Nieuws

LOKAAL: Tentoonstelling ‘Zwerveling’ brengt illustraties van Peter Van den Ende tot leven in Bibliotheek Hasselt Limburg

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 14:05

Tentoonstelling ‘Zwerveling’ brengt illustraties van Peter Van den Ende tot leven in Bibliotheek Hasselt Limburg

Vanaf donderdag 26 augustus pakt Bibliotheek Hasselt Limburg uit met een nieuwe tentoonstelling Zwerveling, gebaseerd op het gelijknamige boek van illustrator Peter Van den Ende.

“Zwerveling, waarmee Van den Ende in 2019 debuteerde, sloeg meteen aan en werd eind 2020 door The New York Times zelfs verkozen werd tot een van de 25 beste kinderboeken aller tijden”, vertelt een enthousiaste Habib El Ouakili, bevoegd voor Bibliotheken. “Het boek is een woordeloos beeldverhaal over een papieren bootje dat de wereldzeeën afreist. Onderweg kruist het bootje mythische zeewezens, overweldigende natuurfenomenen en vreemde duikers.”

De tentoonstelling brengt die illustraties van het boek tot leven en neemt je mee op een fantasierijke reis door de levensgrote reproducties van de prachtige zwart-wit illustraties. Je wordt ondergedompeld in een magisch wereld van zeecreaturen en fantasturia onder en boven water. Als apotheose keer je terug naar de originele illustraties uit Zwerveling die Peter Van den Ende met veel zorg en geduld ­- hij werkte 3 jaar aan dit boek - vervaardigde in Oost-Indische inkt. Boven maak je kennis met zijn inspiratiebronnen en krijg je de kans om een kijkje te nemen in zijn creatief atelier.

“Dit is de eerste keer dat het werk van Peter op een dergelijke creatieve manier tentoongesteld wordt. Wij zijn dan ook enorm trots dat onze bibliotheek dit heeft kunnen realiseren,” verduidelijkt El Ouakili. BHL zet tegenwoordig sterk in tentoonstellingen, workshops en lezingen. “Een bibliotheek is dan ook zoveel meer dan een plek waar je boeken uitleent: het is een plaats die bruist, waar je geïnspireerd wordt en waar je gelijkgestemde mensen ontmoet.”

 

 

De tentoonstelling loopt tot 18 december en is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van BHL

 

 

 

Bijkomende informatie:

Peter Van den Ende (°1985) volgde kunstonderwijs aan het H. Pius X-instituut in Antwerpen, waar hij in de schoolbibliotheek de boeken van Jules Verne ontdekte. Vooral Twintigduizend mijlen onder zee zou een belangrijke inspiratiebron vormen. Daarna ging hij biologie studeren aan de Universiteit Antwerpen, maar maakte zijn studie niet af. Hij ging op de Kaaimaneilanden werken als natuurgids. Snorkelen in de koraalriffen, kajakken door de mangroven, het was een droom. Al keerde hij twee jaar later terug naar Antwerpen om zich toe te leggen op het tekenen.

De bijzondere illustraties in Een hele leven, waarin De Schepping, Het Paradijs en De Hemel van Bart Moeyaert worden samengebracht, zijn ook van de hand van Peter Van den Ende.

 

Meer zien van Peter Van den Ende?

  • Festivaldag Zin in Zomer in Hasselt (zaterdag 28 augustus 2021)

Laat je onderdompelen in de wondere wereld van illustratie via tentoonstellingen, lezingen, workshops en veel meer.
Samen met drie andere topillustratoren (Sabien Clement, Brecht Evens en Rébecca Dautremer) die elk een graphic novel maakten, geeft Peter Van den Ende een unieke inkijk in zijn interne keuken, geïllustreerd met geprojecteerde beelden. Een buitenkans!

 

Informatie en tickets via www.zininzomer.be

 

  • Drawing Days (zaterdag 2 oktober 2021)

Tijdens het tekenfestival Drawing Days stelt Peter Van den Ende zijn tekentafel op in de bibliotheek. In deze workshop leert hij je de technieken om zelf te tekenen met Oost-Indische inkt.

 

Informatie en inschrijving via bibliotheek.hasselt.be

 

  • Bart Moeyaert & Peter Van den Ende (zaterdag 13 november 2021)

Na hun samenwerking in Een hele leven slaan Bart Moeyaert en Peter Van den Ende opnieuw de handen in elkaar. Peter maakte voor de nieuwe boekuitgave van Iemands lief fantastische illustraties bij Moeyaerts tekst.

Dit najaar zijn ze samen te gast in de bibliotheek met een verrassende dubbellezing!

 

Informatie en inschrijving via bibliotheek.hasselt.be

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant