Nieuws

Statiegeld op blikjes en plastic? Goed voor de natuur, het klimaat én onze portefeuille

Team Vooruit

Thursday 16

September 2021 17:30

De afvalberg in Vlaanderen groeit jaar na jaar. Dat willen we met Vooruit veranderen. En we zijn niet de enigen. Idea en Elizabeth: “Door statiegeld helpen we de natuur, het klimaat én onze portefeuille.”

 

Het grootste deel van ons zwerfafval gaat naar de verbrandingsoven. We recycleren slechts 38,4% van ons zwerfafval. Onze buurlanden doen het stukken beter. Nederland recycleert bijvoorbeeld 95% van het zwerfafval en Duitsland 98%. 

De invoering van statiegeld op blikjes en plastic heeft heel wat voordelen: 

  • minder zwerfafval en schoonmaakkosten

  • beter voor het klimaat

  • beter voor onze portefeuille

(Lees verder onder de afbeelding.) 

Mensen vinden statiegeld een goed idee, en dat om verschillende redenen. Idea & Elizabeth maken zich vooral zorgen om onze natuur. “Het is dringend tijd om onze natuur een handje te helpen. Met statiegeld kan dat. Hoe minder plastic in de zee belandt, hoe beter.”

(Lees verder onder de afbeelding.) 

Onnur vindt het vooral jammer dat er zoveel zwerfvuil in zijn straat ligt. “Mijn stad is prachtig, maar al dat zwerfvuil is een doorn in het oog. Door statiegeld komen er hopelijk minder flesjes op straat terecht.”

(Lees verder onder de afbeelding.) 

“Onze glazen flessen brengen we toch ook al terug? Waarom zou dit niet lukken met plastic?”, reageert Divine. “Het maakt me kwaad als mensen hun afval op straat gooien. Statiegeld is in ons eigen voordeel”, zegt Piamedi.

Het is duidelijk: statiegeld op blikjes en plastic flessen heeft heel wat voordelen. Wij brengen onze blikjes en plastic flessen terug. En jij?

Ga jij met ons de strijd aan tegen zwerfvuil? 


Doe mee met World Cleanup Day 2021 op zaterdag 18 september 2021. Alle info vind je hier. 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant