Nieuws

LOKAAL: IN DE PERS: Schepen El Ouakili: “Kinderopvang is veel te belangrijk om alleen aan Vlaanderen over te laten”

Vooruit Hasselt

Monday 02

October 2023 11:51

Afgelopen weekend verscheen in Het belang van Limburg volgend artikel van journalist Ruben Steegen: 

 

Rheia, Kamiel, Charlotje … Hasselts schepen voor Kinderopvang Habib El Ouakili (Vooruit) rolde het afgelopen jaar van de ene kinderopvangcrisis in de andere. “Als stad loop je bij een sluiting constant achter de feiten aan omdat we te weinig bevoegdheden krijgen.” El Ouakili roept de Vlaamse regering op om meer armslag te geven aan steden en gemeenten.

De beslissing van Vlaanderen om 270 miljoen euro extra te investeren in kinderopvang kon maandag op luid applaus rekenen in het Vlaams Parlement, maar bij Habib El Ouakili heerste allesbehalve een feeststemming. “Uiteraard is elke cent extra meer dan welkom, maar er moet dringend iets veranderen aan de organisatie van kinderdagverblijven willen we de sluitingen van crèches een halt toeroepen.”

El Ouakili weet waarover hij spreekt. Sinds 2022 verdwenen in Hasselt 150 opvangplaatsen in de niet-inkomensgerelateerde kinderdagverblijven en bij onthaalouders. Er kwamen slechts vijftig plaatsen bij. “Vandaag zitten we in Hasselt met wachtlijsten tot eind 2024 en wij zijn lang geen uitzondering.”

Sinds de sluiting van het Hasseltse kinderdagverblijf Rheia in november 2022 is Habib als bevoegd schepen eigenlijk non-stop op zoek naar extra opvang in zijn stad. Begin september van dit jaar kwam daar de sluiting van kinderdagverblijf Kamiel bovenop. Opnieuw zaten 35 kindjes van de ene op de andere dag zonder opvang. De toekomst oogt somber, met donkere wolken boven kinderdagverblijf Charlotje. Ook Het Zonnetje in Stevoort staat sinds kort onder verhoogd toezicht van het agentschap Opgroeien.

Geen middelen

“Telkens opnieuw komen ouders na een sluiting bij de stad aankloppen, maar we hebben nauwelijks de middelen en bevoegdheden om extra plaatsen te creëren”, zucht Habib. Volgens de schepen heeft Vlaanderen deze crisis zelf in de hand gewerkt toen het in 2019 besliste om het aantal begeleiders per kind te verhogen. “Op heel korte termijn kwam er capaciteit bij, maar daardoor steeg de werkdruk en daalde de kwaliteit van de zorg. Uitgebluste medewerkers stapten uit de sector, crèches kregen negatieve inspecties omdat ze met te weinig personeel zaten … Er is in 2019 een perfecte storm gecreëerd waardoor vandaag de ene na de andere crèche de deuren sluit. De klappen vallen vooral in de hoek van de niet-inkomensgerelateerde initiatieven, die al jaren ondergefinancierd zijn.”

Handen en voeten

Dat laatste pakt Vlaanderen vanaf 2024 aan met 270 miljoen euro extra middelen, maar volgens de Hasseltse schepen is er naast extra centen dringend nood aan een verschuiving van bevoegdheden van Vlaanderen naar het lokale niveau. “Als schepen van Kinderopvang ben je door Vlaanderen aan handen en voeten gebonden”, vertelt El Ouakili. “Je hebt de ouders, de crèches en het Agentschap Opgroeien. Een lokaal bestuur heeft in die driehoeksverhouding nauwelijks iets te zeggen. Nochtans is dat gebrek aan lokale ondersteuning de oorzaak van heel wat problemen. De afstand tussen het agentschap en de crèches is veel te groot. Wij zouden op lokaal vlak een veel doortastender beleid kunnen voeren als we daar de middelen en bevoegdheid voor krijgen. Net zoals we die wel hebben voor de buitenschoolse kinderopvang. Die aanpak werkt. Met onze lokale kennis in domeinen als armoedebestrijding, onderwijs, jeugd, woonbeleid en vergunningen zouden we de crèches veel beter kunnen ondersteunen.”

Privacy

De schepen heeft aan den lijve ondervonden hoe machteloos hij stond na de sluitingen van Rheia, Charlotje en Kamiel. “Ouders zaten met de handen in het haar, maar wij kregen als stad niet eens de lijsten met namen van getroffen gezinnen. Je wilt niet weten hoe lang het bij Kamiel heeft geduurd voordat we precies wisten hoeveel kinderen opvang nodig hadden. Maar tegelijkertijd komen er wel boze mails en telefoons binnen van ouders en familieleden die vinden dat de stad hen in de steek laat. Ik heb nu een aantal acute sluitingen meegemaakt en telkens loop je als stad achter de feiten aan. Dat is ontzettend frustrerend, want als lokaal bestuur hebben we de kennis in huis om snel te schakelen. Daarom mijn vraag aan Vlaanderen om ons die bevoegdheden te geven. Kinderopvang is veel te belangrijk om alleen aan Vlaanderen over te laten. Geef meer daadkracht aan de lokale besturen.”

 

Bekijk het artikel op hbvl.be

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant