Jinnih Beels na digitale sessie: “Vertrouwen in politie en justitie begint met luisteren naar elkaar”
Team Vooruit
Monday 17
May 2021 22:57
Het vertrouwen van de mensen in politie en justitie zit al lange tijd onder het vriespunt. Hoe komt dat? En wat is de oplossing? Om dat uit te zoeken gingen we met meer dan 50 van jullie in gesprek. Ook Jinnih Beels, schepen van onderwijs en jeugd in Antwerpen en voormalig politiecommissaris deelt haar ideeën. Net als Jelle Janssens, docent Criminologie aan de Universiteit Gent en Filip Van Hende, raadsman in assisenzaken.
Waarom is er zo weinig vertrouwen in politie en justitie?
De deelnemers aan de sessie gaven aan hoeveel ze vertrouwen ze hebben in politie en justitie: respectievelijk 6,4 en 6,1 op 10. “Dat is geen vette” vindt Jinnih. “Daar zit de actualiteit natuurlijk voor iets tussen. De politie kwam recent vaak negatief in het nieuws. Denk maar aan de zaak-Chovanec, de zaak-Jonathan Jacobs, de moord op George Floyd…
De politie moet er zijn voor elke burger en moet elke burger gelijkwaardig behandelen. Als er sprake is van geweld door de mensen die je eigenlijk moeten beschermen, komt dat extra hard aan
In deze pandemie ziet de politie er ook op toe dat mensen niet in grote groepen samenkomen. Een moeilijke taak die hun niet in dank wordt afgenomen. Toegegeven, op sommige plaatsen liep het ook wel uit de hand.”
Straffeloosheid en politiegeweld aanpakken is prioriteit
De deelnemers stemden ook op de huidige prioriteiten. Het gevoel van straffeloosheid aanpakken noemen ze prioriteit nummer één. Zo vinden sommigen dat criminelen lang niet genoeg gestraft worden. Advocaat Filip Van Hende ziet daar een gedeeltelijke verklaring voor: “Vandaag zijn er veel meer alternatieve straffen. Daar ben ik overigens voorstander van. Rechters zetten mensen nu vaker onder elektronisch toezicht of geven een werkstraf. Zulke straffen zijn natuurlijk minder zichtbaar dan een gevangenisstraf.”
Vroeger kende de wijkagent iedereen en omgekeerd. Dat is vandaag niet meer realistisch. De wereld is veranderd. We moeten de nabijheid van de politie vergroten
Een ander belangrijk veiligheidsthema voor de deelnemers is, weinig verrassend, het aanpakken van politiegeweld. Jinnih noemt dat een terechte bezorgdheid: “De politie moet er zijn voor elke burger en moet elke burger gelijkwaardig behandelen. Als er sprake is van geweld door de mensen die je eigenlijk moeten beschermen, komt dat extra hard aan. Geweld tegen de politie is natuurlijk evenmin goed te praten.”
Hoe herstellen we het vertrouwen?
Deelnemer Nick heeft wel ideeën hoe we het vertrouwen kunnen herstellen: “Vroeger kende de wijkagent iedereen en omgekeerd. Dat is vandaag niet meer realistisch. De wereld is veranderd. We moeten de nabijheid van de politie vergroten, vind ik.”
Jinnih denkt er precies hetzelfde over: “Daar strijden we in Antwerpen al jaren voor. Veel politiemensen komen alleen in een negatieve context in contact met burgers. In de filosofie van gemeenschapsgerichte politiezorg bouwen wijkagenten net een positieve band op met de mensen in hun buurt. Politiemensen moeten zichtbaar en aanspreekbaar zijn, zelfs voor algemene vragen. Zo kunnen ze correct doorverwijzen.”
De burger heeft het recht om af en toe ambetant te doen. Tegen dat stootje moet de politie dan ook kunnen
Prof. Jelle Janssens bevestigt: “Veiligheid is mensenwerk. Als je een buurt vol camera’s hangt, controleer je veel te veel. Dat heeft een omgekeerd effect. Politiemensen die dicht bij de burger staan, zijn onvervangbaar. Ik ben dan ook niet verbaasd dat 56% van de deelnemers aan de sessie zich niet veiliger voelt door camera’s op straat.”
Naast investeren in basisdienstverlening en dicht bij de mensen staan, ziet Jinnih ook een oplossing in extra opleidingen en het aantrekken van experts. Bijvoorbeeld voor de bestrijding van terreur en cybercriminaliteit.
En de belangrijkste stap om het vertrouwen te herstellen? Dat burgers en de politie naar elkaar luisteren en samen werk maken van één verhaal, besluit Jinnih Beels: “De politie is een essentieel onderdeel van onze samenleving. Ze beschermen fundamentele waarden als vrijheid, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid en staan ten dienste van de burger. Die laatste heeft het recht om af en toe ambetant te doen. Tegen dat stootje moet de politie dan ook kunnen.”
Geef ook jouw gedacht!Ook zin om je ideeën te delen over een essentieel thema van onze samenleving? Met jouw input gaan we aan de slag om de prioriteiten te bepalen. Schrijf je gratis in op een digitale sessie in minder dan 1 minuut en reserveer je plekje. |
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024