Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke: ‘Verkeersveiligheid in Gentbrugge en Sint-Amandsberg mag niet afhangen van goodwill Destelbergen’

Vooruit Gent

Thursday 08

February 2024 11:37

Normaal zou volgende week (op 12 februari 2024) het nieuwe wijkmobiliteitsplan in Sint-Amandsberg en Gentbrugge worden ingevoerd. Zoú, want protest door het gemeentebestuur van Destelbergen – dat dreigde met een rechtszaak – stak daar een stokje voor. Dat frustreert ons gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke (zelf inwoner van Sint-Amandsberg) mateloos, en mét hem heel veel buurtbewoners.

“Hoe kan het dat Destelbergen net nu van het idee bevalt om de Stad Gent in gebreke te stellen? Dit plan is meer dan twee jaar geleden al goedgekeurd, bekendgemaakt en gedeeld. Dat weten zij toch ook? Er waren in die periode heel wat overlegmomenten met politici en ambtenaren van Destelbergen, ze kregen alle info en de kans om alles grondig door te spreken. Nu is er geen enkele zekerheid meer over het circulatieplan. We hangen compleet af van de goodwill van de gemeente Destelbergen, zowel qua inhoud als qua timing…”

Het circulatieplan moet doorgaand verkeer weghalen uit de woonwijken rond Gentbruggebrug. Buurgemeente Destelbergen protesteert uit schrik dat het verkeer naar hun straten zal verschuiven. Na het dreigement met een rechtszaak werd het plan uitgesteld.

“Doodjammer, want de week ervoor was de hele buurt verwittigd dat het ingevoerd zou worden. Heel veel bewoners kijken daar naar uit. De buurt snakt naar minder en veiliger verkeer.”

Start na paasvakantie?

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq en de schepen van Mobiliteit onderhandelen nu verder met de burgemeester van Destelbergen.

“Ze zoeken een overeenkomst zodat het circulatieplan na de paasvakantie kan starten. Tijdens die vakantie (de eerste twee weken van april) wordt de Dampoort-rotonde deels afgesloten om de werf af te werken. Auto’s die vanuit Sint-Amandsberg komen, zullen de Dampoort niet op kunnen. De aansluiting wordt tijdelijk afgesloten van de Dendermondsesteenweg, Antwerpsesteenweg en Land van Waaslaan. Na die werken kan het circulatieplan hopelijk wél starten. Ik blijf dat in elk geval van zéér nabij opvolgen.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant