Nieuws

Joris: “Krantenwinkels van Bpost mogen niet de toegangspoorten tot de gokindustrie worden”

Ronny Wolfcarius

Thursday 27

January 2022 11:57

→ Golden Palace neemt 170 krantenwinkels over van Bpost. Joris Vandenbroucke: “Dit is een totaal verkeerde keuze.” Lees meer ▼

→ Vooruit wil een duurzaam beleid met echte impact. Melissa Depraetere: “Gezinnen met torenhoge energiefacturen hebben niks aan 'one shot' oplossingen.” Lees meer▼

 • Joris: “De overheid moet gokken afremmen, niet aanmoedigen”

  Joris: “De core business van ieder gokbedrijf is gokken nóg verleidelijker maken dan het vandaag al is. Door gokken aan te bieden op zoveel mogelijk plaatsen. Door zoveel mogelijk mensen te confronteren met de verleiding om een gok te wagen. 

  Daarom neemt Golden Palace maar liefst 170 krantenwinkels van Bpost over. Want laat ons even duidelijk zijn: Golden Palace is niet geïnteresseerd in de krantenverkoop. Krantenverkoop is het perfecte alibi om elke dag en aan zoveel mogelijk mensen hun gokproducten aan te bieden. Dat verzin ik niet, dat zeggen ze zelf.”

  Maar liefst 400.000 Belgen vertonen vandaag al risicovol gokgedrag. Met heel wat financiële miserie tot gevolg. Bpost is nog steeds een overheidsbedrijf. En de overheid moet gokken afremmen, niet aanmoedigen. Het openen van 170 bijkomende gokgelegenheden gaat dan ook regelrecht in tegen het anti-gokbeleid van deze regering. 

  Ik vind het ongelofelijk dat iedereen straks, dankzij Bpost, een gokje kan wagen in treinstations, shoppingcentra en zelfs ziekenhuizen.

  “Ik vind het ongelofelijk dat we, dankzij Bpost, straks met z’n allen een gokje kunnen wagen wanneer we een krant kopen. In treinstations, metrostations, winkelstraten, shoppingcentra en zelfs ziekenhuizen. Dat is toch hallucinant?”, gaat Joris verder. 

  Vooruit vindt dat de raad van bestuur van Bpost een totaal verkeerde keuze heeft gemaakt met de verkoop van haar krantenwinkels aan een gokbedrijf. Het kan niet de bedoeling zijn om gokken dichter bij de mensen te brengen. 

   LEES OOK  Joris Vandenbroucke: "De valsspelers moeten eruit" >

  Joris: “U heeft het over ‘ethisch aandeelhouderschap’. Het is de moment om dat als grootste aandeelhouder van Bpost waar te maken. Deze transactie zou eind februari afgerond zijn, laat Bpost weten. Dat geeft de federale regering nog een maand de tijd om in te grijpen. Die 170 krantenwinkels van Bpost mogen niet de toegangspoorten tot de gokindustrie worden voor miljoenen Belgen. Want dan wordt het dweilen met de kraan open.” 

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Melissa: “Mensen zijn radeloos en rekenen op ons. Verlaag de btw naar 6%”

  De hoge energieprijzen zijn voor heel wat mensen in ons land een harde realiteit: Facturen die driemaal hoger liggen en voorschotfacturen die oplopen tot duizenden euro’s. 

  Melissa: “Mensen zijn radeloos en rekenen op ons om in te grijpen. Ik heb hier al eerder gestaan. Ik heb u al eerder bevraagd, minister. Vorige week zei u: 

  “Meer ten gronde vind ik dat de regering de gelegenheid te baat moet nemen om beleid te voeren.

  Dat beleid mag zich niet enkel concentreren op een eenmalige compensatie, maar moet een antwoord bieden op de vraag hoe we onze burgers duurzaam toegang geven tot goedkope energie.”


  Dat steunen wij volledig. Het voorstel van Vooruit is duidelijk: verlaag de btw naar 6%, en stuur het beleid sociaal en ecologisch bij met accijnzen. Accijnzen kunnen een eerlijke regelaar zijn, een hoog btw-tarief is dat niet. Zo voeren we een duurzaam beleid en zorgen we voor echte impact. Dat is een sterke overheid die doet wat moet gebeuren. Gezinnen met torenhoge energiefacturen hebben nu niks aan 'one shot' oplossingen.” 

  Gezinnen met torenhoge energiefacturen hebben niks aan 'one shot' oplossingen.

  Deze week kondigden de energieleveranciers nog aan dat een btw-verlaging pas 3 maanden na een regeringsbeslissing kan toegepast worden. Dat aanvaardt Vooruit niet. Als zij zelf in staat zijn om de factuur te verhogen met één vingerknip, dan lukt het ook om die snel te verlagen. 

   LEES OOK  Melissa: "Het is nu tijd voor actie. Verlaag de btw voor energiefacturen naar 6%" >

  Alle meerderheidspartijen zijn het erover eens dat een oplossing voor de hoge energiefactuur snel nodig is. De wil is er, laat ons nu tot actie over gaan. Ik hoop oprecht dat we hier volgende week niet opnieuw staan want hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het is voor iedereen die nu met die hoge facturen geconfronteerd wordt. Op onze steun kan u rekenen, ons voorstel ligt op tafel”, besluit Melissa.

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.