Nieuws

Joris: “Meer verkeersveiligheid en minder ongelukken dankzij onze duidelijke regels voor e-steps”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 20

April 2022 14:46

De e-step is een handig, snel en duurzaam vervoermiddel. De e-step veroorzaakt helaas ook veel ongevallen: meer dan 1.000 in 2021. Joris Vandenbroucke zorgt voor duidelijke regels bij het gebruik van een e-step. Op die manier maken we onze straten een stuk veiliger.

De e-step is vandaag niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Het is een handig, snel en duurzaam vervoersmiddel. Toch heeft de e-step nog geen volwaardige plaats in ons verkeer. Het voorstel van federaal parlementslid Joris Vandenbroucke dat werd goedgekeurd in de Kamer, brengt daar verandering in met duidelijke en veilige regels voor de e-step. 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Het aantal ongevallen met de e-step blijft stijgen

De e-step is geen onschuldig vervoermiddel, dat bewijzen de cijfers van VIAS. In 2021 waren in ons land ruim 1.000 ongevallen met gewonden bij gebruikers van een e-step. Dat zijn gemiddeld 3 ongevallen per dag. “Het echte aantal ongelukken ligt waarschijnlijk veel hoger”, zegt Joris. “Niet bij elk ongeluk doen mensen aangifte bij de politie. Die ongelukken staan dan ook niet in de statistieken.” 

Het aantal ongevallen met een e-step neemt ook elk jaar toe. In 2020 waren er 409, om in 2021 dus te stijgen tot meer dan 1.000. Een stijging van maar liefst 150%. 

Joris: “Er waren geen duidelijke regels. Mensen reden daardoor vaak met de e-step op het voetpad. Mijn voorstel brengt daar nu verandering in. Door het invoeren van duidelijke verkeersregels voor e-steps, zorgen we voor meer verkeersveiligheid, minder ongelukken en dus ook minder letsels.”

Door het invoeren van duidelijke verkeersregels voor e-steps, zorgen we voor meer verkeersveiligheid, minder ongelukken en dus ook minder letsels. 
Wat verandert voor de e-step?

“E-steps halen vaak snelheden tot 25 km/h. Wanneer je met een e-step op het voetpad rijdt, breng je jezelf en voetgangers in gevaar. Daarom beslissen we om e-steps niet langer op het voetpad toe te laten”, vervolgt Joris. 

Verder trekken we de minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische step gelijk met die voor een elektrische fiets. Joris: “Jongeren zijn zeker nog tot hun 16 jaar in volle ontwikkeling. Voor hen is het nog moeilijk om de risico’s van het verkeer juist in te schatten. Jongeren op een e-step, die makkelijk 25 km/h haalt, zorgen voor gevaarlijke situaties. 

Daarom komt er een minimumleeftijd tot 16 jaar. Enkel in situaties met zeer weinig of geen gemotoriseerd verkeer, kunnen jongeren nog een e-step besturen, zoals op de zeedijk, in speelstraten, voetgangerszones en woonerven.” 

“Wanneer ik in Gent rondloop en mensen met 2 op een e-step zie staan, houd ik altijd mijn hart vast. Dat is zo gevaarlijk”, maakt Joris zich zorgen. De derde maatregel om het gebruik van de e-step veiliger te maken, pakt dat aan. Het is nu verboden om passagiers mee te nemen, want e-steps zijn daar niet voor gebouwd. “Ook dat verhoogt de veiligheid van iedereen: de e-steppers en de mensen die zich in het verkeer begeven”, besluit Joris.

Ook dat verhoogt de veiligheid van iedereen: de e-steppers en de mensen die zich in het verkeer begeven.

Tot slot voorziet het wetsvoorstel van Joris nog enkele aspecten waarover de ministers van Mobiliteit het eens geraakten. Zo komen er technische voorschriften zoals de aanwezigheid van reflectoren, een bel en deftige remmen. In steden en gemeenten komen er parkeerregels voor deelsteps die vandaag vaak worden achterlaten op plekken die voetgangers hinderen.  

8-puntenplan

Met Joris zijn maatregelen zetten we al een goede stap richting een verkeersveilige samenleving. Het werk is uiteraard niet af. Op veel andere punten kan de verkeersveiligheid nog veel beter. 

Met Vooruit lanceerden we onlangs dan ook ons 8-puntenplan voor meer verkeersveiligheid. Lees er hier alles over.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.