Vooruit wil compensatie om mensen te beschermen tegen torenhoge elektriciteitsafrekening - Vlaams fractieleider Verduyckt: "We moeten de koopkracht van die gezinnen beschermen”
Team Vooruit
Monday 31
March 2025 16:54
Onze fractieleider in het Vlaams parlement, Kris Verduyckt, wil mensen beschermen tegen een torenhoge elektriciteitsfactuur. In Vlaanderen zijn er duizenden gezinnen die al jaren wachten op de eindafrekening van hun elektriciteitsverbruik. Ze betalen al jaren netjes hun voorschotfacturen, maar hebben geen idee of die volstaan. De reden? Technische problemen bij het IT-platform van netbeheerder Fluvius. "Die onzekerheid weegt enorm. Mensen weten niet wat boven hun hoofd hangt en bovendien kunnen ze niet veranderen naar een goedkopere leverancier. Om hun koopkracht te beschermen, stel ik een redelijke vergoeding voor, zolang de situatie niet opgelost raakt”, stelt Kris.
Eind 2021 kwam Fluvius met een nieuw IT-platform dat metergegevens doorgaf aan energieleveranciers. Op basis van die gegevens konden dan correcte eindafrekeningen opgesteld worden. Alleen liep het net daar fout voor duizenden Vlaamse gezinnen. Het systeem werkt niet zoals het moet. Ze weten niet wat voor factuur er boven hun hoofd hangt.
“Die onzekerheid weegt écht enorm. Bovendien kunnen getroffen gezinnen niet eens overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Ook hierdoor lopen zij mogelijk honderden euro’s mis. Dat is onaanvaardbaar”, zegt Kris.
Consumentenorganisatie Testaankoop pleitte al voor een compensatieregeling. “Met mijn voorstel komt die er ook. Gezinnen die door de fouten van Fluvius geen eindafrekening ontvangen, hebben recht op een vergoeding van 45 euro per maand zolang Fluvius die problemen niet oplost”, stelt de fractieleider.
Het gaat om een systeem van foutloze aansprakelijkheid: dat betekent dat getroffen gezinnen geen schuld hoeven aan te tonen, maar enkel een aanvraag moeten indienen.
"Facturen moeten uiteraard betaald worden. Maar vandaag worden duizenden gezinnen als het ware gegijzeld door iets waar ze geen schuld aan hebben. Om de koopkracht van die getroffen gezinnen te beschermen, is - zolang Fluvius dat probleem niet oplost - zo'n vergoeding dus het minste", besluit Kris.
Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.