Nieuws

LOKAAL: Kalmthout - Verplicht begeleiding naar goedkoper energiecontract bij hulpvraag aan het OCMW - Dat is toch geen straf?

Vooruit Kalmthout

Wednesday 23

February 2022 21:34

Energieprijzen duwen mensen in armoede. Als ze dan bij OCMW om hulp vragen, zou een verplichte overstap naar het goedkoopst beschikbare energiecontract logisch zijn. Maar dat is voor CD&V niet aan de orde. “Het klinkt zo negatief” was een reactie van een raadslid uit de CD&V-meerderheid.

 

Al in 2020 stelde Vooruit Kalmthout voor om OCMW-cliënten die financiële hulp vroegen, ook structureel te begeleiden naar het goedkoopste energiecontract. Daartoe is dienstverlening van de intercommunale Igean beschikbaar. Het zogenaamde EnergieK loket (waarvoor de gemeente 5000€ per jaar betaalt) stelt een medewerker ter beschikking die mensen kan helpen met hun factuur, een V-test en de overstap naar het goedkoopste alternatief. In oktober 2020 ging de raad unaniem akkoord met het voorstel.

Wat blijkt intussen? De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Meer mensen dan ooit komen in moeilijkheden. Ook mensen die nog niet eerder bij het OCMW aanklopten. In 2021 had het EnergieK loket in Kalmthout 70 vragen te verwerken. Dat zijn er 1,3 per week. Slechts 7 van die vragen gingen over V-test, facturen en omschakelen van contracten. Van een structurele begeleiding van OCMW klanten naar het goedkoopste contract was dus, alvast via Igean, geen sprake.

Nu doet het OCMW best veel. Er is aanhoudend overleg, sensibilisering, doorverwijzing naar Energiesnoeiers, premies van Fluvius (voor wie renovatiewerken kan betalen), schuldbemiddeling, tussenkomsten in gemaakte schulden via een energiefonds, … Alle waardering daarvoor. Dat werk moet zeker blijven gebeuren. Het hart van de OCMW medewerkers zit duidelijk op de juiste plaats. Alleen is het afbreken van te dure contracten en die vervangen voor het goedkoopst beschikbare, niet de standaard en éérste stap.

“Wat een gemiste kans” stelt Inga verhaert, fractieleider Vooruit Kalmthout. “Iedereen is het erover eens dat we ook als lokaal bestuur hulp dienen te bieden. Waarom dan niet de meest logische stap eerst zetten? Verbreek te dure contracten en vervang ze door goedkopere. Verplicht die begeleiding wanneer mensen om hulp vragen. Dat is toch geen straf? Mensen zouden toch niet ongelukkig worden door energie die goedkoper wordt geleverd door een andere leverancier!”

Het bestuur engageerde zich verder te bestuderen welke maatregelen nog kunnen genomen worden om mensen in energiearmoede te helpen. Of de verplichte begeleiding door Igean deel zou kunnen uitmaken van de hulp, was niet meteen duidelijk.


Ga naar Vooruit Kalmthout
Over de Auteur

Vooruit Kalmthout

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant