Nieuws

Meer kans op overleven: dankzij Frank krijgen vrouwen met borstkanker de beste zorg

Team Vooruit

Friday 17

March 2023 10:00

De kwaliteit en de expertise om borstkanker te behandelen in België is goed. Zo zitten we boven het Europees gemiddelde. “Maar we kunnen beter en dus moeten we ambitieuzer durven te zijn om levens te redden,” zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Tot 30% meer kans om te overlijden in een niet-erkende borstkliniek

Éen vrouw op zeven in ons land krijgt borstkanker. Zo krijgen elk jaar in totaal 10.000 vrouwen het harde verdict te horen. Uit onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt nu dat er een groot verschil is tussen wie in een erkende en een niet-erkende borstkliniek wordt behandeld. 

De studie van het KCE toont aan dat patiënten die in een niet-erkende borstkliniek behandeld worden, tot 30% meer kans hebben om te sterven aan borstkanker. Er is dus een veel hogere overlevingskans voor vrouwen en mannen die in een erkend ziekenhuis behandeld worden. 

Patiënten met borstkanker moeten de zekerheid hebben om de beste zorg te krijgen. Daar maken we werk van.

Frank: “Dat zijn cijfers die we serieus moéten nemen. Patiënten met borstkanker moeten de zekerheid hebben om de beste zorg te krijgen. Daar maken we werk van. Daarvoor wil ik mijn verantwoordelijkheid nemen. De behandelingen voor borstkanker mogen in de toekomst enkel nog plaatsvinden in erkende borstklinieken.”

Meteen actie

“Ziekenhuizen die geen erkenning als borstkliniek hebben, mogen in de toekomst geen behandelingsplan voor borstkanker meer opstellen en dus geen diagnose stellen”, vervolgt Frank. “We gaan meteen tot actie over. De meer dan 10.000 patiënten die jaarlijks in ons land de diagnose borstkanker krijgen, moeten de garantie hebben dat ze de allerbeste zorg krijgen van een multidisciplinair team met ervaring.”

Toegankelijke informatie voor patiënten

Wie de diagnose van borstkanker krijgt, moet de weg vinden naar een erkende borstkliniek. Via deze website kan je alle erkende borstklinieken in ons land vinden. Maar ook de huisarts of de gynaecoloog kan je helpen bij de keuze van een ziekenhuis.  

Mijn boodschap vandaag is duidelijk: kies altijd voor een erkende borstkliniek als je de diagnose van borstkanker krijgt. Zo garanderen we dat je de beste zorg krijgt.

“Mijn boodschap vandaag is duidelijk: kies altijd voor een erkende borstkliniek, een ziekenhuis op de lijst, als je de diagnose van borstkanker krijgt. Zo garanderen we dat je de beste zorg krijgt.”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant