Nieuws

LOKAAL: Hoe Rudy, Pascal en Burak Gentenaars vooruit helpen (deel 5)

Vooruit Lokaal

Tuesday 19

September 2023 16:29

Rudy Coddens is al sinds 2012 voorzitter van het OCMW. Pascal Verbeke was al OCMW-raadslid en is sinds 1 januari 2019 lid van het ‘Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst’, de opvolger van de OCMW-raad. Burak Nalli werd op 25 oktober 2021 lid van het BCSD, in de plaats van Emilie Peeters die gemeenteraadslid werd. Samen maken Rudy, Pascal en Burak dagelijks het verschil voor heel veel Gentenaars. “Solidariteit is ons hoogste goed”.

Maar: wat doét het BCSD eigenlijk? In een korte reeks geven we graag 10 mooie voorbeelden, elke maand één.

Deel 5: Mensen in (tijdelijke) geldnood terug vooruit helpen

Ook voor een gezin dat alles netjes op een rijtje heeft kan het snel fout gaan. Als één van de partners ziek wordt bijvoorbeeld, en niet langer kan gaan werken. Plots volstaat het gezinsbudget niet meer, blijven facturen onbetaald en lopen de schulden op.

Steun van het OCMW – waarover wordt beslist door het BCSD - kan dan wonderen doen. Voor mensen zoals Jan en Hilde (*) bijvoorbeeld.

Jan is 50 jaar, zijn partner Hilde 49. Ze hebben drie kinderen. Hilde krijgt te kampen met zware psychische problemen waardoor Jan niet langer fulltime kan gaan werken. Hij moet voor de kinderen te zorgen. Doordat de druk te groot wordt en hij die niet (alleen) aan kan, verliest hij de controle over het beheer van de centen. De huur en de energiefacturen worden niet (tijdig) betaald, waardoor ze in schuldbemiddeling terechtkomen.

Het OCMW kent Jan en Hilde ‘leefloon in opleg’ toe: het vult het deeltijdse loon van Jan aan tot aan het leefloon zodat ze menswaardig kunnen leven tot Jan opnieuw voltijds kan werken. Het OCMW neemt tegelijk de huurachterstal en de energiefacturen ten laste, brengt het kindergeld opnieuw in orde, en zorgt er voor dat het gezin alle uitkeringen van de federale overheid krijgt waar het recht op heeft. Er wordt ook budgetbeheer opgestart, waardoor de vaste kosten en openstaande schulden gemakkelijker terugbetaald worden.

Ondertussen zijn de grootste problemen weggewerkt. Over een paar maanden kunnen Jan, Hilde en de kinderen de draad van het ‘normale leven’ terug opnemen.

 

(*) De case is echt, de naam fictief omwille van de privacy.

Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant