Nieuws

LOKAAL: Vooruit Antwerpen pleit voor een gelijke mantelzorgpremie voor senioren in alle districten

Vooruit Antwerpen

Tuesday 12

July 2022 09:17

Alle Antwerpse mantelzorgers voor senioren verdienen dezelfde waardering.

In Vlaanderen hebben de gemeenten de mogelijkheid om een gemeentelijke mantelzorgpremie uit te keren, waarvan de gemeente zelf het bedrag en de voorwaarden bepaalt. In Antwerpen valt deze uitkering binnen de bevoegdheid van de districten en slechts 4 van de 9 Antwerpse districten keren een mantelzorgpremie voor senioren uit, en dan ook onder wisselende voorwaarden. Zo krijg je geen premie in bijvoorbeeld Ekeren, 120 euro per jaar in Deurne en 200 euro per jaar in Wilrijk. In Berchem krijg je de premie niet als je inwonend mantelzorger bent, dat moet dan weer wel in Hoboken.

“Het kan niet zijn dat in een stad als Antwerpen het afhangt van de straat waar je woont of je als mantelzorger, al of niet, een tegemoetkoming krijgt,” aldus Frieda Verbist, voorzitter van de Rode Leeuwen – de seniorenwerking van Vooruit. “Iedere Antwerpse mantelzorger heeft recht op dezelfde tegemoetkoming, daarom moet er een gelijke mantelzorgpremie komen in elk district. Ook willen we dat de voorwaarden waaraan je moet voldoen overal dezelfde zijn.”

Vooruit stelt voor in alle districten:

  • Minimum 150 euro per jaar
  • Dezelfde voorwaarden in elk district
  • Medische criteria zorgvrager (65+)
  • 12 punten op FOD-schaal zelfredzaamheid of
  • BELRAI 11/30 op alle modules of 4,5 punt op de ADL en IADL samen of
  • B/C attest op de KATZ-schaal of
  • Attest van dementie

Rechtstreeks aan de mantelzorger uitbetaald

“Het is voor ons belangrijk dat de eengemaakte criteria iets ruimer zijn dan de Vlaamse criteria voor erkenning van de mantelzorger. Op die manier vangen we zorgverleners op die nét buiten de boot vallen. Verder blijft de premie combineerbaar met het Vlaamse zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.” aldus Verbist.

Ook de voorzitter van Vooruit Antwerpen, Tatjana Scheck, reageert positief: “We geven het startschot op de dag van de mantelzorg. Nu gaan we met alle partners in gesprek. In districten waar Vooruit mee in de meerderheid zit, gaan we samen met onze coalitiepartners bekijken wat er mogelijk is. Waar we in de oppositie zitten, komen we met een uitgewerkt voorstel. Als we kijken naar de cijfers, zien we dat de districten waar de meeste 65-plussers wonen, met uitzondering van district Antwerpen, al een mantelzorgpremie uitkeren. Het is dus mogelijk.”


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant