Nieuws

LOKAAL: Lokeren. Wout Haentjens – “Can we fix it? Yes we can!”

Vooruit Lokeren

Monday 23

January 2023 11:34

 Bestuur 

Ik ben Wout (19), ik studeer geschiedenis aan de Universiteit van Gent en ben sinds kort bestuurslid van Vooruit Lokeren. Daarnaast ben ik ook geëngageerd binnen de Jongsocialisten Gent en ben ik in Lokeren volop bezig met de oprichting van een lokale afdeling van Jongsocialisten. Als voorbeeldige student kom je mij natuurlijk ook wel geregeld tegen op café.

Vanwaar de goesting om je politiek te engageren?

Ik engageer mij enerzijds vanuit mijn interesse voor politiek, maar anderzijds (en voornamelijk) engageer ik mij uit bezorgdheid. Ik maak mij zorgen over de toekomst van mijn generatie en hoop die via deze weg mee veilig te kunnen stellen. Die bezorgdheid motiveert me vooral om onze samenleving vanuit een progressief gedachtengoed te verbeteren en ik geloof nog steeds dat de politiek daar de beste plaats voor is. Elke stap Vooruit is een stap in de goeie richting en het is aan de jeugd om hun toekomst zelf in handen te nemen.

Hoe zie jij de weg Vooruit en hoe vertaalt zich dat naar een thema dat jou nauw aan het hart ligt?

Ik geloof in een progressieve en sterke inzet op jeugd en jeugdbeleid. Dat vertaalt zich naar elk beleidsdomein met een lange termijn aspect. Het gaat dan ook om investeren in de samenleving van morgen. De samenleving die de problemen van de vorige generaties zal moeten oplossen, de samenleving die zich zal moeten weren tegen anti-democratische aanvallen op onze staatsstructuren en vooral de samenleving die terug naar een solidair maatschappelijk model zal moeten evolueren om op een duurzame manier met elkaar en onze planeet te kunnen omgaan.

Wat vind jij geweldig aan Lokeren?

Het is de stad waar ik geboren en getogen ben waardoor die altijd een bepaalde emotionele waarde zal hebben. Lokeren voelt als thuis en ik denk dat dat voor veel mensen ook zo is. Ik voel me trots om Lokeraar te kunnen zijn.

Wat is voor jou vandaag de grootste uitdaging in onze stad?

Ik wacht op het moment dat jeugdbeleid eens deftig vastgepakt zal worden. Er is met de jaren altijd maar minder te doen voor jongeren wat uitgaansmogelijkheden betreft, daar is dus structureel beleid voor nodig. Daarnaast schiet de ondersteuning voor jong muzikaal talent te kort, jongeren zijn verplicht uit te wijken naar naburige gemeenten om hun muzikale noden te vervullen, wat voor een stad als Lokeren echt niet aanvaardbaar is. De belangrijkste uitdaging van allemaal is het streven naar een inclusief jeugdbeleid voor alle Lokerse jongeren, niet alleen in de jeugdbeweging of sportclub. Zo bepaal je mee of iemand zich later tot deel van de gemeenschap ontpopt of zich in de steek gelaten voelt met alle gevolgen van dien.

Stel: je wordt morgen de nieuwe burgemeester van Lokeren! Wat zou je onmiddellijk afschaffen, invoeren of aanpassen?

Ik zou de jeugdraad de mogelijkheid geven om voorstellen in de gemeenteraad te laten doen opdat de Lokerse jeugd een directere vorm van inspraak heeft en zo zijn eigen belangen op lokaal niveau beter kan verdedigen.

Wie zijn jouw helden?

Mijn ouders.

Wat wil je nog meegeven aan de Lokeraar over jezelf?

Kom gerust eens 'ne goeiendag' zeggen ;).


Ga naar Vooruit Lokeren
Over de Auteur

Vooruit Lokeren

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant