Nieuws

LOKAAL: Horen, zien en ingrijpen: Vooruit Bonheiden-Rijmenam voert actie tegen geweld op vrouwen

Team Vooruit

Thursday 25

November 2021 11:15

Op 25 november vindt de Internationale dag tegen geweld op vrouwen plaats. Voor Vooruit en Zijkant is  dit het uitgelezen moment om actie te voeren en de problematiek aan de kaak te stellen. “Heel wat meisjes en vrouwen krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat mogen we niet tolereren. Met onze acties willen we vooral omstaanders overtuigen om in te grijpen als ze gedrag zien dat niet door de beugel kan: horen, zien en ingrijpen dus! Omstaanders die actie ondernemen kunnen voor slachtoffers een wereld van verschil betekenen.” Vooruit Bonheiden-Rijmenam deelde op 24 november in de namiddag op de markt in Bonheiden buttons en flyers uit met het internationale handgebaar tegen geweld.

Ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960 heeft de VN 25 november uitgeroepen tot de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. “Meer dan 60 jaar later is het onderwerp spijtig genoeg nog brandend actueel en voor sommige vrouwen helaas dagdagelijkse realiteit,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maxim Veys. “Vorig jaar kregen 1 op 5 meisjes in Vlaanderen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 1 op 7 vrouwen werd vorig jaar slachtoffer van partnergeweld en 1 op 3 vrouwen wereldwijd ervaren tijdens hun leven een vorm van lichamelijk of seksueel geweld. Onthutsende cijfers.”

“Het gebeurt wel eens: je zit op café, je wandelt op straat, je neemt de bus en je merkt dat iemand lastig gevallen wordt. Je wil wel ingrijpen, maar je weet niet goed wat en hoe.” Vooruit geeft daarom ook tips mee voor omstaanders. “Anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken en aanwezig blijven. Dat zijn de 5 A’s waarmee je als omstander tussenbeide kan komen als je ziet dat iemand te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe vaker omstaanders ingrijpen en anderen wijzen op hun gedrag, hoe sneller de maatschappij dat gedrag zal afkeuren.”

Vicky Reynaert (federaal volksvertegenwoordiger): “Er rust vaak nog een taboe op, maar met onze actie willen we omstaanders aanporren om in te grijpen als ze gedrag zien dat niet door de beugel kan: horen, zien en ingrijpen dus. Dat kan voor slachtoffers een wereld van verschil maken.”

Met de actie wil Vooruit ook het internationaal handgebaar tegen geweld in de kijker plaatsen. “Je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en kunnen te hulp snellen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van dit gebaar en op die manier kunnen ingrijpen als iemand in nood is.”

Katy Joly en Ghislain Barra van Vooruit Bonheiden-Rijmenam voerden op 24 november in de namiddag actie op de markt in Bonheiden om de Internationale dag tegen geweld op vrouwen en het handgebaar (Je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand) in de kijker te zetten 

Contacteer ons gerust voor meer info: [email protected] 

Katy Joly (0473 85 09 22) en Ghislain Barra (0473 22 15 43)


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant