestreden om dit kunstwerkattest te behouden zoals het is. En dat is gelukt. Ik wil er ook op wijzen dat de toegang tot het systeem vereist dat kunstwerkers bewijzen dat ze werken en dus bijdragen. Dat is het fundamentele verschil met de klassieke werkloosheidsuitkering. De kunstwerkuitkering bestaat om kunstenaars in tussentijdse periodes niet in volledige onzekerheid te storten."

"Met het kunstwerkattest blijven we kunstenaars dus een volwaardige sociale bescherming bieden. Zo geven we wie een artistieke bijdrage levert toegang tot de sociale zekerheid. Terwijl anderen aan de zijlijn roepen, maakt Vooruit opnieuw écht het verschil.” 

Tot slot nog dit: het kunstwerkattest kan eenvoudig worden aangevraagd via het platform www.workinginthearts.be. Niet langer alleen door kunstenaars trouwens, ook door curatoren of dramaturgen. Elke kunstwerker die noodzakelijk artistiek werk levert in een creatie of uitvoering komt in aanmerking. We trekken in wezen een cirkel van solidariteit rond al wie professioneel artistiek, artistiek-technisch en artistiek-ondersteunend werk levert.


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.