Nieuws

Nieuws uit het federaal parlement: fiscale voordelen voor voetbal aanpakken, meer bescherming voor mensen met inkomensgarantie

Team Vooruit

Thursday 22

April 2021 17:53

Elke donderdag buigen onze leden van het federaal parlement zich over de actualiteit van de week. Joris Vandenbroucke geeft een voorzet om de belastingkortingen van de profclubs aan te pakken. Anja Vanrobaeys wil de regelgeving rond de inkomensgarantie voor ouderen aanpassen. Op dit moment wordt er namelijk niet gecontroleerd of deze personen in het land zijn, wel of ze thuis zijn. 

 • Joris Vandenbroucke hekelt fiscale voordelen voor Belgisch profvoetbal

  Een artikel uit het Nieuwsblad van 22 april maakte nog maar eens duidelijk dat de belangrijkste sponsor van het Belgisch voetbal de Belgische belastingbetaler is. Vorig jaar ontvingen de profclubs 200 miljoen euro aan fiscale voordelen. 

  Joris Vandenbroucke vraagt zich af wat we hiervoor in de plaats krijgen: “Belgische ploegen kunnen niet concurreren met het buitenland. Ook op het gebied van jeugdwerking behoren wij niet tot de absolute top.

  Een verpleegkundige die meer betaalt aan sociale zekerheid en het salaris van de voetbalmiljonair sponsort? Dat valt echt niet meer te verdedigen”, zegt Joris.

  Joris Vandenbroucke gaf in de vorige legislatuur al een mooie voorzet in de vorm van een wetsvoorstel om het fiscaal stelsel van het voetbal te veranderen. Het is nu aan de regering om binnen te koppen. 

 • Anja Vanrobaeys over de buitenproportionele controles op de inkomensgarantie voor ouderen

  De inkomensgarantie voor ouderen is een toelage op het pensioen voor ouderen die een pensioen hebben onder de armoedegrens. Om hier aanspraak op te maken, mogen mensen maximum 29 dagen in het buitenland verblijven. Dit wordt gecontroleerd door postbodes. Postbodes staan sinds vorig jaar in voor deze controle. Met als gevolg dat mensen het huis niet meer uit durven of ze verliezen hun uitkering omdat ze de bel niet hoorden.

  “Deze mensen hebben hun leven lang zich keihard ingezet en worden behandeld als criminelen. Met een mentale enkelband worden zij vastgehouden rondom hun eigen woning. Uiteraard gebruikte de vorige regering een ander excuus, er zou massaal geld naar het buitenland gaan. Het is gewoon niet waar. Met duizenden controles, door postbodes wel te verstaan, is in minder dan 1% van de gevallen iets mis,” zegt Anja Vanrobaeys.

  De oproep van Anja VanRobaeys ging niet ongemerkt voorbij. Het federaal parlement geeft toe dat het gaat om een criminele behandeling. "Het is tijd dat we niet langer naar het verleden kijken, maar naar de toekomst. Samen vooruit!", aldus minister van Pensioenen Lalieux. De regelgeving is op dit moment onmenselijk en wordt aangepast. Sterk werk, Anja! 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.