Nieuws

LOKAAL: High-Five campagne motiveerde zo’n 1000 Hasseltse leerlingen om al fietsend of wandelend naar school te gaan

Vooruit Hasselt

Wednesday 07

June 2023 16:51

Nu het schooljaar ten einde loopt maakt stad Hasselt de evaluatie op van haar project ‘High-Five’. “Een campagne die kinderen op een speelse manier motiveert om te stappen of fietsen naar school”, duidt schepen Marc Schepers bevoegd voor Mobiliteit.  “De 4 Hasseltse scholen die deelnamen kenden dit jaar een fantastisch resultaat. Niet alleen was het enthousiasme bij de deelnemende leerlingen bijzonder groot, ze hebben dit jaar samen maar liefst zo’n 130.000 km al fietsend of te voet afgelegd naar school.” Deze gezamenlijke inspanning spaarde bovendien 15 ton CO2 uit. “Gezien dit succes, zetten we het project volgend schooljaar verder in 4 andere Hasseltse scholen”, aldus Schepers.

 

Veilige schoolomgevingen zijn een prioriteit voor Hasselts schepen Marc Schepers, bevoegd voor mobiliteit en stadsontwikkeling. Deze bestuursperiode wordt er ook sterk op ingezet: in elke lagere school worden na een mobiliteitsonderzoek de nodige ingrepen doorgevoerd om leerlingen die laatste meters naar de schoolpoort in alle veiligheid en in alle comfort te laten afleggen.

 

Een belangrijke factor in zo’n veilige schoolomgeving is de auto, want hoe minder autobewegingen kort aan de schoolpoort, hoe groter de verkeersveiligheid. Om de leerlingen dus zo veel mogelijk te stimuleren om te voet of met de fiets naar school te komen werd begin dit school gestart met het project High-Five. “4 Hasseltse basisscholen tekenden in op deze campagne’, duidt Schepers. “De opzet is simpel: elk kind dat stapt of fietst krijgt een slim polsbandje. Hiermee kunnen ze, op weg naar school, ‘high fiven’ met de handjes bevestigd aan de verschillende gele palen die terug te vinden zijn in de buurt van de school.” Door hun polsbandje te scannen verzamelen ze digitale punten, die ze vervolgens kunnen inruilen tegen leuke beloning. Denk aan zwembadtickets, extra speeltijd of wat lekkers. “De campagne stimuleert niet enkel duurzaam gedrag, Mascotte Five zorgt op een spelende manier ook voor de verbetering van hun verkeersvaardigheid.

 

Duidelijke gedragsverandering

Nu het schooljaar ten einde loopt, maakt Schepers de evaluatie van dat eerste (proef)jaar High-Five. “In SBS Kuringen, De Puzzel, Kindercampus De Hazelaar en Kindercampus Tuinwijk wisten we maar liefst 1000 leerlingen te bereiken. Dat is 72% van het totaal aantal leerlingen.” Dat het enthousiasme onder die leerlingen groot was, merken ze in ’t Scheep duidelijk aan de resultaten. “Maar liefst 45.000 high fives werden uitgedeeld aan de verschillende gele palen”, weet Schepers. “In totaal werd er dan ook zo’n 130.000 km met de fiets of te voet afgelegd naar school. Hiermee wisten onze 4 basisscholen zo’n 15 ton CO2 uit te sparen.” De populairste beloningen in Hasselt waren tickets voor Jumpsquare en het stedelijke zwembad Kapermolen.

 

Basisschool De Puzzel in Runkst kijkt ook tevreden terug op dit jaar. “Elk schooljaar besteden wij natuurlijk de nodige aandacht aan verkeersveiligheid en aan fietsen”, vertellen de medewerksters van het secretariaat. “Met de komst van High-Five besloten we om hier ons jaarthema van te maken.” De Puzzel wist een heel aantal leerlingen motiveren om te kiezen voor de fiets of al stappend naar school te gaan. “Uiteraard waren de vele leuke prijzen een fantastische motivatie, maar onze leerlingen waren heel enthousiast om mee te werken.” 

 

Blijven motiveren

Volgend schooljaar zet Stad Hasselt het project High-Five alvast verder in 4 andere basisscholen. “Via High-Five wilden we in de eerste plaats mensen in beweging krijgen en dat is duidelijk gelukt”, verklaart Schepers. “Natuurlijk willen we alle Hasseltse schoolomgevingen zo veilig mogelijk en daarom moeten we zoveel mogelijk leerlingen en ouders overtuigen om te kiezen voor de fiets. Vanaf september gaan we alvast aan de slag in 4 nieuwe scholen. De schepen wil ook kijken hoe ze de hele campagne kan verduurzamen. “Samen met de organisatie High-Five bekijken we niet enkel hoe we zoveel mogelijk leerlingen kunnen bereiken, maar ook hoe we steeds de vinger op de pols kunnen houden in de scholen waar het project is afgelopen.” 

 

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant