Gent - Platform ‘Gent tegen Armoede’: indrukwekkende maatregelen, maar er is nog meer nodig…
Team Vooruit
Sunday 28
March 2021 04:55
Vrijdag 19 maart 2021 vond opnieuw een – online – overleg plaats van het Platform ‘Gent tegen Armoede’. 28 vertegenwoordigers van stadsdiensten en van een 15-tal organisaties namen daar aan deel om het eerste werkingsjaar van het ‘Armoedebeleidsplan 2020-2025’ te evalueren.
Rudy Coddens, schepen van Armoedebestrijding, leidde het overleg in. “Ik ben zeer dankbaar voor wat jullie samen met ons doen om armoede aan te pakken. 2020 was ‘een bijzonder jaar’. De groep arme mensen werd groter, een slechte zaak. Anderzijds is er een keerzijde aan die medaille: de solidariteit was nog nooit zo groot, en ook voor onze hogere overheden was het een ‘wake-up call’. Het belang van een sterke overheid en van een goeie samenwerking met het middenveld is nu veel duidelijker geworden. Dat moeten we absoluut proberen ‘vast te houden’ na de crisis.”
Het plan is het tweede integrale Armoedebeleidsplan in Gent. Elk jaar wordt de voortgang geëvalueerd samen met het middenveld en wordt er bijgestuurd waar nodig. “Het overzicht van alle maatregelen die we vorig jaar namen is indrukwekkend. Dat toont het belang van een sterk netwerk om snel goeie beslissingen te kunnen nemen op basis van vertrouwen. ‘We zitten allemaal in dezelfde storm, maar niet allemaal in hetzelfde schip’ wordt vaak gezegd, om aan te geven dat sommige mensen méér hulp nodig hebben dan anderen. Je zou ook kunnen denken over Gent als één schip, dat we samen door de storm loodsen, om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen (liefst niémand natuurlijk) overboord slaan. Als het opnieuw windstil wordt, gaat dat nog zo plezant zijn…”
Astrid De Bruycker: ‘Samen stouter durven zijn tegenover hogere overheden’
Na de presentatie van de evaluatie sloot Astrid De Bruycker, als schepen van Welzijn en Participatie, het overleg af. “Dit is beleidsinspraak zoals ze hoort te zijn: open, ruim, zonder taboes, structureel, met vaste regelmaat. Echt ‘samen stad maken’. Jullie horen dus wat mij betreft ook allemaal bij de ‘Helden van de Zorg’.”
Astrid wilde het overleg vooral graag volgen om te luisteren naar de partnerorganisaties. “Zeker in tijden van corona is het goed om ‘uit het werkveld’ te horen welke uitdagingen nieuw zijn, of door de crisis groter zijn geworden.”
Om het dan met Piet Huysentruyt te zeggen: ‘Wat heb je dan geleerd vandaag, Astrid?’ “Wel, ten eerste: dat er, ondanks alle extra inspanningen, veel zorgen blijven over het mentale welzijn van de (kwetsbare) Gentenaars. Ten tweede: dat er nog steeds drempels zijn naar dienst- en hulpverlening, bijvoorbeeld omdat men door corona vaak een afspraak moet maken en niet zomaar ergens kan langsgaan. Ten derde: dat er heel veel acties zijn in onze stad, maar dat we die nog meer bekend moeten maken bij kwetsbare Gentenaars zodat ze hun rechten kunnen opnemen. En omdat ik niet Piet maar Astrid ben, doe ik er een vierde bij: we, lokale overheid en middenveld samen, moeten ‘stouter’ durven zijn tegenover de hogere overheden en fellere signalen geven. Want er zijn ook van hun kant serieuze extra impulsen nodig om armoede te bestrijden, zéker in corona tijden...”
In mei 2021 wordt de evaluatie ook officieel aan de Gentse gemeenteraad voorgesteld.
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.