Nieuws

LOKAAL: Leuven geeft startschot voor nieuwe 'ByeByeGrass'-campagne: de grootste bloemenweide van Leuven

Team Vooruit

Tuesday 13

April 2021 18:44

Vorig jaar ondertekende de stad Leuven, samen met een heel aantal Leuvense bedrijven en organisaties het ‘ByeByeGrass'-charter’. Daarmee engageerden ze zich om meer bloemen te zaaien en het gras te laten groeien om zo een grotere biodiversiteit in de stad te krijgen. Dat is belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming. Vandaag zaaide de stad het grasveld aan HAL 5 in met bijvriendelijk bloemzaad en legde zo ‘de grootste bloemenweide van Leuven’ aan. Leuvense inwoners kunnen vanaf vandaag ook een gratis zakje bloemzaad afhalen en zo hun eigen bloemenpracht creëren.

“Door droogte gaat de bijenpopulatie steeds meer achteruit, terwijl ze onmisbaar is voor mens en natuur. Bloemen zijn essentieel voor het voortbestaan van de bijen. Daarom kiezen we ervoor om op verschillende plaatsen in de stad bloemen te zaaien en zo de natuur een handje te helpen. Hier aan HAL 5 hebben we de ideale locatie gevonden om het meteen groots aan te pakken. Tegelijk ziet het er ook nog mooi uit”, zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera.

Leuven laat ook dit jaar  het gras op verschillende plaatsen bewust langer groeien om meer water te kunnen vasthouden en CO2 op te nemen. “Een gemillimeterd gazon is niet meer dan een groene woestijn. Gras laten groeien heeft een enorme positieve impact op ons chronisch watertekort én op je waterrekening. Ook zal alles wat fladdert en rondkruipt je dankbaar zijn”, stelt ‘ByeByeGrass’-oprichter Louis De Jaeger.

David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid, juicht de ‘ByeByeGrass’-campagne toe: “De aandacht voor biodiversiteit is een essentieel onderdeel in onze strijd tegen klimaatopwarming. Door de natuur meer haar gang te laten gaan, doet de stad Leuven belangrijk werk. Ook Leuvenaars kunnen hun eigen tuintje of balkon klimaat robuuster en aangenamer maken en zo hun steentje bijdragen.”

Gratis zakjes bloemzaad
Leuven zaait niet alleen, ze stimuleert en helpt haar inwoners ook om zelf bloemen te zaaien. De stad deelt 2.000 zakjes bijvriendelijk bloemzaad uit die ze van de provincie Vlaams-Brabant kreeg. “We roepen de Leuvenaars op om mee te zaaien aan de grootste bloemenweide van Leuven”, zegt schepen Lalynn Wadera. Vanaf 14 april kan je de zakjes afhalen  aan de balie van het stadskantoor, in

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant