Nieuws

LOKAAL: Leuvense leerlingen verwerken ervaringen van onderwijs in coronatijden tot zelfgeschreven rap

Team Vooruit

Friday 18

June 2021 16:12

In het kader van SOM100(0) peilden het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) en Stad Leuven, in samenwerking met KU Leuven, UCLL, VUB en de transitiemotor maakleerplek, de afgelopen maanden naar hoe leerlingen, leerkrachten, ouders, directies en andere onderwijsactoren het onderwijs in tijden van corona beleefd hebben. In totaal verzamelden ze zo’n 1000 ervaringen. De leerlingen uit het zesde jaar van Steinerschool De Zonnewijzer gingen met die ervaringen aan de slag en schreven samen een rap.

 

"Het voorbije schooljaar was voor alle onderwijsmakers een echte uitdaging. Op sommige momenten om de dag andere regels, andere voorwaarden, contact houden met leerlingen, opeens helemaal of deels digitaal, laptops zoeken en vinden…”, legt schepen van onderwijs Lalynn Wadera uit, die als een van de eersten haar ervaring deelde in het kader van SOM100(0). “Ik ben de Leuvense onderwijsmakers enorm dankbaar voor de flexibiliteit en de blijvende drive die zij toonden het voorbije jaar.”

1000 ervaringen
Honderden Leuvense leerlingen en onderwijsmakers volgden het voorbeeld van de schepen en schreven of tekenden hun ervaringen, zowel negatief als positief, neer aan de hand van tien richtvragen. Waarom zou je nog naar school gaan als alle lessen ook digitaal beschikbaar zouden zijn? Waar droom jij van? Waar lig je van wakker? Alle antwoorden op deze vragen werden samengebracht op het digitaal platform van SOM100(0).

In totaal werden ongeveer 1000 ervaringen gedocumenteerd en verzameld op het platform. De UCLL engageerde zich om een deel van de ervaringen dieper te gaan onderzoeken en nam 100 interviews af. De bevindingen werden gepresenteerd tijdens een webinar voor de Leuvense onderwijsprofessionals samen met enkele aanbevelingen voor een onderwijs post-corona. “Behalve documenteren en signaleren wilden we de ervaringen ook graag creatief verwerken samen met de Leuvense leerlingen”, vertelt Lore Baeyens, coördinator van SOM. De leerlingen uit het zesde jaar van Steinerschool De Zonnewijzer gingen daarom op hun manier aan de slag met de verzamelde ervaringen.

Zelfgeschreven rap
“Ik heb veel aan mijn hoofd, maar het is bijna gedaan. Dan kunnen we weer gaan chillen met de vrienden aan ’t kanaal”, zingen de leerlingen uit het zesde jaar van De Zonnewijzer. Op basis van het archief van SOM100(0) en hun eigen ervaring maakten ze een rap onder begeleiding van Leuvense rapper Roncha tijdens een workshop. De tekst geeft aan dat de voorbije periode er een was met veel uitdagingen, maar dat de leerlingen hoopvol zijn over de toekomst en uitkijken naar een schooljaar zonder corona.  


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant