Nieuws

Ontdek de speech van Conner Rousseau: "Opnieuw Vooruit. Samen doorbreken we de stilstand."

Team Vooruit

Sunday 04

June 2023 14:51

We hebben onze partij hervormd. We zijn klaar om het land te hervormen. We blijven strijden om onze welvaartsstaat te versterken en de ongelijkheid te verkleinen. Ontdek hier mijn integrale speech.

Stilstand doorbreken en opnieuw vooruit met collectieve maatregelen

Kamikaze Conner...

Kindsoldaat...

Het einde van de partij...

Wie had vier jaar geleden gedacht dat wij hier vandaag opnieuw zouden staan? En hoe!

Aan de start van onze tweede termijn willen Funda en ik van alles zeggen.

Maar ik wil vooral beginnen met jullie te bedanken.

Merci allemaal voor de voorbije vier jaar.

Merci…

Ne welgmeende, dikke merci!

En nu we toch bezig zijn: merci ook aan alle mensen die van dit congres zo’n succes gemaakt hebben. 

We mogen heel trots zijn op de teksten die we vandaag gestemd hebben. Die zijn sterk, heel sterk. We hebben inhoudelijk onze zaken echt op orde. Niemand doet het ons na.

En dankzij wie? Dankzij onze slimme mensen van onze studiedienst. Dankzij de inspraak van onze afdelingen en hun honderden amendementen. En dankzij al degenen die hier de voorbije maanden - en vandaag - over gediscussieerd hebben. 

We hebben onze partij hervormd. We zijn klaar om het land te hervormen.

Mijn vader zegt altijd: verbeter de wereld, begin bij jezelf. 

Om voor anderen op te komen moet je eerst zelf sterk staan. Daarom hebben we eerst onszelf hervormd. 

En dat was nodig want herinnert ge u nog… 2019. We hadden stevig slaag gekregen bij de verkiezingen. Minder zetels dan ooit. Niemand was nog geïnteresseerd in wat we te zeggen hadden. En àls we al eens in de gazet kwamen was het om onderling ruzie te maken.

Vandaag, vier jaar later, staan we er weer. Eén en ondeelbaar. Met één heldere lijn, één verhaal, in een taal die iedereen opnieuw  verstaat. 

We hebben juist week na week voorstel na voorstel gelanceerd. Over jongeren, zorg, werk, migratie, klimaat en economie. Over zaken waar gewone mensen eindelijk een oplossing voor willen. 

En nu was er wél interesse, hebben de mensen hebben wél geluisterd en er is volop gediscussieerd over onze plannen. Aan togen, keukentafels en oh ja ook op Twitter. 

We hebben niet alleen sterke plannen. We voeren ook sterk beleid voor de mensen. Vandaag zijn we de sterkste kracht in de federale regering. We hebben het beste ministerduo van het land: Frank en Caroline. En onze Pascal in Brussel. 

Een stem op Vooruit maakt het verschil: deze regering met Vooruit beschermde de koopkracht het beste

Ge kunt over die federale regering van alles zeggen. Te veel gedoe, te traag en het mag altijd wat meer zijn. Maar iedereen moet toegeven welk groot verschil Vooruit in die regering maakt voor de mensen.

De index en meer loon voor iedereen die hard werkt?
Was er zonder Vooruit niet geweest.

Het pensioen van de bomma omhoog tot meer dan 1500 euro netto?
was er zonder Vooruit nooit geweest!

Strijden voor de mensen tijdens de energiecrisis door de BTW op gas en elektriciteit te verlagen naar 6%?
Was er ook zonder Vooruit nooit geweest.

Geen énkele regering in Europa heeft de koopkracht van de mensen zo goed beschermd als deze regering met Vooruit!

Vrienden,

We hebben het duidelijk laten zien en gaan het blijven laten zien. Een stem op Vooruit maakt het verschil!

En dat is exact wat we de laatste jaren gedaan hebben…Dankzij goed bestuur federaal, sterke oppositie Vlaams en grote hervormingen in de partij zijn we in de peilingen verdubbeld. Zijn we de  grootste op links en in het centrum… en geloof mij…. het beste moet nog komen!

We hebben eerst onszelf hervormd en nu zijn we klaar om het ganse land te hervormen…En niemand, niemand houdt ons nog tegen!

Dat is waar Vooruit voor staat: samen strijden om meer kansen te geven

Vrienden,
Wat een prachtige dag! 
Wat een fijne mensen hier!

Al een beetje van het park kunnen genieten? 
Kindjes, al een beetje van Plopsaland genoten? 

Want we zijn hier niet zomaar: Plopsaland heeft voor mij een speciale betekenis.

Toen ik op mijn negentiende juist hoofdmonitor werd in de Barkentijn, werd er door de Vlaamse regering bespaard, ook op onze kampen.

En wat zou als eerste geschrapt worden? Het wekelijks bezoek aan Plopsaland. Elk kamp ging traditioneel ene keer naar Plopsaland, maar dat bleek te duur en dat moest eruit.

Ik dacht direct: over - mijn - lijk! Want voor kinderen die het thuis niet breed hebben was Plopsaland net het hoogtepunt van het kamp, het hoogtepunt zelfs van hun hele zomer. Iets wat thuis onmogelijk was, maakten wij op kamp wél mogelijk.

Zo bleef het op 1 september niet stil wanneer onze kinderen gevraagd werd wat ze in de zomer hadden gedaan. Dan konden ze tegen hun klasgenootjes die op vakantie geweest waren in Spanje of Italië heel fier zeggen dat zij naar de zee waren geweest én naar Plopsaland. En dat vond ik fantastisch! 

Samen met Joetz en alle monitoren hebben we alles uit de kast gehaald om onze trip naar Plopsaland te redden. En dat is ook gelukt!

Voor mij is dat de kern van waar wij voor staan: samen strijden om meer kansen te geven. 

Het verhaal van de Barkentijn zorgt dat élk kind eens naar de zee kan en kans heeft op een fijne vakantie. Ook als de ouders heel de zomer werken, ze daar geen centen voor hebben of er helemaal geen ouders zijn. Zo maakt de Barkentijn de ongelijkheid toch al een beetje kleiner.

Maar eigenlijk is dat niet de taak van vrijwilligers - om  ongelijkheid te verkleinen - want alleen een sterke welvaartsstaat heeft de kracht om iedereen kansen te geven. Waar uw wiegske ook staat. De kampen in de Barkentijn hebben mij geleerd dat het ook in het rijke Vlaanderen nog altijd uitmaakt waar uw wiegske staat.

Daar heb ik gezien wat een verschil een warme maaltijd kan maken voor een kind dat thuis weinig heeft. 
Daar heb ik gezien dat of kinderen goed de taal spreken en of hun ouders deftig Nederlands kunnen een enorme impact heeft op hun toekomst. 
Daar heb ik gezien dat ondanks het huidige systeem van kindergeld nog veel te veel kinderen in armoede leven.

Strijden voor kinderen en jongeren is waarom ik in de politiek ben gestapt.
Strijden tegen kinderarmoede is wat Vooruit altijd zal doen.

En daarom is het onze missie
om de welvaartsstaat te versterken
en de ongelijkheid te verkleinen.

Om de stilstand te doorbreken zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om een goed en gelukkig leven uit te bouwen. Waar uw wiegske ook staat.

En dàt vrienden, is waar ik in de komende jaren als jullie voorzitter elke dag keihard voor zal werken.

Vooruit doorbreekt de stilstand

Vrienden,

Weet ge wat één van de grootste obstakels is om opnieuw vooruit te kunnen gaan?

Weet ge waarom we stilstaan?

De problemen zijn niet nieuw. En eigenlijk weten we wat we moeten doen.

Waarom slaagt de politiek er niet in om echte oplossingen te bieden? Te veel politici, te veel ruzie, te veel kleine politieke spelletjes.

En niemand die daar beter van wordt. Politiek is eigenlijk heel simpel. Als je vooruitgang wilt, moet je akkoorden sluiten met anderen en moet je deftig samenwerken.

Daarom beloof ik u één ding:

Elk akkoord dat onze welvaartsstaat versterkt, zullen we sluiten.
Elk maatregel die de ongelijkheid verkleint, zullen we nemen.
Elke stap die de gewone mensen vooruit helpt, zullen we zetten!

Dàt is waarom ik in de politiek gestapt ben.
Dat is waarom ik opnieuw voorzitter wou worden.
En dat is waarom élke stem op Vooruit een groot verschil maakt!

Als je de stilstand wil doorbreken en je het land écht terug de goede richting in wil duwen moet je over álle problemen durven spreken. Maar dan wel over échte problemen.

Niet over woke, de Vlaamse canon of de zoveelste staatshervorming. Wel over onderwijs, economie, werk, discriminatie, eerlijke belastingen, klimaat en migratie. En daarom ging ons congres vandaag over échte oplossingen, voor échte problemen.

Gedurfde oplossingen die de stilstand kunnen doorbreken en ons land wél doen vooruitgaan.

Als we opnieuw vooruit willen, dan moet eerst en vooral het niveau van ons onderwijs weer omhoog.

Want wij hebben geen gas, olie of diamanten in onze grond. Wij zijn een kenniseconomie. Onze handen en ons hoofd zijn onze belangrijkste grondstof

Daarom willen wij met Vooruit sterk investeren in de eerste levensjaren van kinderen. Investeren in kinderopvang. Investeren in onderwijs. 

Want in die eerste jaren, wordt het verschil gemaakt. Daar leggen onze kinderen de basis. Voor een goede kennis van het Nederlands. Voor een deftig diploma en voor een fatsoenlijke job.

Als we opnieuw vooruit willen, moet werken meer lonen

Want mensen die werken, verdienen méér loon. 

Daarom willen wij dat de lonen van de mensen altijd geïndexeerd worden. Zoals deze regering met Vooruit gedaan heeft. 
Daarom willen wij die loonnormwet versoepelen zodat de lonen méér kunnen stijgen dan vandaag. 
Daarom willen wij een grote fiscale hervorming zodat wie hard werkt minder belastingen betaalt en wie een groot vermogen heeft er méér betaalt.

Elk zijn deel is niets te veel! 

Als we opnieuw vooruit willen, moeten we ook opnieuw  grip krijgen op migratie

Want de chaos van vandaag zorgt alleen voor verliezers. Asielzoekers mét recht op bescherming moeten sneller zekerheid krijgen, sneller kunnen beginnen werken, sneller Nederlands leren én sneller integreren. Zodat zij hier een leven kunnen uitbouwen en kunnen meebouwen aan de toekomst van ons land.

Mensen die hier niet kunnen blijven, moeten ook sneller zekerheid krijgen. Zo beschermen we ze pas écht tegen illegaliteit en uitbuiting.

Wij willen méér controle. Want méér controle betekent bétere bescherming voor iedereen. Want van de huidige chaos zijn altijd de meest kwetsbaren de dupe.

En als we opnieuw vooruit willen, vrienden moeten we het klimaatprobleem eindelijk écht aanpakken

Collectief - zodat iedereen meekan - en zonder taboes. Geen dure gas of olie meer maar hernieuwbare energie. Die is proper én goedkoper. 

Alle huizen collectief isoleren om uw factuur én de uitstoot te verlagen. Goed voor de planeet én voor uwe portemonnee!

Iedereen content!

Vrienden,

We staan op een keerpunt in ons land.

Als we erin slagen om na '24 onze voorstellen te realiseren, kunnen we het beste land ter wereld worden om als kind in op te groeien, kunnen we de jonge generatie opnieuw hoop geven op een betere toekomst. De hoop dat hun generatie het wél beter kan hebben dan de vorige. En kunnen we iedereen de hoop geven dat ons land opnieuw vooruit kan gaan.

Maar vrienden, dat  gaat niet vanzelf komen. Anderen gaan het niet voor ons doen. Wij gaan het moeten doen. Alleen wij zijn vernieuwend, zonder extreem te zijn. Alleen wij kunnen besturen, zonder een slappe middenpartij te zijn. Alleen wij hebben tegelijk het lef om te hervormen, maar ook de bekwaamheid om het land te leiden.

De keuze in ‘24 is glashelder. Het is een keuze tussen 'chaos en stilstand' en…ons. 

Waarom zeg ik dat?Omdat een stem voor de extremen altijd een stem is voor chaos en achteruitgang. Want in geen enkel land ter wereld waar extremen aan de macht waren, ging de  welvaart of de vrijheid erop vooruit. Nooit.

Omdat een stem op separatisten altijd een stem is voor geruzie, voor jarenlang discussies over confederalisme en andere sciencefiction. Om op het einde vast te stellen dat uw leven geen millimeter beter is geworden

Omdat een stem voor een klassieke tussenpartij altijd een stem is voor stilstand, voor aanmodderen zonder verandering. 

En dit is wat wij te bieden hebben: Lef, daadkracht en verandering. Doorbreken van de stilstand om eindelijk weer vooruit te gaan met dit land!

Vrienden, 

Ik denk dat iedereen die hier in deze zaal is een sterke welvaartsstaat wil. Minder ongelijkheid en een beter leven voor gewone mensen.
I
k denk dat iedereen hier wil strijden voor een land dat sterk en solidair is.
Ik denk dat iedereen hier de stilstand wil stoppen om weer vooruit te gaan.

En vrienden, 

In ‘24 hebben we een unieke kans om die droom waar te maken.

We hebben onze partij hervormd.
We zijn klaar om het land te hervormen!

Maar dat gaat ons alleen lukken als ieder van ons hier in deze zaal en ver daarbuiten - ieder lid, iedere mandataris iedere militant - àlles geeft. 

Ik beloof dat ik als jullie voorzitter elke dag mijn nikkel zal  afdraaien om in ‘24 verkiezingen te winnen en stilstand te doorbreken. 

Maar ik ga jullie keihard nodig hebben en ik vraag jullie:

Doen jullie mee?
Doen jullie mee? 

Wij stoppen de stilstand!
Wij gaan opnieuw vooruit!


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.