Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke: “Geen sociale stad zonder socialisten!”

Vooruit Lokaal

Saturday 12

March 2022 17:56

Een nieuwjaarsreceptie organiseren, dat zat er nét nog niet in. Daarom organiseerde Vooruit Gent (nu we wel weer zonder beperkingen mogen samenkomen) op zaterdag 12 maart 2022 een ‘Lentedrink’, in – toepasselijk – de Red Loft in de Tolhuiswijk.

Onze nationale voorzitter Conner Rousseau kwam langs en ‘plaçeerde’ een woordje. Ook onze eigen, kersvers verkozen politiek voorzitter Joris Vandenbroucke sprak er bij de start de leden toe. Hij liet er geen twijfel over bestaan: Vooruit Gent is strijdbaar én ambitieus.

“Geloven dat we samen vooruit kunnen: het zit in ons DNA. Onze schepenen hebben pionierswerk verricht. Wij hebben niet laten begaan maar aangepakt. Onze oplossingen werken. Daar ben ik verdorie trots op! In 2024 gaan we naar de kiezer met een duidelijke ambitie: een grotere stempel drukken op onze stad. De enorme uitdagingen vragen socialistische oplossingen. Want die wérken. Ik voel bij onze militanten dat het geloof in onze waarden en oplossingen groot is. Ik durf optimistisch zijn. En ambitieus. Als we dezelfde passie die ik hier vandaag zie ook op straat tonen, dan kunnen we in 2024 echt grote stappen te zetten om Gent nog socialer, rechtvaardiger en eerlijker te maken. Voor u, voor mij, voor iedere Gentenaar.”

Onder de foto kan je de volledige toespraak lezen.

Beste vrienden, allemaal van harte welkom op onze Lentedrink.

Ein-de-lijk! Eindelijk kunnen we elkaar na twee zotte jaren allemaal terug zien. Zonder mondmaskers, zonder ontsmettingsgel, zonder afstandsregels. Het doet écht deugd om stevige handdrukken uit te wisselen en elkaar vast te kunnen pakken. Bij het begroeten aan de ingang merkte ik dat het precies toch nog wat aanpassen is, met reacties die varieerden van een voorzichtig vuistje tot blijken van grote huidhonger en knaldrang :-)

Ik ga geen namen noemen, maar wees gewaarschuwd!

*****

Vrienden, het mogen dan zotte jaren zijn geweest, ze hebben ons wél veel geleerd.

Dat Gent een solidaire stad is en blijft.

Dat de Gentenaars, als de nood hoog is, voor elkaar zorgen.

Dat ze met vele honderden, duizenden zelfs, de handen uit mouwen steken om vrijwillig te helpen.

Dat op zich al, is een fijne vaststelling.

We zien dat ook nu Poetins smerige oorlog in Oekraïne honderdduizenden mensen op de vlucht doet slaan. Vanmiddag stonden we met meer dan duizend Gentenaars onder de stadshal om onze solidariteit te betuigen met Oekraïne, maar er staan ook honderden Gentenaars klaar om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Gent is altijd een stad geweest van meer dan woorden, dus ook nu weer.

Rudy, er staat u als OCMW-voorzitter en schepen van Financiën, opnieuw een zware taak te wachten, om dit allemaal mee in goede banen te leiden. Maar we weten dat we op jou kunnen rekenen, ook dat hebben de corona-jaren ons geleerd.

Niet bij de pakken blijven zitten, mensen samenbrengen, positief zijn, geloven dat we samen vooruit kunnen. Het zit in het DNA van onze stad en het zit ook in het DNA van onze beweging. Niet alleen in Gent trouwens. We hebben ’t efkes lastig gehad, maar we zijn terug van, eigenlijk, nooit weggeweest.

In moeilijke omstandigheden zijn we blijven samenkomen, al is het van achter een computerscherm. We hebben ook acties gevoerd, voor propere straten, tegen knalpotterreur, tegen gokreclame, voor beter openbaar vervoer. We hebben 1 mei gevierd, met ballekes in tomatensaus die we schonken aan armoedeverenigingen. We hebben  mensen opgezocht en opgebeld. Dat is de kracht van solidariteit. En ik wil nog eens grote merci zeggen aan de vorige bestuursploeg, aan het team vrijwilligers dat ervoor gezorgd heeft dat we tijdens en tussen de lockdowns, nooit zijn stilgevallen.

Dikke merci ook aan jullie allemaal, aan onze militanten, om er ook telkens weer bij te zijn.

*****

Beste vrienden, ook in het stadsbestuur is Vooruit niet stilgevallen. Integendeel. Onze schepenen, Astrid, Rudy en tot voor kort Annelies - en ik zeg dit zonder blozen - hebben pionierswerk verricht. Wij hebben niet laten begaan en ondergaan, wij hebben vastgepakt en aangepakt. De feiten zijn wat ze zijn. Ga maar na.

Als de Gentse Feesten niet konden plaatsvinden, kwam Annelies op de proppen met haar “Knaldrangfonds” dat ervoor gezorgd heeft dat duizenden stadsgenoten op een coronaveilige manier konden genieten van Gentse creativiteit.

Wanneer duidelijk werd dat corona stevig inhakte op het mentaal welzijn van mensen, zorgde Rudy ervoor dat er in de wijkgezondheidscentra psychologen klaarstonden om kwetsbare mensen gratis bij te staan. Er is geen stad in Vlaanderen waar zoveel geïnvesteerd wordt in sociaal beleid als Gent. In een crisis merken kwetsbare mensen direct het verschil.

Racisme, discriminatie en hatespeech: niet bepaald corona-gelinkt, maar wel hardnekkige fenomenen die onze samenleving vergiftigen. Astrid gaat de strijd aan met praktijktesten en omstaanderstrainingen. Trainingen die mensen zich leren wapenen tegen, en leren reageren op discriminatie en intimidatie. Bestaat nergens elders. Is hier uitgevonden. ‘Made in Gent, by Vooruit!’

Minister Somers wil nu ook omstaanderstrainingen elders in Vlaanderen, voor minstens 2000 mensen. Wel, het ziet ernaar uit dat Astrid en haar team hier in Gent alleen al meer mensen kunnen overtuigen om die training te volgen. Waaronder trouwens ook onze eigen gemeenteraadsfractie, dat spreekt.

Een paar jaar geleden werd nog lacherig gereageerd wanneer we hier het woord ‘allochtoon’ afschaften. Die sossen met hun symboliek toch, werd gezegd. Ondertussen komen Vlaamse excellenties hier kijken hoe dat moet, racisme en discriminatie aanpakken. En pakken ze onze oplossingen over. Omdat onze oplossingen werken.

Dat is het resultaat van ons pionierswerk, hier in Gent.

Dat is het resultaat van het nemen van verantwoordelijkheid.

En ik ben daar verdorie trots op!

*****

Beste vrienden, we zijn voorbij de helft van deze bestuursperiode. Over tweeënhalf jaar gaan we naar de Gentse kiezer. Onze ambitie is heel duidelijk: meer impact. Wij willen als socialisten een grotere stempel drukken op onze stad. En daarvoor hebben we meer gemeenteraadsleden en meer schepenen nodig.

Want, vergis u niet, het solidaire Gent waar wij zo trots op zijn, is geen vanzelfsprekendheid. Die solidariteit staat onder grote druk. Van extremen die mensen tegen elkaar opzetten en hen verleiden met valse beloften. Van een Vlaamse regering die vindt dat sociale huisvesting, openbaar vervoer en welzijn besparingsposten zijn. En dat middenveldorganisaties en burgerinitiatieven overbodig zijn.

Dat wij hier in Gent een sterk sociaal weefsel hebben, is het resultaat van de keuzes die wij gemaakt hebben in al die jaren dat wij in het stadsbestuur zitten. En dat mag niet verloren gaan.

Bovendien staan we voor enorme uitdagingen die socialistische oplossingen vragen. Want dat zijn, zoals gezegd, de oplossingen die werken.

Ik noem er twee.

Een goede en betaalbare woning voor iedereen? Dat vraagt meer investeringen in sociale huisvesting en slimme oplossingen zoals Maxim en Conner voorstelden in het Vlaams Parlement, die ervoor kunnen zorgen dat mensen met een gewone job en zonder bergen cash of steun van ouders toch een kans hebben op de woningmarkt.

Een klimaatneutrale stad? En propere lucht? Heel graag. Maar dat vraagt collectieve oplossingen en investeringen - zoals beter openbaar vervoer, wijkisolatieplannen (zoals Gent Knapt Op, dat ook ooit begon als nieuw project bij het OCMW als ‘Dampoort Knapt Op’) en collectieve duurzame energiesystemen (dankzij Annelies kunnen Gentenaars participeren aan een project met 17000 zonnepanelen). Dat vraagt ook meer ondersteuning van mensen voor wie duurzame keuzes financieel niet evident zijn.

Gent wordt geen groene stad door een beleid dat alle verantwoordelijkheid bij de individuele burger legt. Dat is asociaal en dat wérkt ook niet. Kijk naar de Lage Emissie Zone: die legt de grootste inspanning bij lagere inkomens en dan blijkt ook nog eens dat dat maar weinig impact heeft op de luchtkwaliteit. Dus hebben wij onze voet gezet, het is dankzij het verzet van Vooruit in het stadsbestuur dat die LEZ niet wordt uitgebreid.

En de maatregelen die wél werken, die ervoor zorgen dat iederéén mee is, die zullen van ons moeten komen. Het is heel simpel, vrienden: geen sociale stad zonder socialisten!

Er is hier natuurlijk niemand die daaraan twijfelt. Ik voel elke dag bij onze militanten dat het geloof in onze waarden en oplossingen groot is. En ik ben er zeker van dat wij in 2024 een sterk palmares kunnen voorleggen. Mijn opsomming van realisaties was verre van volledig. En we gaan de komende jaren door op dat élan.

Maar te weinig Gentenaars weten dat. Te weinig mensen weten dat wij hier elke dag het verschil maken. En te veel Gentenaars zijn het contact met de politiek verloren, voelen zich niet betrokken bij wat we doen. Dat is trouwens niet alleen in Gent zo. Ik vertel u ook niets nieuws.

Het is daarom dat Conner zijn electro-shock heeft toegediend. Waarom sp.a Vooruit is geworden, waarom we van partij naar beweging vervellen. En we de ramen en deuren open zetten voor iedereen die samen met ons wilt werken aan oplossingen die iedereen vooruit helpen, die samen met ons ook met wat meer lef aan politiek wil doen, die gelooft in vooruitgang.

Daarvoor hebben we het grootste participatieproject ooit op gang gebracht, The Big Shift. Ook in Gent doen we mee met bijeenkomsten - hackatons - over wonen, over klimaat en over veiligheid. Iedereen is welkom.

We willen het geloof in politiek en in onze oplossingen ook versterken door in de federale regering te realiseren waar anderen over roepen: een deftig minimumpensioen van 1.500 euro, dat komt er. We versterken de koopkracht. Er is in decennia geen regering geweest die zoveel investeerde in gezondheidszorg als Frank Vandenbroucke doet. En ja, die btw-verlaging op energie zal er komen.

In Gent hebben we er met Emilie een extra gemeenteraadslid erbij, waardoor we met onze fractie in de gemeenteraad méér kunnen wegen, op méér thema’s. Jullie verkozen een partijbestuur met nieuwe gezichten. Ik zie dat de JongSocialisten zeer actief zijn en ondertussen een heel caféterras kunnen vullen.

*****

Beste vrienden, ik durf optimistisch zijn. En ambitieus. Maar vanzelf zal het niet gaan. Om terug meer impact te hebben op onze stad, hebben we iedereen in deze zaal keihard nodig. En ik ben zeer blij dat jullie hier allemaal zijn.

Als we dezelfde passie die ik hier vandaag zie ook op straat tonen, dan kunnen we in 2024 echt grote stappen te zetten om Gent nog socialer, rechtvaardiger en eerlijker te maken. Voor u, voor mij, voor iedere Gentenaar. Merci allemaal!


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant