LOKAAL: Vooruit Antwerpen pakt met Actieplan Betaalbaar Wonen de wooncrisis aan: “We zetten de Antwerpenaar voorop, niet de winst”.
Matthias Verstraeten
Friday 04
October 2024 13:01
Vooruit Antwerpen komt met een ambitieus Actieplan Betaalbaar Wonen. Vanaf dag één van de volgende legislatuur wil Vooruit aan de slag met de wooncrisis in Antwerpen. “De druk op de bestaande huurmarkt moet drastisch worden verlaagd”, zegt lijsttrekker Kathleen Van Brempt. Samen met Karim Bachar en Patrick Janssens verzamelden de Vooruit kopstukken deze middag aan de Oudaan om er het Actieplan uit de doeken te doen.
Voor een betaalbaar woonbeleid heeft een stad steun nodig van hogere overheden. “Met Melissa Depraetere als kersvers Vlaams minister van Wonen zien we met 6 miljard euro voor het bouwen van sociale woningen de mogelijkheid om onze ambitie scherper te stellen”, zegt lijsttrekker Van Brempt. “De voorbije legislatuur hebben we al kunnen wegen op het beleid in de stad”, zegt huidig schepen van Gelijke Kansen Karim Bachar. “We hebben meer dan 5.000 nieuwe en grondig gerenoveerde sociale woningen voorzien, maar de wachtlijst van 43.000 gezinnen toont aan dat het meer en beter moet.”
Tegen 2040 wil Vooruit 20.000 bijkomende sociale woningen via nieuwbouw, aankoop en renovatie van woningen en gebouwen. “Op 1 januari 2025 schakelen we een versnelling hoger om mensen de sociale woning te geven waar ze recht op hebben. Zo verlagen we de druk op de private huurmarkt, en gaat iedereen erop vooruit”, aldus Van Brempt.
Dat een ambitieus actieplan nodig is, bewijzen de cijfers. “De gemiddelde huurprijs van een appartement in Antwerpen bedraagt vandaag 851 euro. Zo’n 10% van de huurders kan de woonkost niet (op tijd) betalen. Tegen 2040 komen er nog eens ongeveer 40.000 nieuwe inwoners bij die ook allemaal een betaalbare plek moeten vinden. Er moet dus een duidelijke lange termijn visie komen die de geplande groei opvangt. Wij stellen als stad, in nauw overleg met de buurt, duidelijke voorwaarden op waarbinnen de projectontwikkelaar kan bouwen. Zo zetten we de Antwerpenaar opnieuw voorop, en niet de winst”, zegt Patrick Janssens, nummer vier op de lijst van Vooruit Antwerpen.
De plannen voor Vooruit zijn duidelijk en liggen klaar. “Ons actieplan bestaat uit drie pijlers: investeren in bouwen en renoveren, investeren in de noden van de Antwerpenaar en investeren in betaalbaar huren”, zegt lijsttrekker Kathleen Van Brempt.
De drie pijlers van het Actieplan Betaalbaar Wonen van Vooruit:
1.Investeren in bouwen en renoveren
-
Tegen 2040 willen we 20.000 bijkomende sociale woningen via nieuwbouw, renovatie en aankoop van private woningen. We beginnen op 1 januari 2025 om de wachtlijst weg te werken.
-
De stad voert een gericht woonbeleid om de woonmarkt betaalbaar te maken. Bij grote nieuwe woonprojecten moeten minstens 40% sociale en betaalbare woningen gerealiseerd worden. Maar ook projecten met ⅓ sociaal, ⅓ budgethuur en ⅓ vrije markt kunnen met Vlaamse steun gerealiseerd worden.
-
De stad zet haar eigen gronden en patrimonium in en doet zo meer dan de regie. De stad is ook een actor., Zo ook de nieuwe stadsdelen ‘Ringstad’ waar de stad belangrijke grondposities heeft, om samen met Woonhaven en private partners nieuwe kwalitatieve en betaalbare woningen te bouwen. Die grondposities mogen niet aan de hoogstbiedende verkocht worden.
- We versterken betaalbaar wonen/budgethuur door te investeren vanuit de stad. Vespa werkt hiervoor nauw samen met Woonhaven en private ontwikkelaars. Budgetwonen is op die manier een extra vorm van betaalbaar wonen voor de middenklasse.
2. Investeren in betaalbaar huren
-
We pleiten voor buurtgebonden huurrichtprijzen op basis van de Vlaamse huurprijsschatter. Deze schatter bepaalt de huurrichtprijs op basis van objectieve criteria, waar verhuurders maximaal 10% van mogen afwijken. Zo houden we de huurprijzen onder controle zonder de huurmarkt te destabiliseren en zorgen we voor meer transparantie.
- We rollen een aanpak uit tegen huisjesmelkers, verhogen de controles op woningkwaliteit en zetten maximaal in op bestuurlijke handhaving. Bij eigenaars die ongeschikte woningen verhuren, controleren we automatisch ook hun andere eigendommen.
3. Voor de Antwerpenaar, niet de projectontwikkelaar
- Antwerpen verkoopt geen publiek vastgoed meer zonder heldere voorwaarden op te leggen. Een project als de Oudaan, waar na de verkoop 8 jaar (!) geleden niéts meer mee gebeurde, is niet voor herhaling vatbaar. Voortaan bepaalt de stad waar Antwerpen nood aan heeft, en dan kunnen de projectontwikkelaars binnen die visie plannen maken en een bod doen. Niét omgekeerd.
-
De stad Antwerpen zal stadsontwikkeling als hefboom gebruiken voor betaalbaar wonen, gespreid over de hele stad met genoeg voorzieningen, zoals scholen, kinderopvang om de bevolkingsgroei op te vangen.
- We durven bestaande bouwblokken optoppen om nieuwe woonruimte te creëren én open ruimte te beschermen. Hoogbouw kan op sommige plekken in de stad, maar overdreven hoogbouw past niet in dichtbevolkte buurten. In veel straten en buurten in de 20ste eeuwse gordel van de stad kunnen we wel gerust een paar verdiepingen hoger bouwen, zonder de leefbaarheid of het uitzicht aan te tasten.
Ga naar Matthias Verstraeten
Over de Auteur
Matthias Verstraeten
Deel dit artikel met je vrienden.