Nieuws

LOKAAL: De toewijzingsresultaten voor 79 secundaire scholen uit Vlaams-Brabant en Mechelen zijn gekend

Team Vooruit

Thursday 06

May 2021 20:09

De voorbije weken konden ouders hun kind aanmelden via de website aanmelden.school  voor een school in het secundair onderwijs. Circa 12 000 leerlingen meldden zich aan; 94,5 % kregen onmiddellijk hun school van eerste of tweede keuze toegewezen.

 

Het digitaal aanmeldsysteem geraakt elk jaar steeds beter ingeburgerd. Het aantal deelnemende scholen stijgt ook jaarlijks. “Intussen zijn we met 79 scholen die mee in eenzelfde aanmeldsysteem zitten. Dat maakt het voor ouders die een school in de bredere regio overwegen gemakkelijk, want ze moeten hun kind maar aanmelden op één website. Bovendien zien we dat kinderen nu sneller weten in welke school ze terecht kunnen.” zegt Johan Vrancken, coördinator van het samenwerkingsverband aanmelden.school.

95,3 % twaalfjarigen naar middelbare school van eerste of tweede voorkeur in regio Leuven

Gisteren kregen de ouders te weten in welke school ze hun kind kunnen inschrijven: maar liefst 95,3 %  van de kinderen kan terecht in de school van eerste of tweede voorkeur in regio Leuven. “Dit zijn goede resultaten. Ze tonen aan dat het aanmeldsysteem werkt”, zegt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera.

In totaal zetten meer dan 2000 jongeren volgend jaar de stap naar het middelbaar. Een computersysteem verdeelde de geïnteresseerde zesdeklassers op basis van toeval over de deelnemende secundaire scholen van hun voorkeur. “Door het digitale aanmeldsysteem krijgen alle kinderen gelijke kansen op een plaats. Dat zo veel ouders hun eerste of tweede keuze krijgen stelt ons gerust. Bovendien verwachten we nog wel enkele verschuivingen, waardoor de resultaten nog gunstiger worden”,  zegt Danny Pijls van KS Leuven.

Voorrang door broer of zus
Kinderen die al een broer of zus in een voorkeurschool hebben of van wie ouders in de school werken, kregen voorrang. “Het is maar logisch dat kinderen uit eenzelfde gezin naar dezelfde school kunnen gaan, tenzij ouders dat niet willen, natuurlijk. Dan melden ze hun kind aan voor een andere school naar keuze. ”, zegt Saskia Dekocker van Go! Scholengroep Huis 11.

Enkele jongeren geen toewijzing
1,7 % van de kinderen met interesse voor een Leuvense school kreeg er nog geen enkele plaats toegewezen. “Met deze kinderen bekijken we de mogelijkheden.” zegt Jos Vaesen, voorzitter van het Lokaal Overleg Platform Leuven (LOP).

Inschrijven
De ouders kunnen hun kind tot en met 4 juni via aanmelden.school inschrijven in de Leuvense school waarvoor ze een toekenning hebben. Zo reserveren zij definitief de plaats in de secundaire school waar hun kind volgend schooljaar zal starten. Ouders die hun kind niet hebben aangemeld, kunnen vanaf maandag 10 mei 14u via dezelfde website hun kind inschrijven in een school die nu nog vrije plaatsen heeft.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant