LOKAAL: Essen neemt deel aan het grootste burgeronderzoek ooit in Vlaanderen naar hitte en droogte
Team Vooruit
Wednesday 07
April 2021 11:29
“30 maart 2021: de warmste dag in maart sinds de metingen sinds begin van de metingen in 1892”. Elk jaar wordt er wel een nieuw record gebroken.
Ook bij ons wordt de klimaatverandering almaar duidelijker. Zomers worden warmer en droger. Maar, op dit moment is de kennis van droogtestress in de bodem van tuinen, parken, weides, akkers zeer beperkt.
Daarom kregen onlangs 5000 gezinnen in Vlaanderen de kans om hun tuin uit te rusten met een bodem-weerstationnetje. Met dit grootschalig burgeronderzoek onderzoek wil Curieuzeneuzen een beter beeld krijgen van de ‘droogtestress’ in Vlaanderen. In 2018 voerde hetzelfde forum voor burgerwetenschap al een grootschalig onderzoek uit naar de luchtkwaliteit.
Op elke meetlocatie meet een slimme sensor een half jaar lang (1 april – 30 september) de temperatuur en de bodenvochtigheid. Deze sensor zendt dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Wetenschappers gaan aan de slag met deze belangrijke data om de effecten van hitte en droogte in kaart te brengen.
“Als gemeente ondersteunen we dit project. Het levert niet alleen interessante informatie, maar het biedt ons ook de mogelijkheid om de problematiek van klimaatopwarming extra onder de aandacht brengen. Op het einde van het onderzoek ontvangt onze gemeente bovendien een rapportje met de resultaten en bevindingen van het wetenschappelijk team van de Universiteit Antwerpen” zegt Helmut Jaspers, schepen voor leefmilieu, duurzaamheid en klimaat (Vooruit-JijMaaktEssen).
De ‘community sensors’ met een infobordje vind je in de Samentuin Hemelrijk, aan de basisschool WIGO, op de begraafplaats Centrum en in de schooltuin van het Park Redemptoristen.
Meer info vind je op www.curieuzeneuzen.be.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.