Nieuws

LOKAAL: Tine Jans: "Dus aan alle vrouwen, maar eigenlijk gewoon aan iedereen die geïnteresseerd is in politiek, zou ik zeggen: Ga ervoor!"

Vooruit Hasselt

Wednesday 08

March 2023 10:04

Vandaag is het 8 maart en die dag staat natuurlijk in het teken van ‘Internationale Vrouwendag’! Hét ideale moment voor ons om fractieleidster van de Limburgse provincieraad én vaste waarde van de Hasseltse Vooruit afdeling, Tine Jans (31), enkele vragen voor te schotelen.

 

Tine, iedereen die je kent zal het beamen: je bent een bezige bij!

“(lacht) Inderdaad! Tot vorig jaar speelde ik competitiebasketbal. Dat heb ik 22 jaar met heel veel liefde gedaan, vaak gecombineerd met het coachen van jeugdploegen. Helaas heb ik door tijdsgebrek mijn schoenen aan de haak moeten hangen. Vandaag blijf ik wel sportief bezig – vooral om de politieke drukte wat tegen te gaan- Ik probeer wekelijks te sporten en ik duik geregeld de zee in met mijn surfplank. Dé ultieme ontspanning.

Het meeste van mijn tijd spendeer ik aan politiek. In de eerste plaats via mijn job in het Federale parlement, waar ik onze Vooruit volksvertegenwoordigers ondersteun in hun dagelijkse werking. Maar ook buiten de kantooruren ben ik geëngageerd: zo ben ik sinds januari van dit jaar Fractieleider voor onze beweging in de provincieraad. Hier proberen we constructieve oppositie te voeren om ervoor te zorgen dat alle Limburgers een sterk beleid krijgen waarmee we Limburg op de kaart zetten. In de tijd die rest, zet ik mij uiteraard ook in voor onze Hasseltse afdeling.”

 Dat is inderdaad een hele boterham. Wat zijn je plannen voor de toekomst?   

“In 2024 komen er belangrijke verkiezingen aan. De inzet is hoog. Weet je, veel mensen zijn boos of teleurgesteld in de politiek en dat kan ik begrijpen. Bij Vooruit kiezen we er net daarom voor om oplossingen aan te reiken én samen te werken. Ik geloof erin dat wij een dam kunnen bieden tegen de extremen en daar wil ik natuurlijk heel graag mee mijn schouders onder blijven zetten. Mijn plan is dus te blijven werken en strijden zodat de Hasselaren en Limburgers een warme, solidaire toekomst hebben.”

Tine, vandaag is het internationale vrouwendag. Is dat een belangrijke dag voor je?

"Ja! (fel) Je ziet vandaag overal ter wereld terug meer en meer extremen aan de macht komen. Vrouwen zijn hier meteen de dupe van. Recht op onderwijs, recht op abortus, stemrecht… Het wordt allemaal teruggedraaid. Maar het is jammer genoeg niet enkel een ver-van-ons-bed-show, ook hier beginnen zulke ideeën terug te leven. Verworven rechten worden terug in vraag gesteld. Dat mogen we nooit toelaten. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn ongeacht je gender of afkomst.”

Wie is voor jou de meest inspirerende vrouw?

“Dat vind ik altijd een heel moeilijke vraag want er zijn zoveel voorbeelden van vrouwen die ervoor zorgen dat de volgende generatie nog sterker in haar schoenen staat. Denk aan een Michelle Obama die op wereldvlak haar plaats durft innemen, of dichter bij huis sportvrouwen die het plafond doorbreken. Gezien mijn voorliefde voor het basketbal denk ik dan meteen aan Ann Wauters of Emma Meesseman, de eerste Belgische én tweede niet Amerikaanse  speelster die MVP werd in de WNBA. (Crf. De vrouwelijke tegenhanger van de NBA) Al deze vrouwen geloven in zichzelf, durven vallen en weer opstaan. En dat zet het goede voorbeeld voor iedereen.

Rupi Kaur,  een Indiaas-Canadese dichter, schreef pas volgend gedicht én dat vat het perfect voor mij samen:

 Our work should equip

The next generation of women

To outdo us in every field

This is the legacy we’ll leave behind.

 

Er wordt wel eens gezegd dat vrouwen in de politiek een troef kunnen zijn voor de maatschappij. Kan je die stelling beamen?

“Uiteraard. Maar niet alleen vrouwen! Onze samenleving is zo divers. Hoe je bent opgegroeid bepaalt vaak je eerste indruk van de wereld. Daarna breidt je netwerk uit met vrienden, collega’s… Elke stap in je leven doet je inzien dat er altijd wat te leren valt van iemand anders. Net daarom moet ook de politiek die diversiteit weerspiegelen. Man, vrouw, jong, oud, rijk, arm, eender welke afkomst of invloeden van andere culturen, dát zou ook in de politiek allemaal samen moeten komen. Dus aan alle vrouwen, maar eigenlijk gewoon aan iedereen die geïnteresseerd is in politiek, zou ik zeggen: Ga ervoor. En dat moet niet perse groot zijn. Maar durf eens een mail sturen naar een lokaal raadslid, organiseer zelf een bijeenkomst en nodig politiekers uit én als je er echt door gebeten bent: sluit je aan bij een politieke organisatie. Bij voorkeur bij Vooruit (lacht)”

Dank je wel Tine, geniet van Vrouwendag!

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant