Nieuws

Vlaams. Hannes Anaf: “Het zijn belangrijke werken, maar we mogen onze gezondheid niet in gevaar brengen”

Team Vooruit

Wednesday 07

July 2021 17:08

Fractieleider van het Vlaams Parlement Hannes Anaf stelt de gezondheid van de mensen op de werf en in de omgeving van de Oosterweelwerken centraal. In afwachting van de resultaten van de opdrachthouder, worden de werken op de meest vervuilde grond stilgelegd. Vlaams parlementslid Katia Segers roept op om journalisten in ons land beter te beschermen. Ze pleit ook voor een grondig debat over koloniale roofkunst.

 

 

  • Hannes Anaf: de gezondheid van de mensen op de werf en in de omgeving moet primeren

    Vandaag opende de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement met de vraag over het al dan niet stilleggen van de werken voor de Oosterweelverbinding. De Vlaamse regering wil de werken laten doorgaan in de meest veilige omstandigheden. Een commissie onderzoekt nu wat moet gebeuren. In afwachting van de resultaten op donderdag 15 juli, heeft Lantis verzekerd dat ze geen grondverzet doen op de meest vervuilde gronden.

    Het zijn belangrijke werken, maar we mogen onze gezondheid niet in gevaar brengen

    Filip Dewinter is niet akkoord en wil de werken “no matter what” laten doorgaan. “Doorgaan met de werken ongeacht de gezondheidsrisico's. Ik val bijna van mijn stoel door deze uitspraken”, reageert Hannes Anaf.

    Experts geven uitleg in onderzoekscommissie

    Voor Hannes primeert de gezondheid van de mensen op de werf en in de omgeving. Hij vindt het een goede aanpak om dit met de opdrachthouder te laten bekijken. Hij gaat verder: “Het zijn belangrijke werken, maar we mogen onze gezondheid niet in gevaar brengen. 

    Vrijdag 16 juli geeft de opdrachthouder uitleg in de onderzoekscommissie en kunnen we vragen stellen. Dat is een goede zaak want er moet snel duidelijkheid komen over de gezondheidsrisico's. In afwachting daarvan worden de werken stilgelegd op de plaatsen waar de meest vervuilde grond is. 

    Het gaat hier over een week. Laat ons dit ernstig aanpakken. Op een manier dat de werken verder gezet kunnen worden, zonder de gezondheid van alle mensen op de werf en in de omgeving te schaden. Dat moet de prioriteit zijn. 

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

     

  • Katia Segers: bescherm onze journalisten

    Gisteren werd de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Nederland is in shock, ook in ons land leeft de angst. Katia Segers roept op om vanuit Vlaanderen een duidelijk en krachtig signaal uit te sturen om journalisten beter te beschermen.

    Ook in Vlaanderen voelen journalisten zich onveilig

    “Zonder onafhankelijke media en zonder journalisten die hun werk kunnen doen in alle vrijheid, veiligheid en onafhankelijkheid is er simpelweg geen democratie”, zegt Katia. 

    Ze maakt zich grote zorgen: “De veiligheid en vrijheid van journalisten wordt al een tijd wereldwijd bedreigd. Nu komt het wel heel dichtbij. Dat zijn bijzonder zorgwekkende ontwikkelingen. Ook journalisten in Vlaanderen geven aan dat ze zich een wandelende schietschijf voelen.”

    Zonder onafhankelijke media en zonder journalisten die hun werk kunnen doen in alle vrijheid, veiligheid en onafhankelijkheid is er simpelweg geen democratie

    Journalisten zijn belangrijk voor onze democratie en het recht op onafhankelijke nieuwsgaring. Katia haar boodschap is dan ook duidelijk: “Het is noodzakelijk om samen met Mediarte en VVJ uit te zoeken hoe we onze journalisten beter kunnen beschermen. Hoe zij zich kunnen wapenen tegen de toenemende bedreigingen die hen treffen.”


  • Katia Segers: we moeten het debat over koloniale roofkunst grondig voeren

    De federale regering besloot om een concreet plan uit te werken voor het teruggeven van koloniale roofkunst die zich in Belgische musea bevinden. Ook wordt dit morgen in ruimere zin besproken in de hoorzitting over koloniaal erfgoed. 

    We moeten nadenken over de vragen: Wat is roofkunst? Welke kunst is gestolen? Hoe gaan we die op een goede manier teruggeven

    Katia Segers vindt dat we dit belangrijke debat ook in Vlaanderen grondig moeten voeren. Katia: “Zo komen we tegemoet aan een lang openstaande vraag vanuit Congo. Dit kan ook helpen om de wonden van de kolonisatie te helen.”

    LEES OOK: Melissa Depraetere pleit voor digitaal stemmen >>

    Debat over koloniale roofkunst

    Het debat is niet eenvoudig. Vooruit wil dit debat dan ook voeren in nauw overleg met de wetenschap. “We moeten nadenken over de vragen: Wat is roofkunst? Welke kunst is gestolen? Hoe gaan we die op een goede manier teruggeven? Voor koloniale roofkunst is het moeilijker om de feitelijke roof of het oorspronkelijke eigenschap vast te stellen.

    Federaal minister Dermine kondigde aan dat de commissie zich hierover zal buigen. Dit juich ik met Vooruit erg toe. Het is belangrijk dat Vlaanderen hierbij betrokken wordt. Dat we vanuit Vlaanderen een kader creëren hoe we omgaan met koloniale roofkunst”, besluit Katia. 

    De minister-president reageerde dat hij dit op de agenda zal zetten van de Interministeriële conferentie cultuur, een intergouvernementeel overlegorgaan waar verschillende bevoegde ministers van cultuur lid zijn. Dit vindt plaats in september. 

     

     


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.