Nieuws

LOKAAL: Leuven – Kunstwerk “Take me for a ride” als eye-catcher voor het WK

Team Vooruit

Thursday 16

September 2021 13:10

“Take me for a ride” is een kunstwerk van Bart Vankrunkelsven dat innovatie, sport, jeugd en samenhorigheid combineert en het publiek centraal zet. Op 19 september 2021 wordt het kunstwerk feestelijk geopend tijdens de familiedag van het WK op het Blauwputplein in Kessel-Lo.

Het artistiek speeltuig is een uitvergroot stuur van een koersfiets en is niet alleen aantrekkelijk maar kan ook echt dienen als ontmoetingsplek en speeltuig. Het kunstwerk werd gerealiseerd in samenwerking met Fabricom NV, DMW en bvba den Toognagel. De tekst “Take me for a ride” die op het stuur te lezen is, is een oproep tot actie om mensen op de fiets te krijgen. “Het is belangrijk om jongeren samen te brengen en aan te zetten tot sport. Initiatieven zoals deze kunnen een leuk startpunt zijn om elkaar te ontmoeten of net beter te leren kennen door samen iets te ondernemen”, vertelt Dirk Vansina, schepen van Jeugd. Ook Bieke Verlinden, schepen van welzijn en zorg, is tevreden met de komst van het kunstwerk: “Sport heeft de kracht om mensen samen te brengen. Samen bewegen geeft energie, en doet naast het fysieke ook wonderen voor het mentale welzijn. Het maakt, kortom, het leven alleen maar rijker.”

Knipoog naar WK
Het kunstwerk is ontworpen met een duidelijke knipoog naar het WK Wielrennen 2021. De wielerwedstrijd wordt gereden door heel Vlaanderen, maar de aankomst vindt plaats in Leuven en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Schepen van Sport Johan Geleyns ziet het kunstwerk graag komen. “De komst van het WK Wielrennen is duidelijk zichtbaar in onze stad en genereert heel wat animo. Leuven en de Leuvenaar ademen deze maand zowat het WK. We hebben een goed gevuld randprogramma met beeldende kunst, fietstochten, lezingen, wetenschap. Net als dit sportieve kunstwerk dat mensen actief aanzet om met sport bezig te zijn, maakt het randprogramma één ding duidelijk: sport zet mensen in beweging. Letterlijk én figuurlijk. Ik ben er dan ook van overtuigd dat iedereen die nu ziet hoe sport de kracht heeft om te verbinden ook de komende jaren mee zal werken aan onze sportieve Europese sportstad. Sport verbindt mensen van alle origines, mensen met verschillende lichamelijke capaciteiten en dus ook jong én oud. Ik hoop dan ook echt alle leeftijden rond én op dit speelkunstwerk te zien.”

Volledig in de filosofie van het enthousiasme rond het WK wielrennen, is het kunstwerk ook een duurzaam project. Met duurzame overheidsopdrachten wil de stad haar impact op het milieu zoveel mogelijk beperken, rekening houden met de omstandigheden waarin producten gemaakt worden, een voorbeeldfunctie vervullen en een uitgebreidere markt voor duurzame producten en diensten creëren.

Begeleide fietstochten met jongeren
Het stuur is het startpunt van een begeleide fietstocht waar jongeren van De Nomade Leuvenaars mee op pad kunnen nemen tijdens de familiedag in aanloop naar het WK. Deze fietstocht door Kessel-Lo en Leuven brengt je langs een aantal mooie plekjes, waaronder de Nomade zelf. “Fietsen door en langs Leuven is een leuke en toegankelijke manier om de stad te ontdekken en te beleven. De nieuwkomers van De Nomade hebben ook al veel gefietst in de stad en zij kozen enkele favoriete plekken uit. Tijdens deze fietstocht vertellen zij wat die locaties voor hen betekenen. De ideale gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen”, zegt schepen van diversiteit, Lalynn Wadera.

Praktisch
Op zondag 19 september 2021 om 14 uur wordt het kunstwerk feestelijk geopend tijdens de familiedag van het WK op het Blauwputplein in Kessel-Lo. Het blijft staan op de tijdelijke locatie minimum tot en met 4 oktober 2021 in aanwezigheid van de kunstenaar. De “Meet en ride”, begeleide fietstocht zal die dag plaatsvinen tussen 14 uur en 18 uur. Deze tocht zal een uur duren en is volledig gratis. Inschrijven is wel verplicht via Familiedag: Take me for a ride (google.com).


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant