Nieuws

Karin Jiroflée en Vicky Reynaert roepen op: “Zorg voor wereldwijde toegang tot Covid-19-vaccins"

Team Vooruit

Tuesday 06

July 2021 10:35

De Kamer roept de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie en de EU formeel op om COVID-19-vaccins vrij te geven. Daartoe keurde de Kamer een resolutie van Vooruit en PS goed. “Vaccins moeten voor iedereen toegankelijk zijn. We zijn pas veilig als iedereen veilig is”, zegt federaal parlementslid Vicky Reynaert.

Toen de COVID-19-vaccins op de markt kwamen, ontstond in westerse landen een wedloop op de beschikbare dosissen. Terwijl de rijkste landen slechts 14 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen, leggen ze beslag op bijna 50 procent van de vaccindosissen.

Zolang er geen wereldwijde immuniteit is, kunnen varianten ontstaan waartegen bestaande vaccins niet werken

Momentum

Landen in Afrika, Latijns-Amerika en Caraïben kunnen de marktprijs van de vaccins niet betalen en kunnen hun bevolking dus nauwelijks vaccineren. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde in juni dat negentig procent van de Afrikaanse landen de doelstelling van 10 procent gevaccineerden in september, niet zal halen.

Dat is niet alleen een schending van hun recht op gezondheid, het brengt ook de groepsimmuniteit in gedrang. Vicky: “In een pandemie is het samen uit, samen thuis. Zolang er geen wereldwijde immuniteit is, kunnen varianten ontstaan waartegen bestaande vaccins niet werken. Laat onze inspanningen nu geen maat voor niets zijn door andere landen de toegang tot vaccins te ontzeggen via patenten.”

De meeste Afrikaanse landen halen hun doel niet om in september 10 procent van hun bevolking te vaccineren

“Verschillende wereldleiders zien in dat we het vaccin moeten delen als we hieruit willen raken. We moeten van dit momentum gebruik maken”, vult federaal parlementslid Karin Jiroflée aan.

Verder gaan dan alleen patenten opheffen

Karin en Vicky willen verder gaan dan het opheffen van patenten. Ze roepen op om er alles aan te doen om de productiecapaciteit van vaccins en antivirale middelen over de hele wereld te vergroten. Ze leggen de nadruk op de productiecapaciteit in ontwikkelingslanden. 

“Met deze resolutie willen we van de vaccins een publiek goed maken en de gezondheid van mensen in de hele wereld beschermen. Die solidariteit is bovendien nodig om ook zelf onze vrijheid terug te kunnen krijgen”, besluiten Karin Jiroflée en Vicky Reynaert.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant