Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke en Sven Taeldeman: ‘Pak knelpunten wijkmobiliteitsplan Dampoort-Oud Gentbrugge snel aan!’

Vooruit Gent

Tuesday 28

May 2024 16:28

Het wijkmobiliteitsplan Dampoort-Oud Gentbrugge blijft druk besproken, zowel in de wijk als in de Gentse gemeenteraad. Onze raadsleden Joris Vandenbroucke en Sven Taeldeman (tevens fractieleider) wonen in de wijk en volgen de situatie ter plaatse uiteraard op de voet. In de gemeenteraad van maandag 27 mei 2024 hadden ze een duidelijke boodschap voor de schepen van Mobiliteit.

“Vooruit wil nog voor de zomer bijsturingen om drie knelpunten aan te pakken. Ten eerste: de situatie op Gentbrugge-brug is onhoudbaar. Het is er te complex en te gevaarlijk, in het bijzonder voor fietsers. Ten tweede: er zijn straten die sinds de invoering (veel) meer verkeer te slikken krijgen, zoals de Burvenichstraat en de Verbindingsstraat. De ‘sluiproutes’ moeten er uit. En tot slot: het verkeer moet vlotter op hoofdassen zoals de Antwerpsesteenweg en de Land van Waaslaan. Dat is cruciaal als je sluiproutes wil aanpakken. Bovendien: ook dáár wonen mensen die recht hebben op een leefbare omgeving.”

De Vooruit-fractie stelt zich graag op als een partner om die knelpunten aan te pakken. “Wij zien zeer snelle eenvoudige ingrepen mogelijk (denk aan de herinrichting van het kruispunt Wolterslaan-Moysonlaan, of rechtdoor rijden over Gentbruggebrug) en willen ook de circulatie in en rond straten herbekijken als dat nodig is.”

Uiteraard is er meer tijd nodig om het hele plan te evalueren. Want gewoontes verander je niet zomaar. “Voor wie van verder weg komt, zou omrijden via de R4 een logische reflex moeten zijn. Heel wat lokale verplaatsingen kunnen wellicht anders dan met de wagen. Het plan is er niet enkel om het verkeer ánders te organiseren, het is ook de bedoeling om het volume duurzaam te verminderen. Daar is inderdaad tijd voor nodig.”

‘Iederéén moet er op vooruit gaan’

Wat Vooruit absoluut niét ziet zitten, is ‘het bord helemaal schoonvegen’ zoals N-VA voorstelt. “Dat heeft niets te maken met verkeersveiligheid of leefbaarheid maar alles met schijnheiligheid. N-VA beweert de polarisering te willen aanpakken maar pookt ze alleen maar op. Ze willen de stilstand (de achteruitgang, zelfs) organiseren, dat is nergens op gebaseerd. Wij gaan (wel) deur-aan-deur in heel de wijk om naar de mensen te luisteren. De overgrote meerderheid beseft dat er ingegrepen moest worden om de veiligheid en de leefbaarheid te verbeteren en is bereid om een eind om te rijden of zelfs minder vaak te rijden. Maar dan wel graag met vlotte steenwegen. Dat is de reden waarom dit plan er gekomen is. De ambitie moet zijn om ervoor te zorgen dat iederéén erop vooruit gaat.”

 

Alle info op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant