Stemrecht vanaf 16 jaar voor Europese verkiezingen? Melissa legt het voor je uit in 5 vragen
Ronny Wolfcarius
Wednesday 04
May 2022 05:00
In 2024 kunnen jongeren vanaf 16 jaar stemmen bij de Europese verkiezingen. Dat voorstel kwam op initiatief van Vooruit. De Kamercommissie Grondwet keurde het stemrecht voor 16 jarigen voor EU-verkiezingen nu ook goed. Melissa Depraetere: “Zo zorgen we dat de stem van jongeren ook klinkt binnen de Europese Unie.”
1. Is het belangrijk dat jongeren al vanaf 16 jaar mogen stemmen?
Voor onze beweging is dit heel belangrijk. Door jongeren vanaf 16 jaar te laten stemmen, zorgen we ervoor dat hun stem ook te horen is binnen de Europese Unie. Met jouw stem laat je horen naar welke politici of welke partij jouw voorkeur uitgaat. Elke partij heeft een eigen visie op de samenleving, dus stemmen is van groot belang. Dat is goed voor jongeren, en voor de democratie.
Naast het stemrecht moeten we ook jongeren informeren, enthousiasmeren, hen betrekken en met hen in debat gaan. Zo maken we hen warm voor politiek en betrekken we hen bij de problemen van vandaag en morgen. Een stap vooruit voor jongeren en politiek.
Door jongeren vanaf 16 jaar te laten stemmen, zorgen we ervoor dat hun stem ook te horen is binnen de Europese Unie.
2. Welke voorwaarden gelden om op je 16 jaar te stemmen voor de Europese verkiezingen?
Om stemrecht te hebben moeten jongeren op de dag van de Europese verkiezingen 16 of 17 jaar zijn en in België wonen. Zo’n 270.000 jongeren met de Belgische nationaliteit of die van een andere EU-lidstaat kunnen vanaf 16 jaar stemmen bij de Europese verkiezingen.
Ook bijna 13.000 Belgen van 16 en 17 jaar die in het buitenland wonen, zullen mogen stemmen. Zij moeten zich wel op voorhand inschrijven in het kiesregister.
3. Geldt er dan een stemplicht vanaf 16 jaar voor de Europese verkiezingen?
Jongeren hebben stemrecht vanaf 16 jaar voor de Europese verkiezingen. Geen stemplicht. Ze mogen dus stemmen, maar ze moeten niet.
Vanaf 18 jaar ben je in België wel verplicht om naar het stemhokje te gaan voor Vlaamse, federale en Europese verkiezingen.
LEES OOK Stemrecht vanaf 16 jaar? Lees hier wat Lotte De Blende (16 jaar) vindt >
4. Waarom ligt de leeftijdsgrens op 16 jaar?
Onderzoek toont aan dat stemmen vanaf 16 jaar de politieke interesse en ook de stemparticipatie op latere leeftijd positief beïnvloedt.
De Europese Unie wil al langer jongeren vanaf 16 jaar de kans geven om te stemmen. België is dan ook het vierde land dat dit invoert. In Oostenrijk, Griekenland en Malta mogen jongeren van 16 jaar ook al een stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen.
Belangrijk is wel dat scholen politieke discussies voeren. Zo is iedere leerling goed geïnformeerd om een stem uit te brengen.
Veel politieke beslissingen hebben rechtstreeks invloed op de leefwereld van jongeren. Het is dan toch logisch dat zij daar ook een stem in krijgen?
5. Zal dit uitgebreid worden naar andere politieke niveaus?
Als het van Vooruit afhangt, kan dat zeker. Dit is een eerste stap maar die uitbreiding kan er in de toekomst, wat ons betreft, ook op federaal en lokaal niveau komen. Veel politieke beslissingen hebben rechtstreeks invloed op de leefwereld van jongeren. Het is dan toch logisch dat zij daar ook een stem in krijgen?
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024