Nieuws

Hannes: “Als het om onze kinderen en ouderen gaat, is alleen 100% zekerheid op goede zorg voldoende”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 25

May 2022 16:00

→ Ouderen die geen eten krijgen. Ouderen die elektroshocks krijgen. De lijst met schokkende verhalen over de verwaarlozing van onze ouderen wordt steeds groter. Hannes Anaf: “Het zijn verhalen die we ook horen uit de kinderopvang. Terwijl de overheid net onze meest kwetsbaren moet beschermen.” Lees meer ▼

→ Het onderwijs trekt opnieuw aan de alarmbel. De werkingsmiddelen van scholen zijn al jaren niet geïndexeerd. Onze scholen liepen de voorbije 15 jaar al meer dan 300 miljoen euro mis. Hannelore Goeman roept de Vlaamse regering op: “Gebruik het budget dat beschikbaar is om de betaalbaarheid van ons onderwijs te garanderen.” Lees meer ▼

  • Hannes: “Opnieuw 3 woonzorgcentra op de zwarte lijst. En het zijn geen onbekenden”

    De lijst met schokkende verhalen over verwaarlozing van onze ouderen wordt steeds groter. Ouderen die geen eten krijgen. Ouderen die elektroshocks krijgen. Of een bewoner die blind is en tijdens het eten volledig aan zijn lot wordt overgelaten. 

    “Verhalen die we ook hoorden uit de kinderopvang. Terwijl de overheid net onze meest kwetsbaren moet beschermen. Onze ouderen. Onze kinderen. Dat is een taak van ons allemaal én vooral van de minister van Welzijn”, begint Vlaams parlementslid Hannes Anaf.

    Ouderen die geen eten krijgen. Ouderen die elektroshocks krijgen. Terwijl de overheid net onze meest kwetsbaren moet beschermen.

    3 woonzorgcentra kwamen opnieuw op de zwarte lijst. En het zijn geen onbekenden. De zwarte lijst telt nu 18 woonzorgcentra. In de kinderopvang zijn er ook zo’n 40 à 50 crèches waar het echt niet goed gaat.

    Hannes: “De crèches die al met het gerecht in aanraking kwamen, krijgen nu een herevaluatie. Dat is natuurlijk een goede zaak. Het is alleen jammer dat die evaluatie nu pas gebeurt. Na al die tijd, na al die waarschuwingen. En vooral: pas na de getuigenis van het parket in de onderzoekscommissie en na alle krantenartikels. Ik vind dat onbegrijpelijk.”

    LEES OOK Hannes: "De Vlaamse regering doet te weinig om kwetsbaren te beschermen" > 

    De lat moet véél hoger

    Voor Vooruit is het duidelijk: als het om onze kinderen en ouderen gaat, is alleen 100% zekerheid op goede zorg voldoende. Ouders moeten 100% zeker zijn dat hun kindje veilig is in de kinderopvang. Kinderen moeten 100% zeker zijn dat hun ouders in het woonzorgcentrum gewassen worden, voldoende eten krijgen en veilig kunnen slapen. 

    Als er aanwijzingen zijn dat het misgaat, zoals bijvoorbeeld een klacht bij het gerecht, moet de zorginspectie meteen langsgaan. 

    “Zijn er aanwijzingen dat het misgaat? Bijvoorbeeld een klacht bij het gerecht? Dan moet de zorginspectie meteen langsgaan. We mogen echt niet minder verwachten. Ik heb ondertussen meer dan 300 verslagen van de zorginspectie gelezen. Eerlijk? Daar word je niet vrolijk van. Er is echt een groot probleem in onze ouderenzorg. Na 20 jaar CD&V zijn er heel wat uitdagingen. In onze ouderenzorg gebeuren heel wat goede dingen, maar er zijn te veel cowboys. En dat slechte imago straalt af op de hele sector. 

    Vooruit hoopt dat de nieuwe minister van Welzijn een duidelijke grens trekt: tot hier en niet verder. Op onze steun kan de Vlaamse minister rekenen”, besluit Hannes.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Hannelore: “Het budget is er. Investeer in ons onderwijs.”

    Het onderwijs trekt opnieuw aan de alarmbel. De werkingsmiddelen van scholen zijn al jaren niet geïndexeerd. Onze scholen liepen daardoor de voorbije 15 jaar al meer dan 300 miljoen euro mis. “300 miljoen euro. Dat is gigantisch veel”, reageert Hannelore Goeman in het Vlaams Parlement. “Zeker wanneer de inflatie torenhoog is en de energieprijzen door het dak gaan.” 

    Besparingen van de voorbije 15 jaar laten zich keihard voelen

    En de gevolgen laten zich keihard voelen. De getuigenissen van leerkrachten en directeurs zijn duidelijk. Scholen kunnen binnenkort hun energiefactuur niet meer betalen, ze moeten broodnodige renovaties uitstellen of besparen op lesmateriaal, educatieve uitstappen of extra ondersteuning bij zorgtaken en opvang.

    De voorbije 15 jaar bespaarde de Vlaamse regering op ons onderwijs. Wie daarvoor de prijs betaalt? Leerkrachten, leerlingen én ouders. 

    “Wie moet de prijs betalen voor die besparingen?”, gaat Hannelore verder. “Leerkrachten, leerlingen én ouders. Want de kwaliteit van ons onderwijs lijdt daaronder. En ook de de job van leerkracht verliest aantrekkelijkheid. Zij moeten steeds meer doen, met steeds minder.

    De kans is groot dat scholen geen andere keuze hebben dan een deel van de kosten door te schuiven naar de ouders. Dat haalt de betaalbaarheid van ons onderwijs nog verder onderuit.

    LEES OOK Hannelore: "Kinderen zonder honger in de klas, dat is toch de basis?" > 

    Gebrek aan middelen bedreigt de kwaliteit van ons onderwijs

    Hannelore: “Directeurs weten echt niet meer wat ze moeten doen. Jarenlang hebben ze zich dubbel geplooid en in bochten gewrongen om de rekening te doen kloppen. Maar nu is het vat echt af.” 

    Het gebrek aan middelen bedreigt de kwaliteit van het onderwijs. In 2014, toen Vooruit de minister van Onderwijs leverde, verhoogden wij wél de werkingsmiddelen van scholen. De Vlaamse regering heeft een andere kijk op de index. Dat blijkt ook uit de begrotingsaanpassing. 

    Het beste onderwijs geven aan elk kind, dat is de ambitie van Vooruit. Het budget is er. Investeer in ons onderwijs.

    “Als mensen extra moeten betalen, is de Vlaamse regering de eerste om de index toe te passen. Maar haar eigen uitgaven, als het gaat om wat mensen moeten krijgen, gaan niet omhoog. Gelukkig is dat voor de federale regering wel anders. Die indexeert de dotatie, waardoor de Vlaamse regering meer dan 1,3 miljard extra krijgt. 

    Want het beste onderwijs geven aan elk kind, dat is de ambitie van Vooruit. Als ik vandaag met leerkrachten en directeurs praat, hoor ik dat de kwaliteit van ons onderwijs alleen maar achteruit gaat. Ze kunnen nu zelfs de basis niet voorzien. Het water staat heel wat scholen aan de lippen. Er is nu ruimte in de Vlaamse begroting. Ik hoop dat dit budget goed besteed wordt”, besluit Hannelore.


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.