Nieuws

Ons gedacht over de Septemberverklaring: “De Vlaamse regering draagt liever zorg voor multinationals"

Team Vooruit

Thursday 30

September 2021 12:17

De Vlaamse regering presenteerde maandag haar Septemberverklaring. Ons gedacht? De Vlaamse regering zorgt liever voor multinationals, dan dat ze zorg draagt voor de gewone Vlaming. De Vooruit-parlementsleden eisten tijdens de plenaire vergadering extra uitleg over de geplande besparingen: 

  • Hannelore over onderwijs: “Als je gaat besparen, heb dan de moed om te zeggen waar je dat gaat doen”

    Ondanks dat we het jaar op jaar slechter doen volgens het TIMSS-onderzoek, kiest de Vlaamse regering voor een besparing van 100 miljoen op het onderwijs. 

     LEES OOK  1 jaar Vivaldi. 1 jaar regering. Vooruit maakt het verschil

    Fractieleider Hannelore Goeman: “Wie gaat dat betalen? Zijn dat de leerkrachten, leerlingen, ouders of studenten? Het is nog niet duidelijk of dat in het lager, secundair of hoger onderwijs zal zijn. Het kan niet dat het onderwijs dit onder elkaar moet uitvechten. Heb de moed om te zeggen waar je dat gaat doen.”

    Verhalen uit het onderwijs

    Vooruit-collega Steve Vandenberghe valt haar bij. “Wat voor mij telt, is wat we de voorbije maanden hoorden op de werkvloer. Wat stellen we vast? Directeurs krijgen hun werk amper nog rond, al werken ze dag en nacht. 

    In secundaire scholen geraken vacatures van leerkrachten niet meer ingevuld. Leerkrachten moeten plots invallen voor vakken die ze nooit hebben gegeven. 

    De kwaliteit daalt, de leerkrachten hebben een overload aan werk. Leerlingen in het secundair onderwijs zitten uren in de studie omdat er niet genoeg leerkrachten zijn. Leerlingen zitten uren op de bus om op school te geraken.”

    Wie gaat dat betalen? Zijn dat de leerkrachten, leerlingen, ouders of studenten?

    Steve gaat verder: “We hebben al veel gevraagd aan de mensen in het onderwijs. Een besparing is een kaakslag voor alle mensen in het onderwijs.”

    Investeren is de beste garantie op een lage factuur

    Hannelore besluit: “Hoe je het ook draait of keert, dit is een besparing op onderwijs, op de toekomst van onze kinderen. Elke euro die je investeert in het onderwijs, brengt op. Als je vandaag niet investeert in onderwijs, zal de factuur later nog veel hoger zijn.”

    (Het artikel gaat verder onder de video.)

  • Bruno over energie: “Zet in op energiezuinige renovaties voor Vlaamse gezinnen, niet alleen op grote bedrijven”

    De stijgende energieprijzen vormen een groot probleem voor heel wat Vlaamse gezinnen. Bruno Tobback neemt het op voor de duizenden gezinnen die hun energiefactuur zien stijgen:

    Bruno hekelt de keuzes die de Vlaamse regering maakt: “Het is een bijzonder pijnlijke vaststelling: honderdduizenden euro’s zijn voor investeringen. Maar geen euro daarvan zal de regering geven aan alle Vlaamse gezinnen die hun  gas- en elektriciteitsfactuur niet meer kunnen betalen.”

     LEES OOK  Conner Rousseau: "Na de coronacrisis moeten we nú samen de klimaatcrisis aanpakken" >

    Draag zorg voor Vlaamse gezinnen

    “De Vlaamse regering zorgt liever voor grote bedrijven dan dat ze duizenden Vlaamse gezinnen helpen om te renoveren. En dat terwijl de prijzen verder stijgen.

    Dat is een politieke keuze die je maakt, een keuze die de Vlaamse regering niet uitlegt. Op de energiefactuur staat een groot deel Vlaamse kosten. Haal die naar beneden”, stelt Bruno. 

    Als het voor grote bedrijven kan, waarom dan niet voor gezinnen?

    Bruno: “Hoe minder we energiezuinig renoveren, hoe pijnlijker het wordt iedere keer de energie- en gasprijzen stijgen. Wij vragen al jaren om Vlaamse gezinnen te helpen hun huis energiezuinig te renoveren. Als het voor grote bedrijven kan, waarom dan niet voor gezinnen?”

  • Maxim over wonen: “Wie huurt in Vlaanderen, is de pineut”

    In de Septemberverklaring staan een aantal goede zaken. Eén daarvan is de daling van de registratierechten van 6 naar 3% voor wie een woning koopt.

    Huurders blijven in de kou staan 

    Maxim Veys: “Die daling is een logische maatregel na het afschaffen van de woonbonus. Alleen jammer dat het twee jaar moest duren voor die compensatie er was. Vooruit vraagt al maatregelen sinds de woonbonus is afgeschaft twee jaar geleden. Die compensatie stond in geen enkel partijprogramma van de Vlaamse regeringspartijen.

    Wonen is meer dan kopen alleen. Bijna een derde van de Vlamingen huurt een woning. Maxim gaat verder: “Wie moet huren in Vlaanderen, is de pineut. Dat zijn vaak de mensen die het financieel minder breed hebben. Wanneer gaat Vlaanderen iets doen voor de 30% Vlamingen die huurt?

    De lijn van de Vlaamse regering is duidelijk: eigenaars krijgen alles, huurders blijven in de kou staan.”

    Mega wachtlijsten

    Ook de beloofde investeringen in sociale woningen blijven uit. “In plaats van mega investeringen zien we mega wachtlijsten. Het budget is er, het wordt alleen niet gebruikt. Een budget is pas iets waard als het wordt omgezet in bakstenen, als er huizen gebouwd worden. 

    Sociale woningen voor mensen die zelf het budget voor een woning niet bij elkaar krijgen, dat werkt. Daar los je armoede mee op. Gebruik het budget dat er ligt en werk de wachtlijsten weg”, besluit Maxim. 

  • Hannes Anaf: “Waar is de armoedetoets bij de besparing op het kindergeld?”

    Ook in het Groeipakket, het vroegere kindergeld, wordt gesnoeid. Hannes Anaf volgt dit onderwerp al langer op en begrijpt niet waarom er geen armoedetoets gebeurd is:

    “Het Groeipakket is een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen kinderarmoede. Hier in het parlement is een resolutie goedgekeurd waarin afgesproken was om meer herverdelend te werken. Zo komt er meer geld bij gezinnen voor wie een kleiner budget écht een brood minder betekent.”

    Armoedetoets ontbreekt

    Daarom werden er verschillende scenario’s uitgewerkt om die herverdeling in de praktijk toe te passen. Hannes: “Er lagen 21 voorstellen op tafel. Elk van die scenario’s bespaarden, die boodschap was meegegeven, én ondergingen een armoedetoets. Een structurele desindexering zat daar niet bij. Waar is de armoedetoets voor dit scenario? Waar is de herverdeling?” 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.