Nieuws

LOKAAL: Tijd voor oplossingen in de sociale woonwijken ’s Herenwegveld en Borneveld

Team Vooruit

Wednesday 21

April 2021 11:04

De bewoners van de sociale huurwoningen in de wijk ‘s Herenwegveld van wie de woning momenteel gerenoveerd wordt, hebben al meer dan een jaar grote klachten over de renovatiewerken die nog steeds bezig zijn. Recent ontvingen alle politieke partijen een petitie van de overgrote meerderheid van de bewoners om de problemen aan te kaarten: fouten aan het buitenschrijnwerk, ramen en deuren die te klein/te groot zijn of verkeerd openen. De veiligheid rond de omgeving van de werf die schrijnend is. Afval dat in de hele wijk rondslingert. Het buurtspeelpleintje ligt vol scherven, nagels, glas, stukken ijzen, enz. Bovendien is op 1,5 jaar tijd nog geen enkele van de woningen volledig afgewerkt en komen de (onder)aannemers afspraken niet na, waardoor de bewoners al maanden in het stof wonen en hun woning niet opnieuw kunnen inrichten.

Allemaal problemen die we zelf ter plekke (op een coronaveilige manier) konden vaststellen, niet alleen in de wijk ’s Herenwegveld maar ook bij de renovatie van 7 woningen in de wijk Borneveld. Problemen die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven, maar van dezelfde aard zijn.

De directie en de burgemeester, tevens Voorzitter van Volkswoningbouw, zijn al veel langer op de hoogte van de problemen. Net als de bewoners hebben we dit immers vanuit Vooruit (toen nog sp.a) herhaaldelijk achter de schermen aangeklaagd , in de hoop dat er op die manier een oplossing uit de bus kon komen.

Het is duidelijk dat het nu hoog tijd is voor oplossingen!

Daarom hebben we met Vooruit een voorstel op de vorige gemeenteraad gedaan om een snelle maar ook structurele oplossing te bieden bij de huidige (en toekomstige) renovatieprojecten:

1) verminder de huurprijs van de bewoners voor elke maand dat de werken langer dan voorzien aanslepen;

2) stel een bouwkundige aan die effectief namens Volkswoningbouw en de bewoners de werf opvolgt, die waar nodig de werfleider kan bijstaan of aanspreken als er zaken slecht lopen en die de klachten van de bewoners echt opvolgt;

3) maak de werfverslagen openbaar voor de bewoners zodat het duidelijk is wat er met hun klachten gebeurt;

4) zorg snel voor een plan van aanpak om de communicatie met de bewoners te verbeteren én geef hun een duidelijke timing welke werken tegen wanneer zullen gebeuren.

De meerderheid heeft ons voorstel helaas niet aanvaard. Met Vooruit begrijpen we dat er zaken kunnen mislopen (corona, vertragingen met leveringen etc...). We beseffen ook dat de medewerkers van Volkswoningbouw hun best doen om, in de mate van het mogelijke, de bewoners te helpen. Zij krijgen de klachten terwijl ze in de praktijk natuurlijk afhankelijk zijn van de aannemers en de beslissingen van de directie en de Raad van Bestuur. Het enige wat we vragen is dat de fouten erkend worden en dat er naar een snelle en redelijke oplossing wordt gezocht voor de bewoners in beide wijken. De aannemer moet hierop aangesproken worden en een versnelling hoger schakelen. De bewoners zitten immers met de miserie. Doen alsof er niets aan de hand is, is geen optie meer!

Daarom Vooruit richt zich samen met Groen en Herent21 rechtstreeks tot de leden van de Raad van Bestuur van Volkswoningbouw om de nodige structurele oplossingen te voorzien en compensaties voor de bewoners te voorzien. De bewoners uit beide sociale woonwijken zullen alvast ook in de toekomst op onze steun kunnen rekenen!


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant