Nieuws

LOKAAL: Diest: Vooruit en Groen plaatsen eerste Diestse inzamelbox om menstruatiearmoede aan te pakken.

Team Vooruit

Tuesday 20

July 2021 11:19

Na een interpellatie op de Diestse gemeenteraad en het voorstel aan de Diestse schepenen om samen menstruatiearmoede aan te pakken - dat helaas op een ‘njet’ uitdraaide - bleven Miet Dirix (Groen) en Carina Jankowski (Vooruit) niet bij de pakken zitten. De eerste inzamelbox voor menstruatieproducten is een feit en staat in de Diestse deelgemeente Deurne.

Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen bleek dat Vlaamse meisjes tussen 12 en 25 jaar al eens weg bleven van school omdat ze geen geld hadden om menstruatieproducten te kunnen kopen. Sommige meisjes leenden soms menstruatieproducten of namen de pil door, omdat dit goedkoper is dan menstruatieproducten. In kwetsbare groepen is het aantal betrokken meisjes nog groter.


Groen raadslid Miet Dirix en Vooruit raadslid Carina Jankowski vonden het inzamelproject van BruZelle, een vzw die sinds 2016 maandverbanden inzamelt en verdeelt aan personen die zich in een moeilijke leefsituatie bevinden, meer dan de moeite waard om op te starten in Diest. Na heel wat overleg, opzoekwerk en contacten met zowel VIVA-SVV Vlaams-Brabant als met de vertegenwoordigster van BruZelle, zijn beide vrouwelijke raadsleden fier om de eerste inzamelbox voor menstruatieproducten in Diest te kunnen voorstellen.


De eerste box staat in nagelstudio ‘Beauty for Nails’ in Deurne, welke wordt uitgebaat door Sofie De Pauw. ‘Carina is één van mijn trouwe klantjes en we babbelen tijdens de behandeling over koetjes en kalfjes, maar ook over politiek. Ze vertelt dan altijd over haar visie op politiek en over de warme acties die ze opzet. En zo vertelde ze ook over het project met Miet van Groen Diest. Van opleiding ben ik maatschappelijk werker en deze problematiek bij meisjes en jonge vrouwen raakte me dan ook meteen’, zegt Sofie die de inzamelbox ter beschikking stelt tijdens haar openingsuren.

‘We hopen dat het project een succes wordt in Diest. We zijn in ieder geval van mening dat het samenbrengen van onze onderlinge contacten en onze passie om meisjes te willen ondersteunen hier alleen maar aan kan bijdragen. Ik blijf het jammer vinden dat ons voorstel om samen te werken met de meerderheidspartijen niet is gelukt. Maar zoals je ziet, bleven we volhouden en dat met een mooi resultaat’, vertelt Miet (Groen). ‘Thuis staan er al 2 dozen met zo’n 400 stoffen zakjes klaar die mijn moeder met vriendinnen naaide. In deze zakjes wordt het ingezamelde maandverband discreet verdeeld.’

Beide raadsleden hebben een mooi plan uitgewerkt om de inzamelboxen door heel Diest te laten circuleren. ‘1 van de boxen zal als ‘mobiele box’ door onze mooie stad rouleren tijdens evenementen’, vertelt Carina. ‘Tijdens de openluchtfilm van DiestCurieus op zaterdag 31 juli in het Diestse amfitheater zal de box voor het eerst in het openbaar pronken. De toeschouwers van de film mogen dan ook reeds voor het eerst doneren. Vanuit BruZelle wordt wel gevraagd om enkel volledige, gesloten verpakkingen maandverband te schenken om hygiënische redenen. We roepen ook andere organisatoren van evenementen op om contact met ons op te nemen indien ze deze solidaire actie willen ondersteunen en een box tijdens hun event willen plaatsen. We brengen de inzamelbox heel graag ter plaatse,’ sluit Jankowski af.

Meer info en contact: Miet Dirix 0498/85 42 95 Carina Jankowski 0497/78 95 50


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant