Nieuws

LOKAAL: Lokeren. Yentl Mettepenningen - "Mentaal welzijn, daar wil ik me voor smijten"

Vooruit Lokeren

Monday 13

February 2023 09:15

 Bestuur 

Ik ben Yentl, 27 jaar en onlangs verhuisd naar het idyllische Eksaarde. Mijn hele leven heb ik in Lokeren-centrum gewoond, maar nu ben ik helemaal klaar om mijn leven hier verder te zetten samen met mijn vriend Robbe. Ik ben dan ook enorm benieuwd om Eksaarde City in de zomer te ontdekken. Op professioneel vlak, heb ik mijn draai volledig gevonden. Ik ben Sales Consultant bij Let's Work en help o.a. mensen aan een job. Voor mij is dit een beroep met een groot maatschappelijk belang en ik vind het heel boeiend om dagelijks contact te hebben met mensen die allemaal een andere achtergrond hebben.

Vanwaar de goesting om je politiek te engageren?

Ik ben nog jong en vind het belangrijk om mijn "jong geweld" en enthousiasme los te laten op Vooruit Lokeren.

Een lokale afdeling van Jongsocialisten Lokeren-Moerbeke/Waasland is in de maak en ik vind het fantastisch dat jonge mensen gemotiveerd zijn om Lokeren nóg beter te maken. Lokeren is al mooi, maar het kan nog mooier. In het begin toen ik bij Vooruit Lokeren kwam en Ron hoorde praten, viel het woord “progressief” vaak. Daar kan ik me ook enorm in vinden. Op een progressieve manier iets veranderen. Weer vanuit de gedachte: het is al goed, maar het kan nog beter.

Hoe zie jij de weg Vooruit en hoe vertaalt zich dat naar een thema dat jou nauw aan het hart ligt?

Hier komt weer het progressieve beleid naar boven.

Een aantal thema’s zijn erg belangrijk voor mij: veiligheid, zorg, klimaat, armoede en samenleven/integratie. Al deze thema’s zijn met elkaar verbonden. Verbeter het ene en het andere zal er ook op vooruit gaan.

Persoonlijk ligt mentaal welzijn me ook erg nauw aan het hart. Bij jongeren, maar eigenlijk bij iedere leeftijdsgroep. 1 op 5 van de minderjarigen kampt met een psychische problematiek. Dat is té veel. Jongeren kampen met problemen als prestatiedruk en financiële onzekerheid. Initiatieven als 'Onbespreekbaar' maken dit thema juist bespreekbaar en proberen de schaamte die errond hangt neer te halen. Eenzaamheid bij ouderen valt me ook zwaar. Misschien kunnen we iets doen waardoor deze thema’s nog meer op de voorgrond geplaatst kunnen worden?

Wat vind jij geweldig aan Lokeren?

Voor elk wat wils: voor zowel oud als jong, als alles daartussen. Als je de Lokerse activiteitenkalender openslaat, is er geen maand waarin er geen evenementen worden  georganiseerd. Voor mij zijn de Lokerse Feesten het absolute summum.

In coronatijden heb ik ook nog meer beseft dat we een heel mooie groene stad hebben. Iets om te koesteren!

Wat is voor jou vandaag de grootste uitdaging in onze stad?

Veiligheid en armoede

Ik schrok vooral toen ik hoorde dat Lokeren op vlak van criminaliteit niet moet onderdoen voor sommige grootsteden.

Stel: je wordt morgen de nieuwe burgemeester van Lokeren! Wat zou je onmiddellijk afschaffen, invoeren of aanpassen?

Ik heb het erg lastig met het feit dat Lokeren geen spoeddienst en materniteit meer heeft. Exact een jaar geleden is mijn mama zwaar gevallen en hebben we heel lang moeten wachten op een ambulance. Het valt me ook zwaar dat er geen enkele Lokeraar meer wordt geboren, een stad met (voorlopig) 43.000 inwoners. Ik zou onze spoeddienst en materniteit dus terug in het leven roepen.

Mijn mama werkt in de kinderopvang en ik merk dat deze sector het ook heel moeilijk heeft. Er is een groot gebrek aan personeel en daar zou ik iets aan veranderen.

Wie zijn jouw helden?

Mijn vriend Robbe en mijn ouders, maar ook de collega's van mijn mama en eigenlijk alle mensen in de zorg. Toen ik mijn nonkel ging bezoeken in het rustoord en de verzorgster opgejaagd en gestresseerd het eten zag brengen, kon ik alleen maar respect hebben voor haar en al haar collega's. 

Wat wil je nog meegeven aan de Lokeraar over jezelf?

Je kan niet de hele wereld in je eentje veranderen, maar misschien wel een klein stukje, met de hulp van anderen, en dat is alvast een mooi begin.


Ga naar Vooruit Lokeren
Over de Auteur

Vooruit Lokeren

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant