Nieuws

Vlaams. Maxim Veys: “Duw mensen na schulden niet dieper in de put”

Team Vooruit

Wednesday 09

June 2021 17:26

Maxim Veys, Vlaams parlementslid voor Vooruit, is verontwaardigd. De Vlaamse Overheid duwt mensen nog dieper in de schulden. “Mensen die hard hun best doen om onder schulden uit te komen, mogen niet het deksel op de neus krijgen als het even beter gaat.” Freya Van den Bossche eist om meer rekening te houden met het mentaal welzijn van leerlingen. 

 

 • Maxim Veys: ondersteun mensen in schuldhulpverlening in plaats van hen na te trappen

  Dinsdag was in het Eén-programma ‘Zorgen voor mama’ te zien hoe een gezin dat jaren in collectieve schuldenregeling zat, op de eerste dag van hun herwonnen vrijheid meteen terug naar af moest. Ze kregen een Vlaamse belastingbrief van duizenden euro’s.

  “Dat was echt schrijnend”, zegt Maxim. “Hoe anders kan je zoiets noemen? Als je jarenlang je best doet om van je schulden af te komen en je op de dag van de vrijheid een brief ontvangt van een nieuwe schuldeiser. Eentje die liever niet onderdeel is van de oplossing maar van het probleem. En dan nota bene niet een internationale multinational, maar de Vlaamse Overheid.”

  Mensen die hard hun best doen om onder schulden uit te komen, mogen niet het deksel op de neus krijgen als het even beter gaat

  Maxim weet maar al te goed dat tienduizenden gezinnen elk jaar schuldhulpverlening krijgen. “Dit zijn mensen die hun problemen onder ogen komen. De strijd aangaan om van hun schulden af te komen. Om in vrijheid te kunnen leven. Wij vinden dan ook dat de Vlaamse Overheid mensen in schuldhulpverlening moet ondersteunen in plaats van na te trappen en hen achteruit te duwen.”

  Mensen verliezen hun geloof in de politiek en de overheid

  Maxim vroeg aan minister Diependaele hoeveel mensen de Vlaamse Overheid op die manier jaarlijks treft. De repliek vol juridische termen en onduidelijkheden kon Maxim allesbehalve overtuigen.

  Terwijl het voor Vooruit duidelijk is: de overheid moet een deel zijn van de oplossing, nooit van het probleem

  “Het is schrijnend om zien hoe de Vlaamse Overheid als fiscale overheid zich opstelt bij inningen. En meer bepaald bij mensen die heel kwetsbaar zijn. Een basisopleiding schuldbemiddeling voor de Vlaamse belastingdiensten lijkt me dan ook een goed idee. Zodat ze mensen niet dieper in de put duwen, maar uit de problemen halen. 

  Al te vaak hebben mensen het gevoel dat ze elke dag keihard hun best doen, maar daar te weinig voor terug krijgen. Ze botsen op stilstand, op obstakels, op oneerlijkheid. Dat zorgt ervoor dat mensen hun geloof in de politiek en de overheid verliezen. Terwijl het voor Vooruit duidelijk is: de overheid moet een deel zijn van de oplossing, nooit van het probleem”, besluit Maxim Veys

 • Freya Van den Bossche komt tussen tijdens actuele vraag: reactie van minister getuigt van wantrouwen in scholieren

  Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche komt tussen tijdens een actuele vraag over de mondmaskerplicht tijdens examens. Vlaams minister van Onderwijs stelde dat hij geen boodschap heeft aan het afschaffen van de mondmaskerplicht tijdens examens. Het zou volgens hem alleen aanleiding geven tot discussie en “miserie”. Dit zorgde voor veel onbegrip, zelfs binnen de eigen coalitie. 

  Meer aandacht voor mentaal welzijn leerlingen

  “Ik begrijp niet waarom het afschaffen van de mondmaskerplicht voor discussie en miserie zou zorgen. Het lijkt me een erg logische maatregel en het is meer dan gerechtvaardigd in deze situatie. Leerlingen zullen de minister zelfs dankbaar zijn. Waarom denkt u dat leerlingen niet in staat zouden zijn om dit naar behoren te doen? Uw reactie getuigt van wantrouwen.

  Vooruit vraagt om de protocollen voor onderwijs aan te passen in die zin en het mentaal welzijn meer in rekening te brengen dan nu doet", stelt Freya. 

  De minister van Onderwijs kwam helaas niet verder dan een vage belofte. Hij sloot de vraag af: “Ik zal altijd verantwoordelijke maatregelen nemen in overleg met het onderwijsveld.”

 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.