Nieuws

LOKAAL: ‘Essen leest!’ zorgt voor 20% meer boeken en 50% meer bibleden

Team Vooruit

Saturday 23

October 2021 20:59

De bibliotheek in Essen was sinds 6 oktober tijdelijk gesloten voor de omschakeling naar het nieuwe softwaresysteem Wise. Tijdens de feestelijke heropening op 23 oktober kregen de leden de bib in een nieuw jasje te zien: met een extra leesruimte én een groter digitaal aanbod. “We zijn blij dat de bib een innovatieve rol vervult, zowel op digitaal vlak als met de unieke invulling van het ‘Essen leest!’-project. Met ‘Essen leest!’ brengen we boeken zo dicht mogelijk bij de leerlingen, via 7 schoolbibliotheken”, vertelt schepen van Cultuur, Helmut Jaspers.

Zaterdag 23 oktober werd de gemeentelijke bibliotheek in de Stationsstraat feestelijk heropend.  De bezoekers werden er vergast op een drankje, koffie en een overheerlijke receptie.

Na de moeilijke corona-periode hervatte ze opnieuw haar normale werking en wilde men de lezers eens extra verwennen.

Maar, er was meer…  Want tijdens de voorbije maanden werd er bijzonder hard gewerkt om de bib zowel ruimtelijk als digitaal een serieuze upgrade te geven.

De leeszaal werd heringericht, er kwam een extra leeshoekje in het midden van de bib.  Je kan een koffietje bereiden aan de nieuwe automaat, en deze zomer werd er zelfs buiten achteraan een ‘leesterrasje’ geplaatst…   Allemaal zaken die de drempel naar de bibliotheek moeten verlagen en die van de bib als het ware ook een ontmoetingscentrum, een laagdrempelig knooppunt maakt waar bezoekers hun leeservaringen kunnen opdoen en uitwisselen.

Essense bib gaat digitaal

“Maar daarnaast namen we ook grote stappen op het vlak van digitalisering”, vertelt cultuurschepen Helmut Jaspers (Vooruit).

“En, dat is ook de reden waarom onze bibliotheek de voorbij weken gesloten was”. 

Wat zichtbaar is zijn de nieuwe zelfuitleencomputers en de nieuwe pc’s.

Wat minder te merken is.  Er werd een sterker en sneller draadloos internet geïnstalleerd en met de omschakeling naar het softwaresysteem Wise stapt onze bibliotheek mee in het Eengemaakt Bibliotheeksysteem Vlaanderen. Voor de klant is dat niet meteen zichtbaar, maar op termijn biedt deze nieuwe software voor de Essense boekenliefhebber heel wat voordelen.

Helmut Jaspers: “Zo wordt het met dit nieuwe beheersysteem gemakkelijker om boeken te reserveren, om materialen af te halen of om elektronisch en contactloos te betalen.  Deze omschakeling betekent voor onze medewerkers een volledig nieuwe manier van werken. Zij volgden de voorbije dagen dan ook een intensieve opleiding om de overgang zo vlot en goed mogelijk te kunnen laten verlopen”.

Met de nieuwe software en het verbeterde netwerk kunnen bibleden in de toekomst dus ook toegang krijgen tot meer digitale producten (zoals games of videostreaming, …).

Vandaag kan je dus bij de bib al terecht voor een uitgebreid digitaal gamma.

Zo kan je hier meer dan dertig kranten en tijdschriften digitaal lezen via de GoPress Kiosk, met toegang tot een uitgebreid krantenarchief. Ook scholen en verenigingen kunnen trouwens gratis intekenen op dit aanbod via de bibliotheek.

Ook investeert de bib steeds meer in een ruim aanbod aan e-boeken.

En tot slot zijn er ook de App ‘Mijn Leestipper’ die leestips geeft aan volwassenen, terwijl ‘Bieblo’ kinderen op hun maat helpt bij het kiezen van een interessant boek, dat bovendien op dat moment ook in de bib aanwezig én uitleenbaar is. 

 

Essen Leest! Schoolbib's in iedere Essense basisschool

In het verleden voorzag de bibliotheek de Essense scholen jaarlijks van een wisselcollectie aan jeugdboeken.  Een koffer met een beperkt aanbod, op vraag aangevuld met een thema-aanbod.

In de bib bleef evenwel in de reserve een hele reeks jeugdboeken onbenut achter. De eigen bibliotheken in de scholen waren meestal sterk verouderd en zetten jongeren zeker niet aan tot lezen.

Toen Vlaanderen een projectoproep lanceerde voor leesbevordering bij kinderen werd op aangeven van Steven De Laet, lid van de beheerraad en onderwijsspecialist, samen met de bibmedewerkers en de beheerraad het project Essen Leest! uitgewerkt. 

Intussen zijn we een jaar verder en werd met Essen Leest! een unieke samenwerking opgezet tussen de bib, de experten van het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs- en de zes Essense basisscholen.

Met slechts één doel: Kinderen doen lezen!

Helmut Jaspers, cultuurschepen (Vooruit): “Het unieke aan dit initiatief is ook dat àlle Essense basisscholen hieraan meewerken, wat betekent dat we zeven schoolbibliotheken hebben kunnen installeren. Die zijn intussen allemaal voorzien van een eigen zelfuitleenbalie. Voor elke leerling hebben we minstens vijf boeken in de schoolbib. We kopen daarvoor nieuwe boeken aan en integreren de boeken die de scholen al hadden in de officiële collectie. Dat zorgt voor een toename van de collectie met 10.000 extra boeken of 20%.”

Alle leerlingen krijgen ook een volwaardige bibkaart -een eekhoornpasje met chip- waarmee ze in hun schoolbib, maar ook in de hoofdbib terecht kunnen.  Zo wordt een kwalitatieve en up to date collectie zo dicht mogelijk naar de kinderen gebracht met een zo laag mogelijke drempel én tegelijk wordt de deur geopend naar de grote ‘bib’, zodat de stap naar de Stationsstraat hopelijk ook kleiner wordt.

"Met de instroom van meer dan 1.500 leerlingen is het ledenaantal van de Essense bibliotheek maar liefst met 50% gestegen".

Het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs is eveneens partner in dit project. Zij brengen het leesniveau van de Essense scholieren in kaart, werkt leesactieplannen uit en geeft ook coaching aan de zes scholen. Ik ben benieuwd naar hun bevindingen wanneer ‘Essen Leest!’ op kruissnelheid loopt.

Nog heel wat werk op de boekenplank…

“We hebben ook de komende jaren nog heel wat ambitie…  Zo zullen er nieuwe rekken worden aangekocht en zal een groot deel van de collectie een frontale opstelling krijgen.  Dat vereenvoudigt vooral bij jongeren het kiezen van boeken.  Ook de zolderruimte zal meer ingeschakeld worden, het project ‘Boekstart’ voor de allerkleinsten zal worden opgestart, er is de verdere uitbouw van themakoffers en ook het doelgroepenbeleid wordt verdergezet waar zeker ook voldoende aandacht moet gaan naar de medioren en senioren”, aldus nog Jaspers.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant