Nieuws

Kathleen Van Brempt: “De coronacrisis gaat over meer dan gezondheid alleen. Europa moet breder kijken”

Ronny Wolfcarius

Tuesday 03

May 2022 13:34

 In de spotlight 
Welke lessen moet de Europese Unie trekken uit de coronacrisis? Dat is dé vraag waarover een speciale COVID-commissie binnen het Europees Parlement zich het komende jaar gaat buigen. Europees parlementslid
Kathleen Van Brempt is verkozen tot voorzitter van die commissie. Haar doel? Bouwen aan een Europa dat sterker in haar eigen schoenen staat en klaar is om toekomstige crisissen aan te pakken. 

Hoe snel had Europa door: de coronacrisis is een ongeziene crisis?

Behoorlijk snel. Tijdens de eerste lockdown kwam alles wel traag op gang. Toch riep de toenmalige voorzitter van het Europees Parlement, wijlen David Sassoli, de Europese Commissie al meteen op om snel te handelen. In april 2020 - ja, toen al - riepen we op om proactief na te denken over herstelfondsen, de coördinatie van de crisisaanpak en om voorzichtiger te zijn met landen als Hongarije en Polen die misbruik zouden maken van de pandemiewetten om, bijvoorbeeld, journalistieke vrijheid in te perken. 

Dat betekent niet dat alles foutloos is verlopen. Dat moeten we erkennen. Waar was Europa toen alle lidstaten mondmaskers hamsterden? Wat hadden we beter kunnen doen in de groepsaankoop van coronavaccins door de Europese Commissie? Wat stond er in de sms’en die Ursula von der Leyen (Voorzitter van de Europese Commissie) naar de CEO van Pfizer stuurde? Het is onze taak om die vragen in de COVID-commissie tot op het bot uit te spitten.

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Hadden die fouten kunnen vermeden worden? 

Dat gaat de speciale COVID-commissie uitklaren. Wat de coronacrisis ons al leerde, is dat de Europese Unie niet gewapend is om een gezondheidscrisis van dit formaat aan te pakken. Die les mogen we niet vergeten. We mogen niet naar 'business as usual' overgaan. We moeten ervoor zorgen dat we die zwakke plekken ontmantelen om zo ons publiek gezondheidssysteem weerbaarder maken. 

Daarom gaan we in de COVID-commissie de pijnpunten in kaart brengen. Waar had Europa efficiënter kunnen handelen? Wat kunnen we leren uit het verleden? En vooral: hoe voorkomen we dat dit nog gebeurt?

LEES OOK Kathleen: "De strijd tegen klimaatverandering is ook een strijd tegen ongelijkheid" > 

Hoe gaan jullie te werk?

De speciale COVID-commissie zal parlementsleden van alle politieke partijen samenbrengen. We buigen ons over overkoepelende thema’s. De coronacrisis gaat over véél meer dan gezondheid alleen. Daarom moet Europa breder durven kijken. 

De coronacrisis gaat over véél meer dan gezondheid alleen. Daarom moet Europa breder durven kijken.

Zo gaan we niet alleen na hoe groot de impact was op onze economie, maar ook op het mentaal welzijn van onze jongeren. Ook het personeelstekort en de werkdruk in onze zorgcentra komt aan bod. Maar publieke zorg in bijvoorbeeld Bulgarije zit anders in elkaar dan in België. Daar moeten we rekening mee houden bij die evaluatie. . Verder heb je ook nog de democratische invalshoek. Hoe kunnen we bijvoorbeeld vermijden dat nationale parlementen in de toekomst bij crisissituaties buiten spel gezet worden? 

Een antwoord vinden op die vragen is heel belangrijk. Daarom zal de speciale COVID-commissie niet alleen Europarlementsleden, maar ook de Europese Commissie op het matje roepen. Experten, middenveldorganisaties en vakbonden mogen hun zegje komen doen. We gaan geen enkel taboe uit de weg. Alle relevante onderwerpen en vragen mogen - nee moeten - aan bod komen. Van heel technische topics tot de politiek controversiële onderwerpen. Het zal dus allesbehalve een “saaie” parlementaire commissie worden. 

We zetten enkele stappen terug en maken een analyse van de lessen die we uit deze pandemie kunnen trekken. Heel wat zaken kunnen en moeten we nu al aanpakken. Ziekenhuiscapaciteit kan je bijvoorbeeld niet uitbreiden tijdens een crisis. Je moet er op voorhand al in investeren.

Wat gaat er met de conclusies van deze speciale COVID-commissie gebeuren?

Het is moeilijk om nu al uitspraken te doen over mogelijke conclusies. De COVID-commissie gaat aanbevelingen doen aan de Europese Commissie over hoe we de crisisaanpak in de EU kunnen versterken. Als we vandaag leren uit onze fouten, staan we bij een volgende crisis sterker.

NextGenerationEU is een economisch herstelplan voor de coronacrisis. We investeren maar liefst 750 miljard euro extra in de Europese economieën.
Tot slot. Het beschermen van onze koopkracht is brandend actueel. Wat doen de Europese socialisten daarvoor?

Als aanvulling op de langetermijnbegroting van de EU keurden we in 2020 een nieuw pakket aan maatregelen goed: NextGenerationEU. Dat is een economisch herstelplan voor de coronacrisis. Met dit instrument wordt maar liefst 750 miljard euro extra in de Europese economieën gepompt. Dat zijn historische budgetten die worden vrijgemaakt om onze burgers en bedrijven te beschermen. 

Het voorbije jaar gingen we ook vooruit in enkele sociale sleuteldossiers, zoals een betere bescherming van platformwerkers, de strijd tegen kinderarmoede en de goedkeuring van een richtlijn voor een Europees minimumloon. Hiermee voeren we onze strijd op tegen sociale dumping en krijgen alle Europeanen gelijk loon voor gelijk werk. 

We kunnen de energiecrisis enkel overwinnen als we nu schakelen richting een duurzame en sociaal rechtvaardige transitie.

We kunnen de energiecrisis enkel overwinnen als we nu schakelen richting een duurzame en sociaal rechtvaardige transitie. Om onze energieprijzen te drukken, stellen we een groepsaankoop van olie en gas voor en een maximumprijs.

Om deze Europese ambities te realiseren moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat is meer dan logisch. Solidariteit is key.


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.