Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt start deze zomer met de bouw van het nieuwe complex dat de familiebibliotheek, de kinderopvang, Knst. Hasselt én de stedelijke basisschool huisvest

Vooruit Hasselt

Wednesday 05

July 2023 10:53

De Kuringese vestiging van Bibliotheek Hasselt Limburg wordt vanaf deze zomer helemaal omgetoverd tot dé familiebibliotheek van Vlaanderen. Na maanden van voorbereiding – onder meer het leegmaken van de huidige bibliotheekruimtes en classificeren van de collectie - starten op maandag 3 juli de verbouwingswerken.

 

“In ons beleid zetten we sterk in op het taalvaardig maken van onze kinderen en jongeren. Deze nieuwe bibliotheek zal daarom een eigentijdse collectie aanbieden die zich helemaal focust op kinderen”, vertelt Schepen van Bibliotheken, Kinderopvang en Onderwijs Habib El Ouakili.

“De ruimtes worden uitnodigend, kindvriendelijk en toegankelijk ingericht zodat ontspanning en leesplezier centraal staan.” Een nieuw systeem zorgt er bovendien voor dat de nieuwe bib toegankelijk is tijdens de onbemande uren. “We verdrievoudigen zo onze beschikbaarheid: na registratie kan je er niet enkel terecht om boeken te ontlenen of in te leveren, je kan er ook gewoon gezellig blijven lezen.”

 

Multifunctioneel complex

Het nieuwe complex in Kuringen Centrum zal niet enkel de nieuwe familiebibliotheek huisvesten, ook de buitenschoolse kinderopvang, Knst. Hasselt én de stedelijke basisschool vinden er hun onderkomen. “Het wordt een multifunctioneel gebouw, met een gemeenschappelijke inkom en gedeelde ruimtes”, weet El Ouakili.

 

De opvang verhuist integraal naar de nieuwbouw. “Hierdoor krijgen onze kinderen veel meer comfort en ruimte. De verhuis stelt ons bovendien in staat op de capaciteit van onze opvang op te trekken.”

De stedelijke basisschool neemt haar intrek in de benedenverdieping. “Daar zal ze meerdere ruimtes benutten voor onder meer haar STEM werking”, weet El Ouakili. “Hierdoor kunnen de peutertjes eindelijk afscheid nemen van de prefabs en intrek nemen in het kleutergebouw”. Op de bovenverdieping neemt niet enkel het kunstonderwijs haar intrek, er is ook een grote polyvalente ruimte voorzien.

 

Continuïteit werking

Begin juli wordt de werfafsluiting geplaatst, nadien starten de afbraakwerken. “Verwacht wordt dat we najaar 2024 kunnen verhuizen. Tijdens die periode blijft de werking van zowel de kinderopvang als de stedelijke school natuurlijk gewoon verder lopen”, verzekert El Ouakili.

 

De bibliotheek houdt haar deuren gesloten tot na de verbouwing. “We blijven het Grab & Go initiatief gewoon verder aanbieden tijdens de werken. Het is een simpel principe: je bestelt je boeken en kan deze afhalen en terugbrengen in onze vestiging in Kuringen (2x per week).” Initiatieven zoals onder meer Bib op school, waarbij alle basisscholen volledig uitgerust worden met een eigen collectie, bibliotheekapparatuur en -meubilair, en de app Boekenbuur worden verder uitgerold.

 

Aandacht voor veilige schoolomgevingen

Tijdens de werken zal stad Hasselt er alvast alles aan doen om de minder tot een minimum te beperken. “We besteden natuurlijk extra aandacht aan de veiligheid van de schoolomgeving”, benadrukt El Ouakili. “Zo wordt er geen werfverkeer toegelaten tijdens de start en einduren van school, ook hebben alle voertuigen op de werd een anti-dodehoekspiegel of een camera systeem.”

 

De straten blijven toegankelijk voor het verkeer. “Alle bewoners en betrokkenen worden deze week op de hoogte gebracht van de werken”, besluit de schepen.

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant