Nieuws

LOKAAL: Marc Schepers wil voor elk Hasselts gezin 100 gratis parkeeruren op de bovengrondse parkeerterreinen

Vooruit Hasselt

Tuesday 07

February 2023 12:01

Als het van de Hasseltse schepen van mobiliteit Marc Schepers afhangt, krijgt elk Hasselts gezin dit najaar 100 gratis parkeeruren die ze vrij kunnen inzetten op de bovengrondse parkeerterreinen. Het voorstel ligt in maart ter goedkeuring op de Gemeenteraad.

Twee jaar geleden werd het nieuwe parkeerplan uitgerold in Hasselt. “Hasselt is een zeer aantrekkelijke stad, we ontvangen dan ook dagelijks duizenden bezoekers”, verklaart Marc Schepers, de Hasseltse schepen van mobiliteit. “Voor de uitrol van ons parkeerplan, was ons parkeeraanbod niet geordend. Dat zorgde voor veel zoekverkeer in de Hasseltse binnenstad en aanliggende wijken. Niet enkel nefast voor de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit in deze wijken, het leidde eveneens tot de nodige frustratie bij de bewoners die hun eigen wagen niet meer kwijt konden in hun straat.“

Het nieuwe parkeerbeleid steunt daarom op het principe om het parkeren beter te ordenen met als doel de negatieve effecten weg te werken: kortom ‘de juiste auto op de juiste plaats’ “Voor elke doelgroep creëerden we een eigen parkeeroplossing. Degene die een kort bezoekje aan onze binnenstad willen brengen, kunnen 30 minuten gratis parkeren. Voor langere stadsbezoeken stimuleren we het gebruik van de ondergrondse parkeergarages met en parkeerterreinen met een goedkoop aanbod in onze parking Blauwe Boulevard.” De woonstraten in de wijken maakten we zoveel mogelijk vrij voor onze bewoners die er dan met hun bewonersgunning kunnen parkeren.

In 2022 – post corona – maakte Stad Hasselt de eerste evaluaties van ons parkeerbeleid. Opvallend hierin is de aanzienlijke verschuiving van het parkeren van de woonstraten naar de ondergrondse parkeergarages. Het gewijzigde parkeerbeleid heeft duidelijk effect. “Niet enkel is er nu meer duidelijkheid; ook de inwoners in de binnenstad en de wijken rondom ervaren nu veel meer parkeercomfort.” Ook blijkt dat de door sommigen gevreesde impact op de aantrekkelijkheid en het bezoekersaantal in onze stad, ongegrond. Hasselt wordt alleen maar aantrekkelijker, zo blijkt uit de bezoekerscijfers die recent nog werden bekend gemaakt.  Ook de overduidelijke groei van het gebruik van onze parking Blauwe Boulevard wijst in diezelfde richting.  

"We werken uiteraard verder aan ons parkeerplan en blijven voortdurend evalueren, comfort verbeteren en verduidelijken.  Zo evalueren we momenteel het functioneren van de shop&run parkeerplekken in de binnenstad, lanceerden we diverse betaalapps voor makkelijker parkeren, zetten we verder in op het uitbouwen van de TRIXXO-randparking, optimaliseren we parkeerzones, bekijken we hoe het zorgparkeren te verfijnen, werken we verder aan de toegankelijkheid van onze binnenstad voor mensen die wat minder goed te been zijn, halen we kinderziektes uit het plan, … en nog meer", verduidelijkt Schepers. 

Natuurlijk is Hasselt veel meer dan het centrum en haar aanliggende wijken, dat beseft ook Schepers. “Ook in onze deelgemeenten kijken we naar kleine bijsturingen om het parkeren waar nodig te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van kortparkeren ter hoogte van handelszaken zodat er meer bezoekers makkelijker en vlotter terecht kunnen.   Daarnaast willen we alle Hasselaren de kans geven om comfortabel te parkeren in onze stadscentrum. Dus ook zij die in onze deelgemeenten wonen.” Om dat te realiseren wil Schepers elk gezin of huishouden dat gedomicilieerd is in Hasselt jaarlijks100 gratis parkeeruren geven. “Op deze manier willen we natuurlijk al onze inwoners motiveren om zoveel mogelijk af te zakken naar onze binnenstad, ook op ogenblikken of in situatie waarbij de fiets of het openbaar vervoer geen of een minder aantrekkelijke optie is.”  

De duurzame mobiliteitskeuzes blijft Hasselt natuurlijk voorop stellen. "We blijven daar ook in investeren", aldus Schepers. "In de eerste plaats in betere en meer fietsinfrastructuur. Ook het kwaliteitsvol fietsparkeren hoort daarbij. Vandaag plaatsen we over de hele stad in onze woonwijken kwaliteitsvolle fietsenstallingen voor onze bewoners.  Maar ook op een site als de 11de Linie waar de parkeerdruk van auto’s groot is, willen we samen met de onderwijsinstellingen de schouders zetten onder een ruime fietsparkeeroplossingen.   Daarnaast zitten we ook met de Lijn voortdurend aan tafel om verbeteringen af te dwingen in ons openbaar vervoersaanbod.  Helaas is dan een niet zo makkelijke rit en is er nog veel werk om ons stedelijk openbaarvervoernet te brengen waar het moet zijn."

Wat de gratis parkeeruren betreft: deze zouden in te zetten zijn op de bovengrondse parkeerpleinen nabij het centrum.  Uit de parkeerevaluatie is immers gebleken dat vooral op die pleinen er nog parkeerruimte. Schepers zag dan ook de kans om deze ruimte optimaal te benutten: “Al onze inwoners kunnen dus zowel op het parkeerterrein Astrid als Dusart, Truierbrug- Noord en Zuid hun gratis uren inzetten.”

Het idee van Schepers is op dit ogenblik een voorstel dat nog verdere uitwerking vraagt.  Hij heeft die opdracht intern gegeven en hij hoopt het voorstel voor goedkeuring voor te kunnen leggen op de gemeenteraad van maart. “Bij goedkeuring willen we dit natuurlijk zo snel mogelijk uitrollen.  We mikken daarbij op dit najaar”, besluit hij.  

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant