LOKAAL: Nieuw ZorgInvesteringPlan voor komende 12 jaar richt zich op alle generaties in Kortrijk
Vooruit Kortrijk
Wednesday 02
October 2024 14:57
Vooruit Kortrijk heeft een 'ZorgInvesteringsPlan' van 108 miljoen euro uitgewerkt om in de komende 12 jaar de publieke zorg van Zorg Kortrijk nog beter en sterker te maken. Met vijf innoverende projecten, op zeven locaties verspreid over heel Kortrijk, bereiden we ons voor op de nabije bevolkingsevolutie van onze stad en bieden we een antwoord op bestaande niet ingevulde noden. Het investeringsplan is gericht op alle generaties. Zo komen we tegemoet aan de terecht groeiende vraag naar kinderopvang (goed voor zowel kinderen als hun werkende ouders), aan de groeiende nood aan innoverende zorg bij ouderen maar ook aan behoeftes van mensen met een beperking of met jongdementie.
Het ZorgInvesteringPlan is gebaseerd op zowel de demografische evolutie van de voorbije jaren als op de prognoses voor de toekomst. Met twee keer goed nieuws:
- De Kortrijkse bevolking is gegroeid. Terwijl er begin de jaren 2000 ongeveer 730 kinderen per jaar werden geboren is dat vandaag gestegen tot gemiddeld een 790 kinderen per jaar.
- Tegelijk wordt verwacht dat er tegen 2035 niet minder dan 3.690 65-plussers bijkomen (groei van 17.061 naar 20.751 of 24,8% van de Kortrijkse bevolking). Binnen die groep stijgt het segment 80-plussers met 1.735 (van 5.616 naar 7.351 of 8,8%).
De voorbije twaalf jaar is Zorg Kortrijk uitgegroeid tot een sterk merk in de zorgwereld: er kwam beduidend meer kinderopvang en er werden twee zorgcampussen gebouwd: in Bellegem (De Zon) en, deze zomer geopend, 't Huis aan de Condédreef. Met deze laatste werd een nieuw concept gelanceerd: de zorgcampus voor jong en oud, met veel kinderopvang, zeer goed uitgeruste woonzorgkamers, een bistro voor de buurt, wijkgericht sociaal werk, een centrum voor dagverzorging en straks een groot park voor de gehele buurt.
De vijf woonzorgcentra van Zorg Kortrijk scoren overigens zeer goed inzake prijs/kwaliteit.
Daar willen we verder op werken.
Een Investeringsplan met 5 grote zorgprojecten op zeven locaties
We investeren in de uitbreiding en verruiming van het aanbod van Zorg Kortrijk op zeven locaties.
- Inrichten van Hof te Coucx op Hoog Kortrijk tot een kinderopvangsite.
- Renovatie van woonzorgcentrum Ter Melle (Heule) tot een volwaardige zorgcampus voor alle generaties.
- Renovatie van woonzorgcentrum Biezenheem (Bissegem) tot een volwaardige zorgcampus voor alle generaties.
- Uitbreiding van zorgcampussen ’t Huis (Condédreef), De Zon (Bellegem) en De Weister (Aalbeke) met een breder aanbod.
- Armengoed Bissegem wordt een centrum voor jongdementie en dagopvang.
Op die manier realiseren we:
- 94 extra plaatsen voorschoolse kinderopvang voor baby’s en peuters;
- 134 extra kamers en zorgwoningen voor ouderen en kwetsbare groepen.
Het aanbod van Zorg Kortrijk wordt bovendien verder uitgebreid met:
- Een dagopvang voor ouderen en kwetsbare personen en een ontmoetingsplaats voor mensen met jongdementie in Armengoed Bissegem.
- Een nieuwe centrale keuken in ’t Huis die toelaat om tot 450.000 betaalbare en gezonde maaltijden te produceren per jaar.
- Een buurtrestaurant voor iedereen gekoppeld aan elke zorgcampus.
- Aangepaste woongelegenheden voor mensen met een beperking (30 bewoners) en ouderen in sociale isolatie (15 bewoners).
- Kamers voor hospicezorg om mensen in hun laatste levensfase een comfortabele omgeving te bieden.
- De dienst Thuiszorg wordt een volwaardige dienst voor Gezinszorg.
Een plan op maat van de Kortrijkzanen
Volgens de laatste cijfers (2023) zijn er nu 1.405 plaatsen in de voorschoolse kinderopvang voor baby’s en peuters. Het aanbod in Kortrijk is toegenomen van 47 plaatsen per 100 kinderen tussen 0 en 3 jaar in 2014 naar 57 plaatsen in 2023. Het Vlaams gemiddelde is 45. Ons doel, de Kortrijknorm van 60% is bijna bereikt, ondanks de crisis in de kinderopvang overal in Vlaanderen. Maar het werk is niet af, want nog niet alle ouders vinden meteen een plaats. We willen verder groeien naar een aanbod van 65 plaatsen per 100 baby’s en peuters in Kortrijk.
Er zijn nu 2.451 kinderen tussen 0 en 3 jaar in Kortrijk en dat aantal zou de komende jaren vrij stabiel blijven. Dat betekent dat er 188 plaatsen moeten bijkomen. Vooral in Heule, Kortrijk-Oost, Aalbeke, Rollegem en Kooigem is er nog te weinig aanbod. De helft, 94 nieuwe plaatsen, kunnen voorzien worden vanuit Zorg Kortrijk. De andere helft kan gerealiseerd worden vanuit de private sector. De stad moet dit blijven stimuleren door de starterspremie te behouden en indien nodig nog te verhogen (aanpassing aan de levensduurte).
In 2023 telde Kortrijk 17.061 inwoners van 65 jaar en ouder, volgens bevolkingsprognoses loopt dit op tot 20.751 inwoners in 2035. Het spreekt voor zich dat met een stijging van 3.690 inwoners boven de 65 jaar de zorgvraag ook zal toenemen. Er zullen een 498 kamers of assistentiewoningen voor ouderen extra nodig zijn in Kortrijk tegen 2035. Vanuit Zorg Kortrijk willen we hier aan bijdragen met 134 extra woongelegenheden voor ouderenzorg. Dit staat in verhouding met het huidige marktaandeel van Zorg Kortrijk, ongeveer een derde van de ouderenzorg in Kortrijk is publieke zorg.
We helpen mensen ook om langer thuis te wonen. De dienst Thuiszorg met maaltijdbedeling en poetshulp breiden we uit tot een volwaardige dienst voor Gezinszorg via een Vlaamse financiering en erkenning. Gezinszorg helpt kwetsbare mensen bij poetsen, wassen, strijken, maaltijden, boodschappen en persoonsverzorging.
In onze kinderopvang voorzien we ook plaatsen voor kinderen met een beperking of gedragsproblemen, voor wie er op vandaag te weinig plaats is. We breiden ons zorgaanbod ook uit naar mensen met een beperking, mensen met jongdementie en eenzame ouderen, want ook hier zijn de noden groot.
Wat moet dat kosten en hoe gaan we dat betalen?
Het totale zorginvesteringsplan kan uitgevoerd worden over twee legislaturen of dus een periode van 12 jaar. Op basis van recente investeringen ramen we de totale kostprijs op een 108 miljoen euro, of 9 miljoen per jaar.
De grote investeringen in zorg financieren we onder andere door de opbrengst van de verkoop van OCMW-eigendommen enkel te gebruiken voor investeringen in zorg en sociaal beleid. Voor ons is dat niet meer dan normaal: het publieke patrimonium van het OCMW dient om sterke zorg en sterk sociaal beleid waar te maken. We benutten ook gronden van het OCMW om onze zorgcampussen verder uit te bouwen, we hoeven dus geen gronden aan te kopen.
Door een breed zorgaanbod te voorzien kunnen we verschillende Vlaamse subsidiekanalen combineren en deze middelen optimaal inzetten. Het spreekt voor zich dat ook de Vlaamse overheid zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen en voldoende investeren om zowel de publieke als private zorgverstrekkers toe te staan tegemoet te komen aan de groeiende zorgvraag. In het kader van de Vlaamse regeringsonderhandelingen worden er extra middelen voorzien, dat is voor Vooruit een absolute prioriteit.
We werken waar mogelijk ook samen met partners, zo komt er een kinderopvang van Zorg Kortrijk in de nieuwbouw van de VDAB in de Rijselsestraat.
Voor de beschermde Hoeve te Coucx rekenen we op subsidies van Onroerend Erfgoed Vlaanderen.
Alles samengenomen (voor de komende 12 jaar) betekent dat afgerond de helft, of 54 miljoen euro, via de programmatie van de bevoegde Vlaamse overheid. De andere 54 miljoen euro ten laste van het OCMW waarvan de helft via verkoop van OCMW-eigendommen (27 miljoen euro), de helft (27 miljoen euro) via opname van leningen.
Door het feit dat al die nieuwe voorzieningen ook inkomsten genereren (met betaalbare prijzen voor kamers, wooneenheden, kinderopvangen, maaltijden enz.) en onder meer in het luik woonzorgcentra voor slimmere schaalgroottes wordt gekozen, is er ook een grotere afbetalingscapaciteit dan bij andere stedelijke investeringen.
Conclusie: dat is financieel perfect haalbaar op basis van de recente prognoses (opgemaakt door de stedelijke diensten) van de investeringsbudgetten voor de komende jaren.
“Onder impuls van Vooruit is er de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd in goede en betaalbare zorg, met onder meer twee gloednieuwe zorgcampussen in Bellegem (De Zon) en aan de Condédreef (’t Huis). Prijs/kwaliteit horen we nu bij de beste in de regio.
Maar gezien de vergrijzing en de ambitie om verder jonge gezinnen en werkende mensen te versterken, moeten we ook de komende jaren investeren."
"We maken er ons niet vanaf met vage beloftes maar werkten een onderbouwd, concreet en haalbaar investeringsplan uit. Ook op Vlaams niveau garandeert Vooruit meer middelen voor ouderenzorg en kinderopvang."
"De verdere uitbouw van Zorg Kortrijk, op maat van de noden van de Kortrijkzaan, is voor ons een absolute prioriteit. Met 94 extra plaatsen in de kinderopvang, 59 extra bedden in de woonzorgcentra en 75 extra zorgwoningen. De gloednieuwe zorgcampus ’t Huis aan de Condédreef is het model van de toekomst: een huis waar de hele buurt welkom is, met een zorgaanbod voor jong en oud.”
Maxim Veys, lijsttrekker Vooruit
Billy Buyse, jonge mama en kandidaat nr. 3
Philippe De Coene, schepen van Zorg en Sociale Vooruitgang en kandidaat nr. 4
Meer info:
Maxim Veys, 0477 71 80 96
Philippe De Coene, 0477 45 32 32
Ga naar Vooruit Kortrijk
Over de Auteur
Vooruit Kortrijk
Deel dit artikel met je vrienden.