Nieuws

Nieuws uit het federaal parlement: Karin Jiroflée: “Hoe kan een kind zich na seksueel misbruik nog veilig voelen?"

Team Vooruit

Thursday 03

June 2021 17:56

De tragische gebeurtenis die volgde op seksueel geweld tegen een 14-jarig meisje uit Gavere, laat niemand onberoerd. Daarom dient federaal parlementslid Karin Jiroflée een resolutie in. “Wat moet je nu nog zeggen tegen je dochter? Hoe leg je de verschrikking uit Gavere uit zonder haar jeugd te verpesten?” Ben Segers dringt aan op meer transparantie over de migratiemiddelen: “Wie denkt dat een geluidskanon de vluchtelingenproblematiek oplost, heeft werkelijk geen idee wat er speelt.”

  • Karin Jiroflée: garandeer veilige, nabije zorg voor slachtoffers

    Een minderjarig meisje dat uit het leven stapt na seksueel misbruik. Het had nooit mogen gebeuren. “We voelen met zijn alle de pijn van deze ouders. Dit mag nooit gebeuren, de cijfers vertellen ons iets anders”, zegt federaal parlementslid Karin Jiroflée.

    Een veilige omgeving is noodzakelijk voor slachtoffers om aangifte te doen

    De cijfers over verkrachting liegen er niet om. Een verkrachter slaat gemiddeld zeven keer toe voor iemand aangifte doet. Elke dag zijn er negen meldingen van verkrachtingen en negen meldingen van groepsverkrachting. 

    “Iedereen is het er over eens dat de straffen omhoog moeten. Iedereen is het er over eens dat er meer preventie nodig is. En iedereen beseft dat we internetgiganten mee moeten verantwoordelijk houden. Nu moeten we een een antwoord vinden op de vraag: hoe kan een kind na seksueel misbruik zich nog veilig voelen? Veilig om naar haar ouders te gaan. Veilig om aangifte te doen.”

    Onze resolutie zorgt ervoor dat zorgcentra vlotter ingeschakeld kunnen worden. Dat was in het verleden al noodzakelijk. Dat is het vandaag des te meer
    Nog te weinig aandacht voor slachtoffers

    Karin stelt vast dat er te weinig echt naar de slachtoffers wordt geluisterd. “Te vaak is er nog sprake van victim blaming. Te makkelijk wordt nog gewezen naar het slachtoffer. Te dikwijls wijst het slachtoffer nog naar zichzelf.” 

    “Zorgcentra en andere ondersteuning werken alleen als als iedereen de weg ernaar vindt. Onze resolutie zorgt ervoor dat zorgcentra vlotter ingeschakeld kunnen worden. Dat was in het verleden al noodzakelijk. Dat is het vandaag des te meer”, besluit Karin. 

    LEES OOK: n
    ieuws uit het Vlaams Parlement: Hannes Anaf: “Breng personeel kinderopvang niet in gevaar”

  • Ben Segers: zeg nee tegen de barbaarse technieken tegenover vluchtelingen

    Het nieuws dat Griekenland een geluidskanon wil inzetten aan de grens met Turkije om vluchtelingen en migranten af te schrikken, baart heel wat mensen zorgen.”

    Wie denkt dat geluidskanonnen de vluchtelingenproblematiek oplossen, heeft werkelijk geen idee wat er speelt

     
    “Alsof men vogels probeert weg te jagen van een vliegveld, zo wil men boten verdrijven op volle zee met een geluidskanon. De Europese buitengrens ís al een grens met wachttorens, met muren en patrouilles. Tegen het inzetten van een geluidskanon zeggen we zeer duidelijk: nee”, zegt federaal parlementslid Ben Segers

    Vooruit staat voor een gecontroleerd maar menselijk migratiebeleid. Grensbewaking is zeker nodig, als deel van een groter geheel. Met duurzame afspraken met landen van herkomst en transit. 


    Wij betalen ook mee aan deze barbaarse technologieën

    “Wie denkt dat geluidskanonnen de vluchtelingenproblematiek oplossen, heeft werkelijk geen idee wat er speelt”, gaat Ben verder. “Het enige wat zo’n geluidskanon doet, is de onmenselijkheid tegenover vluchtelingen zichtbaar maken.”

    Europa investeert miljarden in migratiebeleid, ook in Griekenland. De transparantie is al te vaak ver zoek. Daarom wil Ben meer duidelijkheid van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi. 

    “We mogen geen eurocent meer aan zo’n barbaarse technologieën spenderen. Wat Europa doet, daar betalen wij aan mee. Alleen met meer transparantie kunnen we dit soort zaken in een vroeger stadium tegenhouden”, besluit Ben. 

 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant