Nieuws

Hannes: “De Vlaamse regering laat onze gezinnen in de steek. Stop de besparingen op het kindergeld”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 04

May 2022 14:00

→ Een half jaar geleden besliste de Vlaamse regering om te besparen op het Groeipakket, de voormalige kinderbijslag. Na veel druk gaven minister Beke en de CD&V-voorzitter eindelijk toe om die besparing terug te draaien. Die belofte wordt verbroken. Hannes Anaf: “De Vlaamse regering laat onze gezinnen in de steek.” Lees meer ▼

→ Het lerarentekort in het onderwijs is al langer alarmerend. En alsof scholen het nog niet druk genoeg hebben, mogen ze nu zelf hun plan trekken om nieuwe leerkrachten aan te werven. Steve Vandenberghe reageert verontwaardigd. Lees meer ▼

 • Hannes: “Minister Beke breekt opnieuw belofte om het kindergeld te indexeren”

  Een half jaar geleden besliste de Vlaamse regering om te besparen op het Groeipakket, de kinderbijslag van vroeger. “Terwijl steeds meer gezinnen moeten aankloppen bij het OCMW om hun facturen te betalen - mensen die nooit dachten dat ooit te moeten doen - bespaart de Vlaamse regering op gezinsbudgetten. Op de kap van onze kinderen”, stelt Vlaams parlementslid Hannes Anaf.

  Terwijl gezinnen moeten aankloppen bij het OCMW om hun facturen te betalen, bespaart de Vlaamse regering op gezinsbudgetten. 
  Indexering kindergeld was breekpunt voor CD&V

  In september protesteerde Vooruit al hevig tegen deze besparing. Wij deden toen ook verschillende voorstellen om de strijd tegen kinderarmoede te versterken. “En toch veegde de Vlaamse regering het ene na het andere voorstel van tafel”, gaat Hannes verder. “Ze koos voor een platte besparing. Hun uitleg? ‘We stellen vandaag vast dat de levensduurte minder snel stijgt dan verwacht’. Wat een flauwekul.

  Enkele weken geleden benadrukte ik dat slechte beslissingen altijd nog rechtgezet kunnen worden. Zeker wanneer de omstandigheden drastisch veranderen.” Even leek CD&V te luisteren. Want na veel druk gaf ze uiteindelijk toe. De besparing op het kindergeld zou worden teruggedraaid bij de begrotingscontrole. Meer zelfs, dat was een breekpunt voor CD&V.  

  “De besparing op het kindergeld zou worden teruggedraaid.” Die belofte werd opnieuw verbroken.
  Belofte opnieuw verbroken door Vlaamse regering

  Hannes: “Die belofte heeft de Vlaamse regering opnieuw verbroken. De besparingen op het kindergeld werden zelfs niet besproken tijdens de begrotingscontrole. De Vlaamse regering kan die besparingen dus ten vroegste terugdraaien in januari 2023. Intussen moeten gezinnen hun plan blijven trekken. Ik heb er weinig vertrouwen in.”

  LEES OOK Hannes Anaf: "Elk kind een eerlijke start? Investeer in onze kinderopvang" > 

  Tijdens de coronacrisis hebben wij samen de bedrijven die het moeilijk hadden gesteund. Nu hebben onze gezinnen het moeilijk en de Vlaamse regering laat hen in de steek. “Terwijl de federale regering verschillende maatregelen neemt om de koopkracht te ondersteunen, verhoogt de Vlaamse regering keer op keer de kosten van de mensen”, besluit Hannes.

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Steve: “Pak het lerarentekort nú echt aan. Investeer in leerkrachten en in hun klas”

  “De Vlaamse regering lijkt zijn inspiratie te halen uit kinderliedjes”, begint Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe. “Er werden al 10.000 luchtballonnen opgelaten over de aanpak van het lerarentekort. Daar schiet het onderwijs helaas niets mee op.”

  Lerarentekort is alarmerend

  “En de luchtballonnen van de Vlaamse regering kleuren de hemel helaas niet blauw, Ze zitten vol gebakken lucht”, reageert Steve verontwaardigd. “Het lerarentekort moet opnieuw weggewerkt worden met een ‘trek-uw-plan-beleid’. Alsof scholen het nog niet druk genoeg hebben, moeten ze nu maar hun plan trekken om nieuwe leerkrachten aan te werven. Zonder ondersteuning. ‘Zoek het zelf uit’, klinkt het.”

  Alsof scholen het nog niet druk genoeg hadden, moeten ze nu maar hun plan trekken om nieuwe leerkrachten aan te werven. Zoek. Het. Uit.

  Het lerarentekort in het onderwijs is al langer alarmerend. Steve: “Ik kaartte dit al aan in oktober. Dit is één van de grootste crisissen ooit voor het onderwijs. Jaar na jaar neemt het lerarentekort toe en het onderwijs van onze kinderen lijdt eronder. Leerlingen krijgen soms maandenlang geen les. De leerkrachten die er zijn, vallen uit door burn-outs. En internationaal scoort ons onderwijs steeds slechter.”

  Scholen moeten zelf op zoek naar nieuwe leerkrachten

  In plaats van scholen de problemen zelf te laten oplossen, verwacht Vooruit een sterke Vlaamse overheid die weet en doet wat nodig is. “Investeer in leerkrachten en in hun klas. Maak de job aantrekkelijker en de leerkrachten zullen volgen. De werkdruk is nu te hoog, de kwaliteit van ons onderwijs neemt af en de vraag naar betere arbeidsvoorwaarden stijgt.

  Leerlingen krijgen soms maandenlang geen les. De leerkrachten die er zijn, vallen uit door burn-outs. En internationaal scoort ons onderwijs steeds slechter. 

  Wij verwachten meer van de Vlaamse overheid die altijd beweerde dat ze het beter zou doen op vlak van onderwijs. Een overheid die zei dat er geen investeringen nodig waren. Een overheid die dacht dat ze slim genoeg waren om de problemen aan te pakken.

  Wel, hier staan we opnieuw. Met minder leerkrachten, met minder resultaten en met steeds minder verwachtingen. De Vlaamse minister voor Onderwijs besteedt zijn eigen taken uit en blijft de schuld bij anderen leggen. Dat is geen beleid voeren.” 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant